Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Μείωση του αριθμού των κλινικών μελετών στην Ελλάδα

Μείωση του αριθμού των κλινικών μελετών στην Ελλάδα

Το 2017 εγκρίθηκαν μόλις 136 νέες κλινικές μελέτες, το 2015 διεξήχθησαν 204 νέες κλινικές μελέτες, ενώ το 2016 μόλις 164

Ανησυχητική μείωση του αριθμού των κλινικών μελετών που διεξάγονται στην Ελλάδα καταγράφεται την τελευταία τριετία.

Αξίζει να σημειωθεί ότι πριν από περίπου δυο χρόνια η διοίκηση του ΕΟΦ είχε παραχωρήσει μια συνέντευξη τύπου παρουσιάζοντας ένα οργανωμένο σχέδιο με στόχο την αύξηση των κλινικών μελετών. Δυο χρόνια μετά και παρ’ όλες τις προσπάθειες που έχει καταβάλει ο ΕΟΦ σε οργάνωση και διαφάνεια οι προσδοκίες αυτές έχουν δυστυχώς διαψευστεί.

Σύμφωνα με στοιχεία που παρουσιάστηκαν στο συνέδριο με τίτλο «Σύγχρονη Δυτική και Ιπποκρατική Ιατρική Πρακτική. Εξατομικευμένη – Στοχευμένη Θεραπεία των Νεοπλασμάτων» για το 2017 εγκρίθηκαν μόλις 136 νέες κλινικές μελέτες. Το 2015 διεξήχθησαν 204 νέες κλινικές μελέτες, ενώ το 2016 μόλις 164.

Οι κλινικές μελέτες συνεπάγονται σημαντικά έσοδα για το δημόσιο σύστημα υγείας, ενώ συμβάλουν στην ανάπτυξη της φαρμακευτικής έρευνας και στην αναβάθμιση των δεξιοτήτων του ανθρώπινου δυναμικού που εμπλέκεται σε αυτές. Το κυριότερο όμως από όλα είναι ότι αποκτάει πρόσβαση σε καινοτόμες θεραπείες και νέα αποτελεσματικά φάρμακα ένας πολύ σημαντικός αριθμός ασθενών.

Η Ελλάδα απορροφά 80 εκατομμύρια ευρώ ετησίως από τα 35 δισεκατομμύρια ευρώ που διατίθενται για κλινικές μελέτες στην Ευρώπη, δηλαδή, με πληθυσμό που αγγίζει το 2,5% του ευρωπαϊκού πληθυσμού, απορροφά μόλις το 2,2‰ των διαθέσιμων κονδυλίων. Με αυτό τον τρόπο καλύπτουν μόνο το 4% της συνολικής φαρμακευτικής δαπάνης.

Στο γεγονός αναφέρονται με ερώτησή τους προς τον υπουργό Υγείας, Ανδρέα Ξανθό, οι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, Βασίλης Οικονόμου και Ιάσονας Φωτήλας  σημειώνοντας ότι «στην Ελλάδα είμαστε τόσο πίσω και δεν μπορούμε να συναγωνιστούμε ούτε κατά το ελάχιστο αντίστοιχες χώρες της Ευρώπης».

Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί το Βέλγιο που με παρόμοιο πληθυσμό με αυτό της Ελλάδας απορροφά τουλάχιστον 2,5 δισ. ευρώ και καλύπτει με αυτό τον τρόπο το 50% της συνολικής ετήσιας φαρμακευτικής του δαπάνης.

Οι βουλευτές της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης ζητούν από τον υπουργό Υγείας να τους ενημερώσει για το ποιο είναι το σχέδιο του υπουργείου για για την αύξηση του αριθμού των κλινικών μελετών και γιατί βαίνουν μειούμενες τα τελευταία χρόνια.

Sports in

Μεντιλίμπαρ: «Δεν συμβιβαζόμαστε με τίποτα άλλο εκτός από τη νίκη με ΑΕΚ – Να επισκεφτούμε ξανά αυτό το γήπεδο»

Ο Χοσέ Λουίς Μεντιλίμπαρ τόνισε πως ο Ολυμπιακός δεν θα συμβιβαστεί με τίποτα λιγότερο εκτός από τη νίκη ενώ υπογράμμισε με... νόημα πως οι «ερυθρόλευκοι» θέλουν να επισκεφτούν ξανά την «Opap Arena».

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024