Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Βερολίνο: Σκόπια και Αθήνα έγραψαν ιστορία

Βερολίνο: Σκόπια και Αθήνα έγραψαν ιστορία

Ο γερμανός υπουργός Εξωτερικών Μάας χαρακτηρίζει «πολύ σημαντική είδηση» την επίτευξη συμβιβασμού στο ζήτημα του ονόματος. Έκκληση προς όλες τις πολιτικές δυνάμεις των δύο χωρών να συμβάλουν στην υλοποίηση της «ιστορικής συμφωνίας»

Παναγιώτης Κουπαράνης, Βερολίνο

Με ανακούφιση αντιδρά το Βερολίνο στην είδηση ότι επιτεύχθηκε, μετά από 25 χρόνια, συμφωνία ανάμεσα στην Ελλάδα και την πΓΔΜ στο επίμαχο θέμα του ονόματος της γείτονος χώρας. «Τα Σκόπια και η Αθήνα έγραψαν σήμερα ιστορία» δηλώνει σε γραπτή του ανακοίνωση ο γερμανός υπουργός Εξωτερικών Χάικο Μάας το βράδυ της Τρίτης. Το γεγονός ότι οι δύο πλευρές συμφώνησαν στο όνομα Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας «είναι μια πολύ σηματική είδηση». Οι δε προσπάθειες των δύο πλευρών δείχνουν «τι είναι εφικτό όταν στο διεθνή στίβο αντιμετωπίζουμε ο ένας τον άλλο με υπομονή, σύνεση και σεβασμό».

Σύμφωνα με το πηγή του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών καθ’ όλη τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων ανάμεσα στην Αθήνα και τα Σκόπια τόσο το γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών όσο και η καγκελαρία βρισκόταν σε συνεχή επαφή με τις δύο πλευρές όπως και με τον διαμεσολαβητή των ΟΗΕ Μάθιου Νίμιτς. Αναφερόμενος στη γερμανική συμβολή ο κ. Μάας επισημαίνει πως «απέδωσε καρπούς ότι ποτέ δεν εγκαταλείψαμε την ελπίδα, ότι βρισκόμασταν σε συνεχή ανταλλαγή απόψεων και ότι οι δύο πλευρές ακόμη και στις δύσκολες στιγμές πάντα έβρισκαν μια συμβιβαστική λύση».

Παρ’ ότι οι διαπραγματεύσεις ήταν «χρονοβόρες και επίπονες» στο «τέλος, ωστόσο, ήταν η αποφασιστικότητα και το όραμα των δύο πρωθυπουργών και των υπουργών Εξωτερικών τους που οδήγησαν στην επιτυχία. Συγχαίρω από καρδιάς τις δύο κυβερνήσεις για αυτή την ιστορική συμφωνία!»

Έκκληση στις πολιτικές δυνάμεις

Σε άλλο σημείο της δήλωσης του ο γερμανός υπουργός Εξωτερικών απευθύνεται στα κόμματα των δυο χωρών κάνοντας έκκληση να στηρίξουν τη λύση που επιτεύχθηκε: «Καλώ όλες τις πολιτικές δυνάμεις στα Σκόπια και την Αθήνα να συμβάλουν στην υλοποίηση αυτής της ιστορικής συμφωνίας διότι ενισχύει τις σχέσεις καλής γειτονίας μεταξύ των δύο χωρών και συμβάλει στη σταθερότητα των Δυτικών Βαλκανίων.» Εκτός αυτού έχει ξεπεραστεί «ένα σημαντικό εμπόδιο για την προσέγγιση των Σκοπίων με την ΕΕ και το ΝΑΤΟ», διευκρινίζει ακόμη ο γερμανός υπουργός Εξωτερικών.

Αυτές τις προοπτικές των Σκοπιών θα συζητήσει ο Χάικο Μάας την Πέμπτη στο Βερολίνο σε συνάντηση του με τον υπουργό Εξωτερικών της πΓΔΜ Νίκολα Δημητρόφ. Στις 29 Μαίου είχε προηγηθεί επίσκεψη του έλληνα υπΕξ Νίκου Κοτζιά.

Sports in

«Δεν περίμενα να ζήσω τέτοιο πάθος» – Τρελάθηκε ο Μεντιλίμπαρ με την υποδοχή στο «Βενιζέλος»

Ο Ισπανός τεχνικός του Ολυμπιακού ζει ένα όνειρο στο μεγάλο λιμάνι και δεν κρύβει τον θαυμασμό του για τους οπαδούς των «ερυθρόλευκων»

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024