Σάββατο 20 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Δομικό στοιχείο του σπέρματος παίζει ρόλο στην υπογονιμότητα

Δομικό στοιχείο του σπέρματος παίζει ρόλο στην υπογονιμότητα

Η μελέτη είναι σημαντική επειδή οι ανωμαλίες στον σχηματισμό και τη λειτουργία του άτυπου κεντριδίου μπορεί να είναι η ρίζα για την υπογονιμότητα αγνώστου αιτιολογίας

Ερευνητές του Πανεπιστημίου του Τολέδο απέδειξαν ότι ο άνδρας προσφέρει δύο και όχι ένα κεντρίδια μέσω του σπέρματός του κατά τη διάρκεια της γονιμοποίησης.

Μάλιστα, αυτή η πρόσφατα ανακαλυφθείσα δομή του σπέρματος μπορεί να παίζει ρόλο στην υπογονιμότητα, την αποβολή του κυήματος και τα γενετικά ελλείμματα.

Όπως αναφέρει άρθρο του επιστημονικού εντύπου Nature Communications, το κεντρίδιο είναι η μόνη σημαντική κυτταρική δομή που συνεισφέρει αποκλειστικά ο πατέρας στη γονιμοποίηση. Και είναι η  προέλευση όλων των κεντριδίων στα τρισεκατομμύρια των κυττάρων που αποτελούν το ανθρώπινο σώμα. Τα κεντρίδια είναι απαραίτητα για την οικοδόμηση των κεραιών του κυττάρου, γνωστές ως κροσσοί, και του κυτταροσκελετού, καθώς και για την ολοκλήρωση της ακριβούς κυτταρικής διαίρεσης.

Ένας ζυγώτης χρειάζεται δύο κεντρίδια για να δώσει έναυσμα για την απαρχή της ζωής. Παλαιότερα οι επιστήμονες πίστευαν ότι το σπέρμα προσφέρει ένα και μοναδικό κεντρίδιο στο ωάριο και μετά αυτό πολλαπλασιάζεται.

Το δεύτερο άτυπο κεντρίδιο που ανακάλυψαν τώρα οι ερευνητές περιέχει μια μικρή ομάδα πρωτεϊνών που χρειάζεται το ήδη γνωστό ένα κεντρίδιο για να σχηματιστεί ένα πλήρως λειτουργικό κεντρίδιο μετά τη γονιμοποίηση του ζυγώτη και τη χρήση των πρωτεϊνών του ωαρίου.

«Η μελέτη είναι σημαντική επειδή οι ανωμαλίες στον σχηματισμό και τη λειτουργία του άτυπου κεντριδίου μπορεί να είναι η ρίζα για την υπογονιμότητα αγνώστου αιτιολογίας σε ζευγάρια που δεν έχουν θεραπευτικές επιλογές. Ενώ μπορεί επίσης να παίζει ρόλο στη απώλεια του κυήματος στα πρώιμα στάδια της εγκυμοσύνης και τα αναπτυξιακά ελλείμματα του εμβρύου», εξηγεί ο Δρ Τομερ Αβιντορ-Ρέις, καθηγητής στο Τμήμα Βιολογικών Επιστημόνων του Πανεπιστημίου του Τολέδο.

Sports in

Περίπατος και τώρα… Σέλτικς για τους Χιτ (112-91, vid)

Οι Μαϊάμι Χιτ επικράτησαν των Σικάγο Μπουλς με 112-91 και εξασφάλισαν το τελευταίο εισιτήριο για τα play off της Ανατολής, όπου θα αντιμετωπίσουν τους Σέλτικς.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 20 Απριλίου 2024