Τρίτη 23 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Απαντά ο Ζάεφ για το «Δημοκρατία Βόρειας Μακεδονίας»

Απαντά ο Ζάεφ για το «Δημοκρατία Βόρειας Μακεδονίας»

Ο Ζάεφ τις τελευταίες ημέρες δέχεται ασφυκτικές πιέσεις στο εσωτερικό της χώρας, ειδικά από τον πρόεδρο Ιβάνοφ ο οποίος εμφανίζεται αρνητικός με τη λύση που φαίνεται ότι έχει συμφωνηθεί σε αρχικό στάδιο

Ραγδαίες εξελίξεις στο ονοματολογικό της ΠΓΔΜ αναμένονται εντός των επόμενων ωρών, καθώς σύμφωνα με πληροφορίες ο πρωθυπουργός των Σκοπίων Ζόραν Ζάεφ αναμένεται να απαντήσει αν αποδέχεται ή όχι την τελική πρόταση της ελληνικής πλευράς.

Ωστόσο, αν ο Ζάεφ υποκύψει στις πιέσεις που φουντώνουν στο εσωτερικό της χώρας και δώσει αρνητική απάντηση, θα οδηγήσει  πιθανότατα, το θέμα της συμφωνίας με την Ελλάδα σε οριστικό ναυάγιο.

Επισημαίνεται ότι δεν έχουν περάσει πολλές ώρες, από τη δήλωση Ζάεφ ότι είναι θέμα ημερών το τηλεφώνημα προς την Αθήνα και συγκεκριμένα στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα. Ένα τηλεφώνημα που άργησε λόγω των αντιδράσεων που υπάρχουν στην ΠΓΔΜ, τόσο από την πλευρά της Αντιπολίτευσης όσο και από μερίδα των πολιτών. Πληροφορίες από τη γειτονική χώρα, μιλούν για διορία που έχει δοθεί στον Ζάεφ μέχρι την Πέμπτη να απαντήσει – αρχικά στον ειδικό διαμεσολαβητή Μάθιου Νίμιτς και ακολούθως στην Ελλάδα – για το αν αποδέχεται το όνομα που είχε συμφωνηθεί στη Νέα Υόρκη αλλά και το γενικότερο πλαίσιο της συμφωνίας.

Ο Ζάεφ τις τελευταίες ημέρες δέχεται ασφυκτικές πιέσεις στο εσωτερικό της χώρας, ειδικά από τον πρόεδρο Ιβάνοφ ο οποίος εμφανίζεται αρνητικός με τη λύση που φαίνεται ότι έχει συμφωνηθεί σε αρχικό στάδιο.

Όλες οι τελευταίες πληροφορίες συγκλίνουν στο ότι το όνομα που έχει κλειδώσει οριστικά είναι το «Republika Severna Makedonija», δηλαδή Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας καθώς φαίνεται να έχουν αποκλειστεί άλλες προτάσεις, ακόμη και αυτή της «Nova Makedonija».

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, σε περίπτωση που ο πρωθυπουργός των Σκοπίων κάνει δεκτή την πρόταση τότε θα είναι erga omnes, αλλά με τη διαφορά ότι θα δίνεται στην ΠΓΔΜ η δυνατότητα μιας μεταβατικής περιόδου, ίσως δύο ετών, προκειμένου να προχωρήσει τις αλλαγές στο Σύνταγμά της και να αφαιρεθούν οι αλυτρωτικές αναφορές.
Σ’ αυτό το χρονοδιάγραμμα, εξάλλου,  θα πρέπει να υπάρξουν και άλλες, καθημερινές αλλαγές, από τις ταμπέλες σε δημόσιους χώρους, μέχρι διαβατήρια κ.λπ.

ΤΑ ΝΕΑ Σαββατοκύριακο παρουσιάζουν, μία συλλεκτική ιστορική έκδοση, «Το Μακεδονικό κράτος».

Ένα βιβλίο-ντοκουμέντο από τον σπουδαίο ιστορικό, Χάμοντ Νίκολας Τζ. Λ. Αυτή την εβδομάδα, ο Β’ Τόμος.

Sports in

Φοβερό βίντεο: Η γκολάρα του Μπακούλα από την κερκίδα!

Η καταπληκτική γκολάρα του Μπακούλα σε ένα απολαυστικό βίντεο από την κερκίδα

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 23 Απριλίου 2024