Πέμπτη 18 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Το αστείο ερωτηματολόγιο για την ένταξη στη Χρυσή Αυγή

Το αστείο ερωτηματολόγιο για την ένταξη στη Χρυσή Αυγή

«Γνωστοί από τη γειτονιά, σου λένε πως έχουν πρόβλημα με λαθρομετανάστες και σου ζητούν να τους στηρίξεις μαζί με παιδιά από τα γραφεία. Τι κάνεις;» Αυτά ρωτούσαν τα παιδιά με τις μαύρες μπλούζες

Η κατάσταση θα θύμιζε φαρσοκωμωδία αν δεν ήταν τόσο σοβαρή: Τα ευρήματα από τον σκληρό δίσκο του «Φύρερ» Νίκου Μιχαλολιάκου, που παρουσιάστηκαν στην δίκη της Χρυσής Αυγής, συμπεριλαμβάνουν και ένα ερωτηματολόγιο.

Το ερωτηματολόγιο, που δημοσίευσε ο 902.gr, είναι ένα… τεστ αποδοχής νέων μελών στη ναζιστική οργάνωση. Θέτει ερωτήματα πολλαπλών επιλογών, όπως: «Πού ανήκουν φυλετικά οι Αλβανοί;» και δίνει σαν πιθανές απαντήσεις: Στα Λευκά έθνη, στα μη λευκά έθνη, είναι αναμεμειγμένο έθνος (Λευκοί, Μογγόλοι κλπ).

Σε άλλο σημείο αναφέρεται:  «Γνωστοί από τη γειτονιά, σου λένε πως έχουν πρόβλημα με λαθρομετανάστες και σου ζητούν να τους στηρίξεις μαζί με παιδιά από τα γραφεία. Τι κάνεις;». Οι πιθανές απαντήσεις είναι: «Τους λες να καθαρίσουν μόνοι τους και πως δεν είμαστε μπράβοι», «Πιάνεις ιδιαιτέρως έναν εκ των εκπαιδευτών και του ζητάς να έρθει στην περιοχή σου με ομάδα συναγωνιστών να λύσουν το ζήτημα», «Συγκεντρώνεις ομάδα από συναγωνιστές με τους οποίους διατηρείς πιο στενή σχέση και αναλαμβάνεις δράση χωρίς να ενημερώσεις κάποιον ανώτερο», «Άλλο».  Προφανώς, αυτή η ερώτηση προσπαθεί να αντιληφθεί αν τα υποψήφια μέλη είναι διατεθειμένα να συμπεριλαμβάνονται στα Τάγματα Εφόδου της Χρυσής Αυγής, δηλαδή τις τραμπουκικές, βίαιες ομάδες που χρεώνονται μία σειρά επιθέσεων, μεταξύ των οποίων και την δολοφονία του Παύλου Φύσσα.

Το ιδεολογικό σκέλος

Ενδιαφέρον παρουσιάζει το ιδεολογικό σκέλος του ερωτηματολογίου. Τα επίδοξα μέλη καλούνται να απαντήσουν σε μία σειρά ερωτήσεων όπως: «Ποιος είναι ο υπ’ αριθμόν 1 εχθρός του ελληνισμού». Οι πιθανές απαντήσεις είναι: Τουρκία, Αλβανία, Ισραήλ, ΗΠΑ, Εβραίοι ή Άλλο.

Στη συνέχεια, τους ζητούν να διαλέξουν το πιο αρεστό στους ίδιους έντυπο της Χρυσής Αυγής και να απαντήσουν ποια πράξει θεωρούν βαρύτερο ηθικό παράπτωμα. Οι πιθανές απαντήσεις είναι: Η διακίνηση ναρκωτικών, η παιδεραστία και η…. φυλετική μίξη, δηλαδή ο γάμος λευκής με μαύρο!

Τα επίδοξα μέλη καλούνται να αναφέρουν αν προτιμούν την δικτατορία Μεταξά ή την Απριλιανή χούντα και να δώσουν a priori εγγυήσεις αφοσίωσης: Αν σκοπεύουν να κρύψουν την ένταξή τους στην ομάδα (πράγμα που συνδέεται με τις δυνατότητες στρατολόγησης νέων μελών) και για ποιους λόγους θέλουν να ενταχθούν στη ναζιστική οργάνωση. Εδώ οι πιθανές απαντήσεις είναι: Για την σωτηρία της Πατρίδος, γιατί αυτό μου υπαγορεύουν οι Αρχές και η Ιδεολογία μου, γιατί έτσι μου αρέσει ή Άλλο.

Στον φως στοιχεία της ταυτότητας της οργάνωσης

Με το που ξεκίνησε η δίκη της Χρυσής Αυγής και δημοσιεύτηκαν στοιχεία από τους σκληρούς δίσκους των μελών της, κατέρρευσε το πρώτο επιχείρημα των υπόδικων (που αποτελούν και την ηγεσία) μελών της οργάνωσης. Πρόκειται για την άρνησή τους να δηλώσουν ναζί, νεοναζί ή φασίστες. Μάλιστα, η ναζιστική οργάνωση επέμεινε -μέσω των εκφραστών της- πολλές φορές δημοσίως ότι δεν έχουν καμία σχέση με το ναζισμό.

Τα πρώτα στοιχεία που ήρθαν στην επιφάνεια από την εξέταση του σκληρού δίσκου του Νίκου Μιχαλολιάκου, ήταν η επιβεβαίωση της ύπαρξης μιας συνθήκης της «Αρχής του Αρχηγού», όπως επιβάλλει το ναζιστικό πρότυπο. Η υπερσυγκέντρωση εξουσίας από το Νίκο Μιχαλολιάκο επιβεβαιώνεται και από το καταστατικό της Χρυσής Αυγής. Ο Νίκος Μιχαλολιάκος εμφανίζεται να παρακινεί σε ρατσιστικά εγκλήματα και εγκλήματα μίσους εν γένει, ενώ εμφανίζεται σε βίντεο που χαιρετάει ναζιστικά.

Ενδεικτικά, σε ένα εσωτερικής κατανάλωσης βιβλίο με τίτλο  «Κύκλος της «Χρυσής Αυγής» – Εσωτερικός Κώδικας» που αφορά στην εσωτερική λειτουργία -δηλαδή στην υπακοή που οφείλουν να δείχνουν τα μέλη προς τον αρχηγό- γίνεται σαφής ο τρόπος διάρθρωσης της οργάνωσης. Αναφέρεται χαρακτηριστικά:  «ΜΟΝΟ ο ΑΡΧΗΓΟΣ μπορεί να ανακαθορίσει θεμελιώδεις πολιτικές παραδοχές (π.χ. αν θα κινηθούμε σε νόμιμο και παράνομο αγώνα ή αν απορρίπτουμε τη δημιουργία (…) κράτους και δεχόμαστε σαν εξελικτικό σενάριο της «συνύπαρξη» ή αν αιτούμαστε το «χ» ή «ψ» πολιτειακό σύστημα). Δλδ, ΜΟΝΟ ο ΑΡΧΗΓΟΣ μπορεί να εντέλλει διαχωρισμό από κοσμοθεωρητικές και ιδεολογικές παραδοχές ώστε να διαρθρωθεί άλλη πολιτική βάση».

Όπως προκύπτει από τα στοιχεία που έρχονται στο φως, η Χρυσή Αυγή λειτούργησε σαν κοινοβουλευτικό κόμμα για να αξιοποιήσει τις ευκαιρίες που μπορούσαν να τις δοθούν (οικονομικές εισφορές, μαζική απεύθυνση και θεσμική κάλυψη) ενώ δεν εγκατέλειψε ποτέ το… παρακρατικό, παραστρατιωτικό της «μύθο». Έτσι, τα μέλη καλούνται να είναι ανά πάσα στιγμή έτοιμα να επιτεθούν.

Αξίζει να σημειωθεί πως μόνο μέχρι το 2013 είχαν καταγραφεί 154 επιθέσεις εις βάρος μεταναστών, μελών της LGBT κοινότητας και ανθρώπων που ανήκουν σε πολιτικούς χώρους εχθρικούς προς την Χρυσή Αυγή. Το 2013 ήταν η χρονιά που σημαδεύτηκε από δύο δολοφονίες: Του Σαχζάτ Λουκμάν στις 17 Ιανουαρίου και του Παύλου Φύσσα στις 18 Σεπτεμβρίου, που ήταν και η αρχή της δίωξης της Χρυσής Αυγής.

Sports in

LIVE: Αταλάντα – Λίβερπουλ

Παρακολουθήστε live στις 22:00 την εξέλιξη της αναμέτρησης Αταλάντα – Λίβερπουλ για τα προημιτελικά του Europa League. Τηλεοπτικά από Cosmote Sport 7 HD.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 18 Απριλίου 2024