Σάββατο 20 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Τσίπρας: Δεν ήμουν υπέρ της αμετάφραστης ονομασίας για την ΠΓΔΜ

Τσίπρας: Δεν ήμουν υπέρ της αμετάφραστης ονομασίας για την ΠΓΔΜ

Για ιστορική συμφωνία με την ΠΓΔΜ, βιώσιμη και με σεβασμό στην αξιοπρέπεια και των δύο πλευρών μίλησε ο πρωθυπουργός, τονίζοντας ότι ποτέ δεν θέλαμε να ταπεινώσουμε τους εταίρους. Μόνο με ψήφιση από τη Βουλή θα ισχύσει. Θλιβερή η στάση του Κ.Μητσοτάκη. Τι λέει για τους όρους «Μακεδονία» και «Μακεδόνας», αλλά και τον Π.Καμμένο

Για ιστορική συμφωνία της Ελλάδας με την ΠΓΔΜ, η σημασία της οποίας αναγνωρίζεται διεθνώς, μίλησε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας υπερασπιζόμενος πλήρως το κείμενο της τελικής συμφωνίας για την επίλυση του ονοματολογικού, που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα.

«Αισθάνομαι ευτυχής και τυχερός διότι είχα τη συγκυρία να είμαι πρωθυπουργός σε μια στιγμή που στην γειτονική χώρα υπήρξε μια σημαντική πολιτική αλλαγή που έδωσε τη δυνατότητα σ’ εμένα και τον πρωθυπουργό Ζάεφ να κάνουμε μια ουσιαστική και επίπονη προσπάθεια προκειμένου να λύσουμε ένα θέμα δεκαετιών», δήλωσε ο Αλέξης Τσίπρας σε συνέντευξή του στην ΕΡΤ1

Το κρίσιμο από εδώ και πέρα είναι αν η άλλη πλευρά θα πετύχει όσα προβλέπονται, είπε και τόνισε πως είναι μια συμφωνία που μπορεί να είναι βιώσιμη. «Δημιουργούμε ένα μομέντουμ να νικήσουμε τους εμπόρους πατριωτισμού και στις δύο πλευρές», σημείωσε.

Δεν επιδιώκαμε ποτέ μια συμφωνία των Βερσαλιών, δεν θέλαμε να ταπεινώσουμε τους εταίρους μας, αλλά μια βιώσιμη συμφωνία, με σεβασμό στην αξιοπρέπεια και των δύο πλευρών τόνισε ο πρωθυπουργός.

Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε στις προβλέψεις της συμφωνίας για ονομασία erga omnes και για αναθεώρηση του συντάγματος της ΠΓΔΜ με πλήρη άρση οποιασδήποτε αλυτρωτικής αναφοράς που υπάρχει σήμερα.

Κρατήσαμε τις κόκκινες γραμμές και τη θέση που έχει η Ελλάδα για το θέμα εδώ και 20 χρόνια και καταλήξαμε σε μια συμφωνία που αποκυρρήσει πλήρως τον αλυτρωτισμό και κατοχυρώνει πλήρως την ιστορική και πολιτιστική κληρονομιά μας. «Με αυτή τη συμφωνία αίρουμε οποιαδήποτε προσπάθεια οικειοποίησης της ιστορίας μας», υπογράμμισε.

Σε ό,τι αφορά τους όρους «Μακεδόνας» και «Μακεδονία» που όπως ορίζεται στη συμφωνία θα επιτρέπεται να χρησιμοποιούν οι γείτονες, ο πρωθυπουργός τόνισε ότι «δεν μπορούμε να τους απαγορεύσουμε να αυτοπροσδιορίζονται ως Μακεδόνες». Ωστόσο με το άρθρο 7 της συμφωνίας δίνεται η νοηματοδότηση αυτών των όρων.

«Η ψυχή μας είναι η ιστορία μας όχι το όνομα. Και αυτή η συμφωνία κατοχυρώνει και προστατεύει πλήρως την ιστορία μας», είπε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός.

Επίσης, σχολιάζοντας την έλλειψη από το κείμενο της συμφωνίας της λέξης «Severna» (που σημαίνει βόρεια στα σλάβικα και είχε αναφέρει ο κ. Τσίπρας στο διάγγελμά του)  τόνισε ότι ο ίδιος τάχθηκε εξ αρχής κατά της επιλογής η ονομασία για τα Σκόπια να είναι αμετάφραστη. Κι αυτό εξήγησε, γιατί μια δύσχρηστη ονομασία δεν θα την υιοθετούσε κανείς και θα έμενε σε όλους το «Μακεδονία», ενώ τώρα θα χρησιμοποιείται το «Βόρεια Μακεδονία» στη γλώσσα κάθε χώρας.

Σχολιάζοντας τις έντονες αντιδράσεις, κυρίως, από τα κόμματα της αξιωματικής αντιπολίτευσης και στις δύο χώρες ο κ. Τσίπρας ξεκαθάρισε πως μόνο αν ψηφιστεί από τη Βουλή την ελληνική και της ΠΓΔΜ θα ισχύσει η συμφωνία. «Οι υπουργοί Εξωτερικών των δύο χωρών θα υπογράψουν τη συμφωνία, η οποία όμως θα τεθεί σε ισχύ μόνο όταν εγκριθεί από τις Βουλές των δύο χωρών» είπε, προσθέτοντας ότι αν δεν εγκριθεί, δυστυχώς η συμφωνία θα ακυρωθεί.

«Εγώ πιστεύω όμως ότι θα τα καταφέρουμε», τόνισε ο πρωθυπουργός, λέγοντας μάλιστα ότι δεν γνωρίζω τι θα κάνει η ΝΔ αλλά αν άφηνε ελεύθερους τους βουλευτές της να πράξουν κατά συνείδηση πολλοί από αυτούς θα ψήφιζαν τη συμφωνία.

Αν η άλλη πλευρά κάνει το μεγάλο βήμα, τότε στην ελληνική Βουλή θα επικυρωθεί από μια μεγάλη προοδευτική πατριωτική δημοκρατική πλειοψηφία, εκτίμησε ο πρωθυπουργός.

Δριμεία επίθεση εξαπέλυσε ο πρωθυπουργός στον Κυριάκο Μητσοτάκη, τη στάση του οποίου χαρακτήρισε «θλιβερή», κατηγορώντας τον για ρεσιτάλ πολιτικού τυχοδιωκτισμού καθ’ όλη τη διάρκεια της διαπραγμάτευσης και για διγλωσσία σχετικά με το θέμα αναλόγως αν βρισκόταν στο εσωτερικό ή στο εξωτερικό.

Λέγοντας ότι ο Κ.Μητσοτάκης είχε ταυτόσημη στάση με αυτή του αρχηγού της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης της ΠΓΔΜ ο κ. Τσίπρας είπε «Αν πιστέψουμε και τους δύο θα πιστέψουμε ότι και οι δύο πλευρές «έχουν συνθηκολογήσει», για να προσθέσει ότι δεν έχουμε καμία συνθηκολόγηση, έχουμε μια αντίληψη μιας παράταξης που αρέσκεται στις φωνές, την πατριδοκαπηλεία, που αφήνει τα πράγματα χωρίς να προχωρούν.

Απαντώντας στην κατηγορία της ΝΔ ότι δεσμεύει την Ελλάδα σε μια συμφωνία που δεν θα έχει περάσει από την ελληνική Βουλή, ο πρωθυπουργός τόνισε ότι η συγκεκριμένη διαδικασία για την έγκριση της συμφωνίας επιλέχθηκε ακριβώς για να προστατευτεί πλήρως η Ελλάδα από οποιαδήποτε αστοχία της άλλης πλευράς, που καλείται να διανύσει δύσκολο δρόμο μέχρι να ολοκληρώσει όσα της αναλογούν για την υλοποίηση της συμφωνίας.

Τη διαδικασία αυτή την κερδίσαμε μέσα από δύσκολη διαπραγμάτευση επισήμανε, για να πει χαρακτηριστικά «έδωσα αγώνα για να το πάρω από τον Ζάεφ για να το δώσω τώρα πίσω επειδή το ζητάει ο Μητσοτάκης;»

Αντικρούοντας τα επιχειρήματα περί μυστικής διπλωματίας, ο κ. Τσίπρας, ανέφερε ότι «ακόμη και χθες που τηλεφώνησα στον κ. Μητσοτάκη για να τον ενημερώσω, το αρνήθηκε ζητώντας μου μόνο να του στείλω το κείμενο της συμφωνίας. Ακριβώς το ίδιο έκανε σήμερα ο Πρόεδρος της ΠΓΔΜ Ιβάνοφ στον Ζ. Ζάεφ».

Προκάλεσε ανοιχτά αρκετές φορές τον Κ.Μητσοτάκη εάν θεωρεί ότι η κυβέρνηση δεν έχει νομιμοποίηση ή δεν χαίρει της εμπιστοσύνης να καταθέσει πρόταση μομφής.

Δεν αρνήθηκε δε ότι όταν η συμφωνία θα έρθει προς ψήφιση στη Βουλή φυσικά και η ψηφοφορία θα λάβει χαρακτήρα παροχής ψήφου εμπιστοσύνης, «όπως άλλωστε συμβαίνει με όλες τις κρίσιμες ψηφοφορίες. Γιατί εάν αύριο δεν περάσει το πολυνομοσχέδιο θα μπορώ να σταθώ;»

Σε ερώτηση δε για το ενδεχόμενο δημοψηφίσματος είπε ότι θα ήταν λίγο οξύμωρο να γίνει στην Ελλάδα δημοψήφισμα για το πώς το όνομα της γειτονικής χώρας.

Σίγουρος εμφανίστηκε και για τη στήριξη του Πάνου Κάμμενου στην κυβέρνηση, που όπως είπε «έχει τις Αρχές και τις αξίες του, αλλά δεν είναι έμπορος πατριωτισμού» και θα ρίξει την κυβέρνηση για να κάνει καριέρα, όπως έκανε ο Σαμαράς».

Ο πρωθυπουργός είπε ότι δεν ζητά από τον Πάνο Καμμένο να αλλάξει τη θέση αρχής του, του ζητεί να αναγνωρίσει και να μη θέσει σε κίνδυνο τη διακυβέρνηση, την πορεία της χώρας, την κρίσιμη αυτή στιγμή μάλιστα που είμαστε κοντά να ολοκληρωθεί αυτή τη διαδικασία.

Για τον μόνο από τη ΝΔ που μίλησε θετικά ο πρωθυπουργός ήταν για τον Κώστα Καραμανλή, λέγοντας ότι διαχειρίστηκε με ευθύνη το θέμα και πως η στάση που είχε στο Βουκουρέστι ήταν μια στάση ευθύνης.

Ερωτηθείς σχετικά, είπε ότι δεν τον έχει ενημερώσει, «δεν έχουμε μιλήσει» και πως όμως είναι γνωστό ότι είναι ανοικτός να ενημερώσει οποιονδήποτε, πόσο μάλλον πρόσωπα και πρώην πρωθυπουργούς που είχαν θέση ευθύνης.

«Αν πιστεύουν ότι χάσαμε την πλειοψηφία ας μου κάνουν πρόταση μομφής»

Ερωτηθείς για το εάν σε περίπτωση πρότασης μομφής, η συζήτηση αυτή θα έχει χαρακτήρα ψήφου εμπιστοσύνης, ο Αλ. Τσίπρας ανέφερε γενικότερα ότι όλες οι σημαντικές συζητήσεις και οι κρίσιμες διαδικασίες έχουν τέτοιον χαρακτήρα.

«Κάποιοι παριστάνουν ότι τάχα δεν υπάρχει κυβερνητική πλειοψηφία. Αν το πιστεύουν ας μου κάνουν πρόταση μομφής», τόνισε ο Αλ. Τσίπρας.

Ο πρωθυπουργός είπε πως δεν νομίζει ότι θα έχουμε κανένα πολιτικό παράδοξο, γιατί μια πρόταση δυσπιστίας είναι προφανές ότι δεν αφορά μόνο την αφορμή για την οποία γίνεται, αφορά την πορεία της σταθερότητας της χώρας, της οικονομίας και την κυβερνητική και πολιτική σταθερότητα. «‘Αρα όποιοι ψηφίσουν -εάν τολμήσει να κάνει πρόταση μομφής ο αρχηγός της ΝΔ-, θα ψηφίσουν με γνώμονα αυτό», σημείωσε.

Για το αν θα μετατρέψει την ενδεχομένη πρόταση μομφής σε διαδικασία παροχής ψήφους εμπιστοσύνης, είπε: «Δεν έχω κανέναν λόγο. Δεν αισθάνομαι ότι αυτή η κυβέρνηση έχει χάσει την εμπιστοσύνη του κοινοβουλίου».

Για το αίτημα ορισμένων στη ΝΔ περί δημοψηφίσματος για τη Συμφωνία, ο Αλ. Τσίπρας είπε ότι σε αυτή τη Συμφωνία «εγώ βλέπω να παίρνουμε, όχι να δίνουμε» και πως εάν έπρεπε να αλλάξουμε εμείς το Σύνταγμά μας, όπως πρέπει να κάνουν οι γείτονες, τότε ενδεχομένως να έπρεπε να γίνει.

«Τα συλλαλητήρια δεν με φοβίζουν τα σέβομαι»

Ερωτηθείς εάν ανησυχεί για τις αντιδράσεις του κόσμου, ο Αλ. Τσίπρας είπε πως δεν φοβάται, αλλά, αντίθετα, σέβεται τις αντιδράσεις των πολιτών.

Πρόσθεσε πως όταν κάνεις εξωτερική πολιτική, το βλέμμα είναι στραμμένο στα συμφέροντα της χώρας, για να τονίσει ότι «πατριωτικό συμφέρον είναι να κλείσουμε ένα θέμα που μας ταλανίζει χρόνια».

«Για ποιο λόγο να κρατήσουμε αυτή τη πληγή ανοικτή;», τόνισε.

«Όσο περνάει ο χρόνος τόσο η μεγάλη πλειοψηφία του λαού μας θα καταλαβαίνει τα οφέλη από αυτή τη συμφωνία και οι πραγματικά πατριώτες και ευαίσθητοι κι αυτοί που συμμετείχαν στα συλλαλητήρια, όχι οι εθνικιστές και οι ακραίοι, που ειλικρινά δεν με αφορούν, θα αρχίσουν σιγά σιγά να συνειδητοποιούν πόσο επωφελής είναι για τα εθνικά συμφέροντα», είπε ο Αλ. Τσίπρας.

Ερωτηθείς με αφορμή και την τελευταία παρέμβαση του Μίκη Θεοδωράκη, είπε «τον Μίκη Θεοδωράκη τον αγαπάμε για το έργο και την πορεία του, αλλά προτιμώ να μείνω με το έργο και την πορεία του και όχι με τις κατά καιρούς πολιτικές τοποθετήσεις που έχει πάρει».

«Τον αγαπάμε ακόμα κι αν διαφωνεί μαζί μας», πρόσθεσε.

«Δεν πιεστήκαμε από κανέναν για να υπάρξει συμφωνία»

Στον πρωθυπουργό τέθηκαν και οι φήμες που θέλουν τη συμφωνία με την ΠΓΔΜ να έκλεισε μετά από πιέσεις από το εξωτερικό, με τον Ζάεφ να παίρνει ως αντάλλαγμα κονδύλια και τον Αλέξη Τσίπρα μέτρα για την ελάφρυνση του χρέους.

Και γω μπορώ να σας πω ιστορίες για εξωγήινους είπε χαρακτηριστικά ο Αλέξης Τσίπρας, διαψεύδοντας κατηγορηματικά αυτές «τις θεωρίες συνωμοσίας».

«Σε μεγάλο βαθμό η επίτευξη της Συμφωνίας οφείλεται στο γεγονός ότι είχαμε τη βούληση για να προχωρήσουμε και στο ότι πράγματι ο ΥΠΕΞ έκανε μια προσπάθεια που θέλω και δημόσια να αναφερθώ σε αυτή, μια εξαιρετική προσπάθεια».

«Σκληρός διαπραγματευτής, πάλεψε γραμμή-γραμμή για να φέρει αυτή τη συμφωνία», είπε ο πρωθυπουργός για τον Νίκο Κοτζιά.

Σημείωσε ότι ο ΥΠΕΞ την έδωσε αυτή τη μάχη έχοντας και οικογενειακά ζητήματα που θα απαιτούσαν να βρίσκεται στην Αθήνα, αλλά εκείνος βρισκόταν στο εξωτερικό με γνώμονα το εθνικό συμφέρον, ενώ πρόσθεσε ότι παράλληλα ο υπουργός βρισκόταν διαρκώς και απέναντι σε απειλές από τους «εμπόρους του πατριωτισμού».

Sports in

Η UEFA αποθέωσε τον Ολυμπιακό για τις δύο προκρίσεις (pic)

Η UEFA με ποστάρισμά της στάθηκε και στην ομάδα Νέων του Ολυμπιακού, αλλά και στην ομάδα των ανδρών για τις δύo ευρωπαϊκές προκρίσεις μέσα σε λιγότερο από 20 ώρες στην διαδικασία των πέναλτι

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 20 Απριλίου 2024