Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Μουντιάλ: Οι μασκότ που αγαπήσαμε

Μουντιάλ: Οι μασκότ που αγαπήσαμε

O Zabivaka, ένας λύκος με αθλητική εμφάνιση και γυαλιά ηλίου, θα είναι η μασκότ του Παγκοσμίου Κυπέλλου της Ρωσίας το 2018. Zabivaka στα ρωσικά σημαίνει «αυτός που σκοράρει» και κέρδισε την πλειοψηφία των προτιμήσεων στο σχετικό εθνικό διαγωνισμό, όπου συμμετείχαν πάνω από ένα εκατομμύριο Ρώσοι

O Zabivaka, ένας λύκος με αθλητική εμφάνιση και γυαλιά ηλίου, θα είναι η μασκότ του Παγκοσμίου Κυπέλλου της Ρωσίας το 2018. Zabivaka στα ρωσικά σημαίνει «αυτός που σκοράρει» και κέρδισε την πλειοψηφία των προτιμήσεων στο σχετικό εθνικό διαγωνισμό, όπου συμμετείχαν πάνω από ένα εκατομμύριο Ρώσοι.

Είναι σχέδιο της Εκατερίνα Μποτσάροβα και επελέγη με το 53% των ψήφων, έναντι μιας τίγρης (27%) και μιας γάτας (10%).

Η ιδέα για την χρησιμοποίηση μασκότ σε μία αθλητική διοργάνωση ανήκει στους Άγγλους, οι οποίοι την παρουσίασαν για πρώτη φορά στο Μουντιάλ του 1966, του μοναδικού έως τώρα που διοργάνωσαν και κατέκτησαν. Τότε εμφάνισαν το συμπαθητικό λιοντάρι τους με το όνομα Willie, το οποίο ήταν το σημείο αναφοράς της διοργάνωσης. Η εικόνα του χρησιμοποιήθηκε σε κάθε προϊόν που θα μπορούσε να φέρει χρήματα (μπλούζες, στυλό, καπέλα και άλλα αντικείμενα). Από τότε δεν υπήρξε αθλητική διοργάνωση που να μην έχει την δική της μασκότ. Άλλες φορές ένα πρόσωπο, άλλοτε πάλι ένα ζώο, ένα αντικείμενο σημαντικό για την χώρα και τον αθλητισμό της.

Στο Μεξικό το 1970 δέσποζε η μορφή του Huanito, ενός μικρού Μεξικανού με τεράστιο σομπρέρο και μία μπάλα κολλημένη στα πόδια του. Στην Γερμανία το 1974 τα δύο πιτσιρίκια, ο Tip και Tap, ενώ στην Αργεντινή το 1978 ο μικρός Gauchito. Ένα μεγάλο πορτοκάλι με το όνομα Naranjito συνόδευσε τους αγώνες του ισπανικού Μουντιάλ το 1982, ενώ ο Huanito γίνεται Pique και αυτή την φορά δεν έχει μουστάκι στο Μουντιάλ του Μεξικού το 1986. Οι Ιταλοί το 1990 παρουσίασαν τον Ciao, ένα παιχνίδι τύπου λέγκο σε ανθρώπινο σχήμα, έναν ποδοσφαιριστή με κύβους που είχε τα χρώματα της χώρας, οι Αμερικανοί εμφάνισαν το 1994 τον Striker, ένα σκύλο-ποδοσφαιριστή, οι Γάλλοι το 1998 τον Εθνικό τους κόκορα, με το όνομα Footix.

Το 2002 ήταν η παρέα των Spheriks, που αποτελούσαν την ομάδα Atmoball, με προπονητή τον Ato, και παίκτες τους Kaz και Nik, ενώ τέσσερα χρόνια αργότερα η Γερμανία εμφάνισε τον Goleo VI, που κρατούσε την μπάλα Pille. Το 2010 ο Zakumi είναι μια λεοπάρδαλη σε κίτρινο και πράσινο χρώμα. Το όνομά του προήλθε από το ΖΑ (Νότια Αφρική) + kumi (δέκα), ενώ το 2014 η μασκότ του Μουντιάλ ήταν ένα αρμαντίλο με το όνομα Fuleco, το οποίο είναι ένα μείγμα των λέξεων Futebol (σ.σ. ποδόσφαιρο) και Ecologia (οικολογία).

Κι αν στο Μουντιάλ η αρχή έγινε από το 1966, στους Ολυμπιακούς Αγώνες όλα ξεκίνησαν στο Μόντρεαλ το 1976, με τον συμπαθή κάστορα με το όνομα Amik.

Τέσσερα χρόνια αργότερα οι Ιταλοί στο Euro 1980, όπου συμμετείχε και η Εθνική Ελλάδας, παρουσίασαν την πρώτη μασκότ των αγώνων, τον γνωστό Pinocchio.

Από εκεί και πέρα μασκότ δεν έχουν πλέον μονάχα οι διοργανώσεις αλλά και οι ομάδες…

Sports in

O Τζόλης των 17 γκολ και η… αδικία του Πογέτ (vids)

Ο Γκουστάβο Πογέτ δεν έκανε σωστή διαχείριση στο ματς με τη Γεωργία και αυτό φαίνεται από τον Χρήστο Τζόλη, που είναι ο πιο φορμαρισμένος Έλληνας παίκτης αυτή τη στιγμή και ήταν εκτός αποστολής.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024