Τρίτη 16 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Χαβιέρ Θέρκας: Έχουμε ιεροποιήσει τη μνήμη και τον μάρτυρα

Χαβιέρ Θέρκας: Έχουμε ιεροποιήσει τη μνήμη και τον μάρτυρα

Ο διάσημος Ισπανός συγγραφέας μιλάει στο «Βήμα» για τον απατεώνα-ήρωά του Ενρίκ Μάρκο που υποδυόταν τον επιζώντα των στρατοπέδων, εξηγεί τη διαφορά μεταξύ κατανόησης και δικαιολόγησης, αλλά και μεταξύ ιστορίας και μνήμης

Τον Μάιο του 2005 αποκαλύφθηκε στην Ισπανία ένα μεγάλο σκάνδαλο πλαστοπροσωπίας που έκανε τον γύρο του κόσμου. Ο ιστορικός Μπενίτο Μπερμέχο ξεμπρόστιασε «τον μέγα απατεώνα, τον τρισκατάρατο», τον 97χρονο σήμερα Ενρίκ Μάρκο που, σαν άλλος Δον Κιχώτης, «έκανε μυθιστόρημα τη ζωή του». Κλασική περίπτωση νάρκισσου ο ίδιος, και πάνω απ’ όλα «κατεργάρης, μανιώδης φαφλατάς και μοναδικός ραδιούργος», κατάφερε να εξαπατήσει επί τριάντα σχεδόν χρόνια τους πάντες! Ως βετεράνος του ισπανικού εμφυλίου πολέμου, αναρχικός αντιφασίστας και αντιστασιακός αντιφρανκιστής και ενδιαμέσως, το κορυφαίο, ως επιζήσας ενός ναζιστικού στρατοπέδου εξόντωσης στο Φλόσενμπεργκ της Γερμανίας. «Όταν ξέσπασε το σκάνδαλο, εγώ σοκαρίστηκα. Διερωτήθηκα τότε τρία βασικά πράγματα. Πρώτον, γιατί κάποιος να εμπλέξει στα ψέματά του το ειδεχθέστερο έγκλημα κατά της ανθρωπότητας; Δεύτερον, γιατί το συγκεκριμένο άτομο το πίστεψαν όλοι, έτσι άκριτα; Ο Μάρκο είχε μιλήσει παντού, σε ιστορικούς και δημοσιογράφους, σχεδόν σε όλα τα κοινοβούλια της χώρας, ακόμα και μπροστά σε συγγενείς πραγματικών θυμάτων του ναζισμού, προκαλώντας μάλιστα δάκρυα συγκίνησης, αλλά κανένας δεν αμφισβήτησε ποτέ τη δική του εκδοχή για το παρελθόν. Και, τρίτον, ίσως το πιο σημαντικό: εγώ γιατί είχα σοκαριστεί τόσο πολύ; Η εμμονή μου με τον Μάρκο ήταν πρωτοφανής, δεν μου είχε ξανασυμβεί κάτι παρόμοιο» είπε στο «Βήμα» ο 56χρονος Χαβιέρ Θέρκας και το αποτέλεσμα ήταν να εκδώσει το 2014 το βιβλίο του «Ο απατεώνας» (El impostor) που μόλις κυκλοφόρησε και στα ελληνικά.

Ολόκληρη τη συνέντευξη μπορείτε να τη διαβάσετε εδώ:

Sports in

LIVE: Ντόρτμουντ – Ατλέτικο Μαδρίτης

LIVE: Ντόρτμουντ – Ατλέτικο Μαδρίτης. Παρακολουθήστε live την εξέλιξη της αναμέτρησης Ντόρτμουντ – Ατλέτικο Μαδρίτης για τα προημιτελικά του Champions League.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 16 Απριλίου 2024