Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Τζιν: 168 χρόνια μετά τόσο σύγχρονο και παράλληλα τόσο... vintage

Τζιν: 168 χρόνια μετά τόσο σύγχρονο και παράλληλα τόσο… vintage

Τζιν. Μια λέξη πάμπολλες παραλλαγές, αλλά και χρήσεις

Τζιν. Μια λέξη πάμπολλες παραλλαγές, αλλά και χρήσεις.

Μπλε, μπεζ, μαύρο, άσπρο, ριγέ, ροζ, πράσινο είναι μόνο μερικά από τα χρώματα του το συναντάμε. Skinny, καμπάνα, σωλήνας, σκισμένο, σορτς, βερμούδα, είναι μόνο μερικές παραλλαγές του. Χειμώνας, καλοκαίρι, άνοιξη, φθινόπωρο, με ζέστη, με κρύο, με βροχή, με λιακάδα. Για καφέ, στη δουλειά, για βραδυνή έξοδο, χαλαρά στο σπίτι, για δεξίωση.

Ένα ρούχο για όλες τις περιστάσεις, ένα ρούχο που δεν είναι ποτέ… ακατάλληλο και ένα ρούχο, όπου ανάλογα με το πως το συνδυάζουμε μπορεί να φορεθεί από την πιο απλή, μέχρι την πιο σύνθετη περίσταση. Σαν σήμερα, το 1850, δημιουργήθηκε το ρούχο που έμελλε να γίνει «ένα» με το δέρμα μας. Το τζιν!

Η πρώτη βελονιά…

Τα πάντα ξεκίνησαν… 168 χρόνια πριν, όταν ο -τότε- 20χρονος βαυαρός μετανάστης, ο Λιβάι Στρος, άφησε τη Νέα Υόρκη για λογαριασμό της Καλοφόρνια, ακολουθώντας το ρεύμα των χρυσοθήρων της εποχής.

Πωλούσε ανθεκτικό καραβόπανο, αυτό που είχε χρησιμοποιήσει ο Κολόμβος, για να κατασκευάσει σκηνές και σκέπαστρα για τα καράβια.

Ωστόσο, αυτό που χρειάζονταν περισσότερο οι χρυσοθήρες ήταν ρούχα, τα οποία θα αντέχουν στις δοκιμασίες της Άγριας Δύσης. Έτσι, ο Στρος σκέφτηκε να χρησιμοποιήσει αυτό το ύφασμα για να κατασκευάσει ανθεκτικά παντελόνια.

Ένα από τα πρώτα σήματα της εταιρίας του Στρος. Απεικονίζει δύο άλογα να τραβάνε ένα τζιν, με σκοπό να δείξει την ανθεκτικότητα του

Έτσι στις 6 Ιουνίου του 1850 παρουσιάστηκαν αυτά τα ανθεκτικά παντελόνια. Λόγω της γενοβέζικης καταγωγής τους -τζένοαν για τους Αμερικάνους- ονομάστηκαν «Τζινς».

Το προϊόν έγινε ανάρπαστο, αφού κάθε παρτίδα που ετοίμαζε ο Στρος ξεπουλούσε αμέσως.

Τα προβλήματα…

Βέβαια δεν ήταν ρόδινα. Σύντομα άρχισαν τα παράπονα, αφού σε πολλούς ανθρώπους το σκληρό καραβόπανο προκαλούσε διάφορους ερεθισμούς. Ο Στρος δεν το έβαλε κάτω και αποφάσισε να αντικαταστήσει το ύφασμα με ένα γαλλικό βαμβακερό.

Η λύση αυτού του προβλήματος, έφερε ένα δεύτερο. Οι εργάτες στα ορυχεία διαμαρτύρονταν ότι οι τσέπες τους σκίζονταν πολύ εύκολα, λόγω των πολλών εργαλείων που έβαζαν. Αυτό προβλημάτιζε έντονα τον Στρος, μέχρι που ένας πελάτης του έγινε «από μηχανής θεός» και πρότεινε την εξής λύση: τις μεταλλικές κόπιτσες που φέρουν μέχρι και σήμερα τα τζινς.

Ακόμα ένα πρόβλημα ήταν ότι ο Στρος δεν είχε τα χρήματα για την πατέντα. Ο ίδιος σωτήρας που τον έβγαλε από το αδιέξοδο την πρώτη, ήρθε να τον σώσει ξανά. Του πρότεινε να πληρώσει εκείνος για την πατέντα και να μοιραστούν τα κέρδη.

Όπερ και εγένετο. Στις 20 Μαΐου του 1874, πουλήθηκε το πρώτο παντελόνι με κοπίτσες.

Η μετάβαση…

Τα πρώτα τζιν κυκλοφορούσαν σε μόνο σε μπεζ.

Η μετάβαση του προϊόντος και διάδοση του σε μπλε, έγινε καθώς είναι το χρώμα που λερώνεται λιγότερο.

Μέχρι 1950 το τζιν θεωρούνταν ρούχο εργασίας.

Από εκεί και πέρα η εξέγερση της νεολαίας το ανήγαγε σε μόδα της εποχής.

Η συνέχεια γνωστή. Τι βλέπεις καθημερινά, δίπλα σου ακόμα και πάνω σου!

Όλοι έχουμε στην κατοχή μας και φοράμε τζιν. Πρόκειται γι ένα ρούχο που δεν γνωρίζει, ηλικία, φύλλο, χρώμα, κοινωνική και οικονομική κατάσταση.

Είναι κυριολεκτικά για τους πάντες!

Sports in

«Τρελάθηκε» ο Μπαρτζώκας: Οι πανηγυρισμοί μετά το τέλος του Παρτίζαν – Ολυμπιακός (vid)

Ο Γιώργος Μπαρτζώκας ξέσπασε μετά την ανατροπή και το μεγάλο διπλό στο Βελιγράδι και πανηγύρισε έξαλλα τη νίκη του Ολυμπιακού.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024