Πέμπτη 18 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Εμφυτεύσιμη μικροσυσκευή προστατεύει την καρδιά μετά το έμφραγμα

Εμφυτεύσιμη μικροσυσκευή προστατεύει την καρδιά μετά το έμφραγμα

Οι δυνατότητες της Therepi εκτείνονται πέραν της καρδιακής νόσου αφού δίνει τη δυνατότητα χορήγησης πολλαπλών, τοπικά εντοπισμένων δόσεων και μπορεί να γίνει εργαλείο καθορισμού της ακριβούς δοσολογίας για πολλές παθήσεις

Διεθνής επιστημονική ομάδα ανέπτυξε μια μικροσυσκευή που φιλοδοξεί να αναστείλει την καρδιακή ανεπάρκεια μετά από έμφραγμα.

Η Therepi περιλαμβάνει μια δεξαμενή που προσκολλάται απευθείας στον κατεστραμμένο καρδιακό ιστό και μια γραμμή συνδέει τη δεξαμενή με μια θύρα πάνω ή κάτω από το δέρμα του ασθενούς, δια της οποίας οι θεράποντες ιατροί χορηγούν την θεραπευτική αγωγή.

Μετά το έμφραγμα, πυροδοτούνται μια σειρά γεγονότων που συντελούν στην απαρχή της καρδιακής ανεπάρκειας.

Στο άρθρο που δημοσιεύεται στο επιστημονικό έντυπο Nature Biomedical Engineering, ερευνητές από το ΜΙΤ, το Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ, το Βασιλικό Κολέγιο Χειρουργικής της Ιρλανδίας, το Κολέγιο Trinity του Δουβλίνου, το Κέντρο Προηγμένων Υλικών και Βιο-Μηχανικής και το Εθνικό Πανεπιστήμιο της Ιρλανδίας Galway, εξηγούν πως η Therepi μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την αποκατάσταση της καρδιακής λειτουργίας μετά από έμφραγμα.

Προς το παρόν δύο από τα κοινότερα συστήματα διοχέτευσης θεραπειών για την πρόληψη της καρδιακής ανεπάρκειας είναι επεμβατικά και πολλές φορές ανεπαρκή. Στη μια περίπτωση, τα φάρμακα χορηγούνται συστημικά αντί για άμεσα στο σημείο της βλάβης. Ο όγκος των δραστικών ουσιών είναι περιορισμένος προς αποφυγή τοξικών παρενεργειών και έτσι οι ποσότητες που καταλήγουν στον κατεστραμμένο καρδιακό μυ είναι ελάχιστες.

Η άλλη μέθοδος είναι επεμβατική καθώς περιλαμβάνει την απευθείας χορήγηση φαρμάκων πάνω στον καρδιακό μυ.

Η συσκευή Therepi έρχεται να καταργήσει και τις δύο τακτικές χορηγώντας τοπικά και μη επεμβατικά φαρμακευτικές αγωγές, ενώ η εμφύτευση της γίνεται σε μια και μόνο χειρουργική διαδικασία.

Η δεξαμενή που περιέχει προέρχεται από ένα πολυμερές υλικό με ημισφαιρικό σχήμα και επίπεδο σχήμα για να μπορεί να προσκολληθεί στον πάσχοντα ιστό. Επιπλέον, η επίπεδη βάση της αποτελείται από μια ημιδιαπερατή μεμβράνη που μπορεί να ρυθμιστεί ώστε να επιτρέπει περισσότερα φάρμακα ή μεγαλύτερα υλικά να περάσουν απευθείας στον ιστό της καρδιάς.

Η δεξαμενή εν ολίγοις παρέχει μια μοναδική ευκαιρία στους γιατρούς να χορηγήσουν και θεραπεία με βλαστοκύτταρα απευθείας στην καρδιά.

Τα πειράματα σε αρουραίους έδειξαν ότι είναι αποτελεσματική στη βελτίωση της καρδιακής λειτουργίας μετά από έμφραγμα. Οι ερευνητές χορήγησαν πολλαπλές δόσεις κυττάρων στον πάσχοντα καρδιακό ιστό σε εύρος τεσσάρων εβδομάδων και εν συνεχεία ανέλυσαν στις αιμοδυναμικές αλλαγές στον ιστό.

Παρατήρησαν λοιπόν ότι υπήρχε περισσότερη καρδιακή λειτουργικότητα με όσες περισσότερες θεραπευτικές δόσεις ή την παντελή θεραπευτική παρέμβαση.

Αλλά οι δυνατότητες της Therepi εκτείνονται πέραν της καρδιακής νόσου αφού δίνει τη δυνατότητα χορήγησης πολλαπλών, τοπικά εντοπισμένων δόσεων και μπορεί να γίνει εργαλείο καθορισμού της ακριβούς δοσολογίας για πολλές παθήσεις.

Sports in

«Έχουμε πίστη για κάτι μεγάλο»

Ο προπονητής της γυναικείας ομάδας πόλο του Ολυμπιακού, Δημήτρης Κραβαρίτης, μίλησε στο In.gr για το φαϊναλ φορ του Τσάμπιονς Λιγκ και τον στόχο των «ερυθρολεύκων».

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 18 Απριλίου 2024