Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Μουντζουρώνοντας την «Αυλή των θαυμάτων»

Μουντζουρώνοντας την «Αυλή των θαυμάτων»

Με το που αφαιρέθηκε η προστατευτική περίφραξη που είχε τοποθετηθεί όσο διαρκούσαν οι εργασίες αναπαλαίωσης σε μία από τις πιο ιστορικές γωνιές της Πλάκας, κάποιοι άρχισαν να καταστρέφουν αυτά που με τόσο κόπο έχουν φτιαχτεί

Τα 13 κτίσματα του τετραγώνου που περικλείουν οι οδοί Αρεως, Κλάδου, Βρυσακίου και Αδριανού στην Πλάκα, παροπλισμένα και σιωπηλά εδώ και χρόνια, αποκτούν επιτέλους φωνή και ζωντανεύουν για να διηγηθούν τις ιστορίες τους. Το προσεκτικά αναπαλαιωμένο συγκρότημα κατοικιών, μαγαζιών κλπ., γνωστό ως «Αυλή των θαυμάτων», είναι έτοιμο να στεγάσει το Μουσείο Ελληνικής Λαϊκής Τέχνης και όχι μόνο αυτό.

Η ψηλή προστατευτική περίφραξη έχει αρχίσει να αφαιρείται. Κρυφοκοιτάζω μέσα στο χώρο. Χρώμα! Μια όμορφη, πολύχρωμη ρετρό εικόνα, ένας πίνακας που συνθέτουν με την αρμονική συνύπαρξή τους ιστορικά αρχοντικά και φτωχόσπιτα, αρχαιότητες και το εκκλησάκι του Αγίου Ελισαίου του 17ου αιώνα. Η Αθήνα ομορφαίνει αναδεικνύοντας εκ νέου τον παλιό κομψό εαυτό της. Είμαστε σε θέση να το εκτιμήσουμε;

Κατεβαίνω τη Βρυσακίου προς την Αδριανού. Στον καλόγουστο μεταλλικό φράχτη που έχει τοποθετηθεί και στον φρεσκοβαμμένο τοίχο έχουν ήδη γράψει με σπρέι. Πότε πρόλαβαν; Το μοναδικό μέχρι πρότινος (επειδή δεν ήταν εκτεθειμένο) σημείο του καταγραμμένου (απελπιστική η εικόνα που παρουσιάζει) δρόμου, αρχίζει να γεμίζει μουντζούρες και συνθήματα. Υποθέτω πως οι επιβλέποντες τις εργασίες στην «αυλή» θα τα σβήσουν.

Ως πότε όμως θα τα σβήνουν, ως πότε θα παρεμβαίνουν, σε μια πόλη που ο βανδαλισμός είναι καθημερινή υπόθεση; Εύκολα, φοβάμαι, θα μετατρέψουμε την «Αυλή των θαυμάτων» σε αυλή των τραυμάτων, σε άλλη μια πληγωμένη γωνιά μιας πόλης γεμάτης πληγές που αιμορραγούν. Θέλω πολύ να διαψευσθώ.

Sports in

«Τελικός» για Παρτιζάν και Ολυμπιακό στο Βελιγράδι

Ο Ολυμπιακός φιλοξενείται απόψε (28/3, 21:30) στο Βελιγράδι από την Παρτιζάν για την 32η αγωνιστική της Euroleague.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024