Τετάρτη 24 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Εμίλ Λοτεάνου: ακούραστος μελετητής του πολιτισμού των Τσιγγάνων

Εμίλ Λοτεάνου: ακούραστος μελετητής του πολιτισμού των Τσιγγάνων

Η σπάνια ταινία του μολδαβού σκηνοθέτη «Στις ρεματιές με τα βατόμουρα» επαναπροβάλλεται στον ΖΕΦΥΡΟ

Εκτός από τις οκτώ νέες ταινίες που από την ερχόμενη Πέμπτη ανοίγουν στις αίθουσες (στις οποίες θα αναφερθούμε εκτενώς αύριο), βρίσκουμε επίσης και μια παλαιότερη που επαναπροβάλλεται αποκλειστικά στον ΖΕΦΥΡΟ των Ανω Πετραλώνων, μετά από χρόνια εξαφάνισης. Πρόκειται για το δράμα «Στις ρεματιές με τα βατόμουρα» που σκηνοθέτησε ο Εμίλ Λοτεάνου, ο οποίος δικαίως έχει κερδίσει τον τίτλο του πιο χαρακτηριστικού εκπροσώπου του μολδαβικού κινηματογράφου (ήταν επίσης ποιητής και συγγραφέας). Το έργο του μολδαβού σκηνοθέτη θεωρείται σημαντικό διότι κατάφερε να εγγραφεί στα μητρώα και στον πυρήνα της σύστασης του ίδιου του μολδαβικού έθνους.

Στην ουσία, το «Στις ρεματιές με τα βατόμουρα» είναι ένα αγροτικό / ερωτικό δράμα περιπλάνησης στο οποίο μια ερωτική ιστορία συνδυάζεται με τον ευρύτερο σχολιασμό και τη βαθύτερη κοινωνική αγωνία που αντανακλάται στην ταινία: όταν τα βοσκοτόπια ενός συνεταιριστικού αγροκτήματος της Σοβιετικής Ενωσης (γνωστά και ως κολχόζ) καταστρέφονται από την κάψα του ήλιου, οι βοσκοί αποφασίζουν να μεταφέρουν τα κοπάδια τους στις ρεματιές με τα βατόμουρα, όπου η ελπίδα για τη σωτηρία τους παραμένει ζωντανή.

Η ιστορική αξία

Τα πρόσωπα που συνθέτουν το ερωτικό σκέλος της ιστορίας είναι ένας από τους βοσκούς, ο Σάβα, η Ιλούτσε που είναι ερωτευμένη μαζί του και ένας δημοσιογράφος. Η αξία της ταινίας είναι επίσης ιστορική διότι αποτελεί χαρακτηριστικό δείγμα του κινηματογράφου που παραγόταν στη Σοβιετική Ενωση τα χρόνια της δεκαετίας του 1960 και ενώ ο Ψυχρός Πόλεμος κορυφωνόταν.

Πριν από λίγο καιρό, μέσα στον Μάιο, η κινηματογραφική εταιρεία New Star πραγματοποίησε εκτενές αφιέρωμα στο σινεμά του Εμίλ Λοτεάνου του οποίου η δημιουργική καριέρα άρχισε με την ταινία «Θα συναντηθούμε την αυγή» και τελείωσε το 2003, τη χρονιά του θανάτου του, σε ηλικία 66 ετών. Ακολούθησαν περισσότερες από 20 ταινίες μέχρι τον θάνατό του στη Μόσχα το 2003, σε ηλικία 66 χρόνων. Αφησε πίσω του ανολοκλήρωτη την ταινία «Yar».

Διαβάστε περισσότερα εδώ

Sports in

Η βαθμολογία των πλέι οφ της Superleague μετά την ισοπαλία του ΠΑΟΚ με τη Λαμία (pic)

Δείτε πως έχει διαμορφωθεί η βαθμολογία των πλέι οφ της Superleague μετά το παιχνίδι της Λαμίας με τον ΠΑΟΚ.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 24 Απριλίου 2024