Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Μικροί και μεγάλοι «κολλημένοι» με το Tetris, 34 χρόνια μετά

Μικροί και μεγάλοι «κολλημένοι» με το Tetris, 34 χρόνια μετά

Το θρυλικό Tetris, σήμερα, 6 Ιουνίου, γιορτάζει 34 χρόνια ζωής. Χρόνια πολλά Tetris!

Τα χαρακτηρίζουν -και όχι άδικα- το πιο εθιστικό παιχνίδι στην ιστορία των υπολογιστών.

Από την κλασική έκδοση με τα κυβάκια, μέχρι την εποχή του 3D και κάθε λογής νέου σχήματος, αποτελεί ένα από τα πιο διάσημα παιχνίδια, με το Business Insider να το κατατάσσει πέμπτο πιο αναγνωρίσιμο παιχνίδι στην ιστορία.

Φυσικά μιλάμε για το θρυλικό Tetris, το οποίο σήμερα, 6 Ιουνίου, γιορτάζει 34 χρόνια «ζωής». Χρόνια πολλά Tetris!

Τι είναι το Tetris

Στο Tetris χειριζόμαστε διάφορα σχήματα, τα οποία πέφτουν και εμείς μετακινώντας τα αριστερά, δεξιά ή κυκλικά, προσπαθούμε να τα βάλουμε στο σωστό σημείο, ώστε να δημιουργήσουμε γραμμές, οι οποίες εξαφανίζονται από την οθόνη.

Σε περίπτωση που δεν καταφέρναμε να δημιουργήσουμε γραμμές για να εξαφανιστούν, η στοίβα ανεβαίνει όλο και περισσότερο, με αποτέλεσμα να φτάσει στην κορυφή και να χάνουμε.

Η… ελληνικότητα

Μπορεί το παιχνίδι να έχει καταγωγή από τη την ΕΣΣΔ όμως το όνομα του προήλθε από το ελληνικό πρόθημα «τέτρα», που σημαίνει τέσσερα, καθώς κι από το τένις, αγαπημένο άθλημα του Πάζιτνοβ, δημιουργού του παιχνιδιού.

Η αρχή…

Όλα ξεκίνησαν περίπου στις αρχές του 1985, όταν στο Κέντρο Υπολογιστών της Σοβιετικής Ακαδημίας Επιστημών, ένας άγνωστος μέχρι τότε άνθρωπος, ο Αλεξέι Παζίτνοφ, προγραμματιστής ηλεκτρονικών υπολογιστών, χρησιμοποίησε τον ρωσικό υπολογιστή Electronica 60, για να δημιουργήσει το συγκεκριμένο παιχνίδι, το οποίο ήταν βασισμένο στα αγαπημένα του παιδικά παιχνίδια, το κλασικό παζλ και στο πεντόμινο, ένα είδος παζλ με συνθέσεις ορθογωνίων σε πέντε διαφορετικά χρώματα.

Ο Αλεξέι και οι συνεργάτες το μετέφεραν σε υπολογιστή IBM.

Μετά από λίγο μόλις καιρό, το Tetris παιζόταν σε όλο το Σοβιετικό μπλοκ.

Παγκόσμια επιτυχία

Η πρώτη χώρα όπου μεταφέρθηκε το παιχνίδι ήταν η Ουγγαρία, ενώ δεν πήρε πολύ για να εντοπιστεί και από τη Βρετανική εταιρεία ανάπτυξης λογισμικού, Andromeda, η οποία ήθελε διακαώς να το φέρει στο νησί. Το 1987 το Tetris κάνει ντεμπούτο στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Λίγο αργότερα, το Tetris θα γίνει το πρώτο βιντεοπαιχνίδι της ΕΣΣΔ που κυκλοφόρησε στις ΗΠΑ.

Συνεχής επιτυχία

Ήδη από τις πρώτες εκδόσεις του παιχνιδιού, τόσο η arcade και οι οικιακές εκδόσεις είχαν μεγάλες εισπρακτικές επιτυχίες. Ωστόσο η έκδοση του 1989 ήταν μια από τις δημοφιλέστερες, ενώ θεωρείται αυτή που έβαλε στον «χάρτη» του gaming το Game Boy.

Το 2010, ανακοινώθηκε ότι ολόκληρο το franchise Tetris, είχε πουλήσει 170 εκατομμύρια αντίτυπα, τα 70 εκατομμύρια υλικά και τα 100 εκατομμύρια download σε κινητές συσκευές, πράγμα που το έκανε το παιχνίδι με τις περισσότερες πωλήσεις μέσω download όλων των εποχών.

Το παιχνίδι είναι τόσο διάσημο, που πάνω σε αυτό θα βασιστεί τριλογία ταινιών, της οποίας το budget θα αγγίζει τα… 80 εκατομμύρια δολάρια!

Sports in

O Τζόλης των 17 γκολ και η… αδικία του Πογέτ (vids)

Ο Γκουστάβο Πογέτ δεν έκανε σωστή διαχείριση στο ματς με τη Γεωργία και αυτό φαίνεται από τον Χρήστο Τζόλη, που είναι ο πιο φορμαρισμένος Έλληνας παίκτης αυτή τη στιγμή και ήταν εκτός αποστολής.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024