Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Σφοδρή αντιπαράθεση Μαξίμου – ΝΔ για την ΠΓΔΜ

Σφοδρή αντιπαράθεση Μαξίμου – ΝΔ για την ΠΓΔΜ

Κυβέρνηση και αξιωματική αντιπολίτευση αντάλλαξαν κατηγορίες για τον τρόπο που προωθείται η συμφωνία με την ΠΓΔΜ για την ονομασία της γειτονικής χώρας

Έντονη αντιπαράθεση στο πολιτικό σκηνικό της χώρας έχει ξεσπάσει όχι μόνο για το περιεχόμενο της συμφωνίας μεταξύ Αθήνας – Σκοπίων για την ονομασία της ΠΓΔΜ, αλλά και για τη διαδικασία που ακολούθησαν οι δύο κυβερνήσεις.

Από την πλευρά της η αξιωματική αντιπολίτευση σημειώνει ότι ο πρωθυπουργός δεν μπορεί να υπογράψει τη συμφωνία αυτή, αν πρώτα δεν περάσει από τη Βουλή, ενώ κυβερνητικές πηγές υπογραμμίζουν ότι είναι δικαίωμα ex officio του πρωθυπουργού η υπογραφή όλων των διεθνών συμφωνιών.

Όπως αναφέρει το γραφείο Τύπου του Μαξίμου, «ο πρωθυπουργός και ο υπουργός Εξωτερικών έχουν εκ του νόμου αρμοδιότητα και εξουσία να υπογράφουν διεθνείς συμβάσεις».

«Εάν η ΝΔ αμφισβητεί ότι η κυβέρνηση έχει την εμπιστοσύνη της Βουλής, δεν έχει παρά να καταθέσει πρόταση δυσπιστίας και να λάβει την απάντηση που της αρμόζει από την κυβερνητική πλειοψηφία» υπογραμμίζει το γραφείο Τύπου του πρωθυπουργού.

ΝΔ: Δεν νομιμοποιείται ο Τσίπρας να την υπογράψει

«Ο κ. Τζανακόπουλος έχει μπερδευτεί. Αυτό που συζητάμε σήμερα δεν είναι η κύρωση της συμφωνίας, αλλά ότι ο κ. Τσίπρας δεν νομιμοποιείται καν να την υπογράψει, καθώς δεν διαθέτει τη στήριξη της κυβέρνησής του» απαντά η ΝΔ στον κυβερνητικό εκπρόσωπο.

Η Πειραιώς επανέλαβε από την πλευρά της ότι ο πρωθυπουργός οφείλει να επιβεβαιώσει άμεσα στη Βουλή ότι διαθέτει την εξουσιοδότηση της πλειοψηφίας των βουλευτών, «πριν δεσμεύσει τη χώρα με μία επιβλαβή για τα εθνικά συμφέροντα συμφωνία».

«Από χθες (σ.σ. την Τρίτη) στις 8 το βράδυ η ΝΔ ζήτησε να της αποσταλεί το πλήρες κείμενο της συμφωνίας. Τι άραγε φοβάται η κυβέρνηση και καθυστερεί να το στείλει; Είναι αδιανόητο η μόνη ενημέρωση που έχουν τα πολιτικά κόμματα και οι πολίτες να προέρχεται από ένα non paper του Μαξίμου» προσθέτει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Τζανακόπουλος: Ο πρωθυπουργός μπορεί να υπογράψει

Νωρίτερα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος υποστήριξε ότι ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα μπορούσε να έχει επιλέξει μια πολιτική κριτική επί της συμφωνίας. «Επιχειρεί τώρα να διαδικασιολογήσει στην πραγματικότητα, δηλαδή να προσπαθήσει να πείσει ότι δήθεν δεν υπάρχει εξουσιοδότηση του πρωθυπουργού ή του υπουργού Εξωτερικών να υπογράψουν τη συμφωνία» υπογράμμισε και τόνισε πως «πρόκειται για ανόητο επιχείρημα, το οποίο δεν έχει καμία συνταγματική βάση».

«Δεν έχει καμία απολύτως συνταγματική και νομική βάση και νομίζω ότι αυτή ήταν και η απάντηση που έδωσε στον κύριο Μητσοτάκη και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας -ο οποίος, μην ξεχνάμε, ότι και ο ίδιος πέρα από την ιδιότητα του Προέδρου της Δημοκρατίας φέρει και την ιδιότητα του συνταγματολόγου» ανέφερε ο κ. Τζανακόπουλος, συμπληρώνοντας πως «ο κ. Μητσοτάκης, εν πάση περιπτώσει, αυτή τη στιγμή αντί να μας πει ποια είναι η πολιτική θέση της ΝΔ επί της συμφωνίας, αντί να μιλήσει επί της ουσίας της διπλωματικής αυτής επιτυχίας και της πολιτικής αυτής επιτυχίας της κυβέρνησης, προσπαθεί να διαδικασιολογήσει, λέγοντας ότι δήθεν δεν υπάρχει αρμοδιότητα. Ακούσαμε το επιχείρημα».

«Κατά τη γνώμη μου, όπως σας είπα και προηγουμένως, δεν έχει καμία νομική βάση. Ο πρωθυπουργός και ο υπουργός Εξωτερικών, ex officio, έχουν την αρμοδιότητα να υπογράφουν διεθνείς συμφωνίες. Από εκεί και πέρα, αν ο κ. Μητσοτάκης αμφισβητεί το αν και κατά πόσο η κυβέρνηση έχει την εμπιστοσύνη της Βουλής, δεν έχει παρά να καταθέσει μία πρόταση μομφής» πρόσθεσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Sports in

Η UEFA αποθέωσε τον Ολυμπιακό για τις δύο προκρίσεις (pic)

Η UEFA με ποστάρισμά της στάθηκε και στην ομάδα Νέων του Ολυμπιακού, αλλά και στην ομάδα των ανδρών για τις δύo ευρωπαϊκές προκρίσεις μέσα σε λιγότερο από 20 ώρες στην διαδικασία των πέναλτι

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024