Σάββατο 20 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Η ιστορία του γυμνισμού: Σαν σήμερα ξεκίνησε ένα κίνημα

Η ιστορία του γυμνισμού: Σαν σήμερα ξεκίνησε ένα κίνημα

Oι πρώτοι γυμνιστές προέρχονται από θρησκευτικά πλαίσια και μάλιστα πολύ νωρίς στην ιστορία του χριστιανισμού.

Ο γυμνισμός είναι παλιός όσο η ζωή, όμως σαν σήμερα το 1930 έκανε την επίσημη πρώτη του στη σύγχρονη ιστορία. Για την ακρίβεια, στις 13 Ιουνίου εκείνου του έτους ιδρύθηκε η πρώτη αποικία γυμνιστών στις ΗΠΑ. Σταδιακά θα καθιερωθεί -μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο- σαν κίνημα.

Το γυμνό σώμα πέρασε ιστορικές περιόδους πλήρους απενοχοποίησης. Φυσικά, όχι για όλους, αλλά στον γνωστό κόσμο επί αρχαιότητας, δηλαδή πριν την καθιέρωση του χριστιανισμού, τα γυμνά σώματα δεν ήταν ταμπού. Στην αρχαία Ελλάδα θαυμάζονταν και εξυμνούνταν, όπως μπορούμε να διαπιστώσουμε και από τις καλλιτεχνικές απεικονίσεις της εποχής, δηλαδή στα αγάλματα και στα αγγεία. Οι γυμναστική (που πήρε το όνομά της από την λέξη «γυμνός») γινόταν χωρίς ρούχα τόσο για τους αρχαίους Έλληνες, όσο και για τους Ρωμαίους.

Το πνεύμα και το σώμα ήταν εξίσου μεγάλης σημασίας. Στην αρχαιότητα και οι γυναίκες απολάμβαναν μεγαλύτερη ελευθερία σε σχέση με το σώμα, ή εν πάση περιπτώσει δεν είχαν να αντιμετωπίσουν κώδικες κοινωνικής συμπεριφοράς που επέβαλαν ότι το σώμα πρέπει να καλύπτεται με αυστηρότητα.

Όταν επί χριστιανισμού το σώμα -ειδικά το γυναικείο- άρχισε να «ποινικοποιείται» ως ακάθαρτο, μολυσμένο από την Πτώση των Πρωτόπλαστων και δοχείο της ψυχής, έως ότου επέλθει η μεταθανάτια κατάσταση, ξεκίνησε και η ανάγκη να καλύπτεται (ασφυκτικά). Το φύλλο συκής του Αδάμ και της Εύας ήταν η… επίσημη πρώτη.

Ωστόσο, οι πρώτοι γυμνιστές προέρχονται από θρησκευτικά πλαίσια και μάλιστα πολύ νωρίς στην ιστορία του χριστιανισμού. Κατά τον 2ο, 3ο και 4ο αιώνα στην Βόρεια Αφρική εμφανίστηκε μία θρησκευτική αίρεση, ο Αδαμισμός, που άσκησε τον  «ιερό γυμνισμό».

Ο οργανωμένος γυμνισμός

Το 1903 ιδρύθηκε η πρώτη οργανωμένη λέσχη γυμνιστών στο Αμβούργο. Μετά τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο, μαζί με τον τουρισμό το κίνημα του γυμνισμού ξεκίνησε να εξαπλώνεται στην Ευρώπη, ενώ κατά την δεκαετία του ’20 γνώρισε ιδιαίτερη άνθιση (κυρίως στην Γερμανία). ΠΟλύ σύντομα επρόκειτο να τεθεί υπό διωγμό, όταν πήρε την εξουσία ο Αδόλφος Χίτλερ.

Το κίνημα πέρασε τον Ατλαντικό και έφτασε στις ΗΠΑ, όπου στις 13 Ιουνίου του 1930 ιδρύθηκε η πρώτη λέσχη γυμνιστών, ως αποικία. Μετά την λήξη του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, το κίνημα εξαπλώνεται, όπως ακριβώς κάνουν και όλα τα προοδευτικά κινήματα της εποχής στις ΗΠΑ. Σιγά σιγά αντικομφορμιστές νέοι, που ξεσηκώθηκαν εναντίον των ηθών και της κοινωνικής κατάστασης, είδαν τον γυμνισμό ως μέσο απελευθέρωσης και τον υιοθέτησαν στα πλαίσια και της σεξουαλικής απελευθέρωσης. Οι χίπις ήταν από τους πιο συνειδητοποιημένους φίλους του κινήματος, αλλά και επί μέρους ομάδες υιοθέτησαν -με διαφορετικά συχνά χαρακτηριστικά- τον γυμνισμό ως τρόπο ζωής. Συνδέθηκε πολύ έντονα με την ανάγκη για επιστροφή στην φύση, μακριά από την έντονη αστικοποίηση και με την περιβαλλοντική καταστροφή να έχει ήδη ξεκινήσει.

Γυμνισμός στην Ελλάδα

Το κίνημα έφτασε στην Ελλάδα σε εμβρυακό στάδιο ήδη από το Μεσοπόλεμο, αλλά δεν κατάφερε να εδραιωθεί. Ωστόσο, κυκλοφόρησε για πολύ λίγο από τους οπαδούς του κινήματος το περιοδικό ΦΛΕΡΤ  (Φυσιολατρική Λογοτεχνική Επιθεώρηση Ριζοσπαστικών Τάσεων).

Μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο στην Ελλάδα έρχονται πολλοί γυμνιστές τουρίστες, χωρίς όμως να χαίρουν… φιλοξενίας, αφού αντιμετωπίζουν πρόβλημα σχετικά με τις παραλίες που μπορούν να επισκεφθούν.

Στις αρχές της δεκαετίας του ’60 έρχονται οι πρώτοι χίπις στην χώρα, αλλά περιορίζονται σε συγκεκριμένες περιοχές, όπως στα Μάταλα. Τα πράγματα αλλάζουν κάπως κατά τη μεταπολίτευση, όταν κατά την δεκαετία του ’80 καταργούνται και νόμοι περί «ηθικής», όπως ο περίφημος νόμος 4.000. Σταδιακά οι γυμνιστές είναι πιο καλοδεχούμενοι και μπορούν να απολαμβάνουν παραλίες σε όλη την χώρα.

Sports in

Η UEFA αποθέωσε τον Ολυμπιακό για τις δύο προκρίσεις (pic)

Η UEFA με ποστάρισμά της στάθηκε και στην ομάδα Νέων του Ολυμπιακού, αλλά και στην ομάδα των ανδρών για τις δύo ευρωπαϊκές προκρίσεις μέσα σε λιγότερο από 20 ώρες στην διαδικασία των πέναλτι

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 20 Απριλίου 2024