Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Βακτηριακή ανισορροπία ίσως πυροδοτεί τον καρκίνο τραχήλου μήτρας

Βακτηριακή ανισορροπία ίσως πυροδοτεί τον καρκίνο τραχήλου μήτρας

Oι ερευνητές παρατήρησαν ότι καθώς οι πληθυσμοί του γαλακτοβάκιλλου μειώθηκαν, οι ανωμαλίες του τραχήλου της μήτρας έγιναν σοβαρότερες

Πρακτικά όλοι οι καρκίνοι του τραχήλου της μήτρας προκαλούνται από τον ιό των ανθρώπινων θηλωμάτων (HPV) δεδομένου ότι κάθε σεξουαλικά ενεργό άτομο θεωρείται φορέας του ιού.

Ευτυχώς το ανοσοποιητικό σύστημα καταφέρνει και εξαλείφει την πλειοψηφία των λοιμώξεων του HPV με ένα μικρό ποσοστό να καταφέρνει να δημιουργήσει προκαρκινικές αλλοιώσεις και τελικά καρκίνο.

Αλλά γιατί ορισμένοι άνθρωποι καταφέρουν να εκκαθαρίσουν τον ιό από τον οργανισμό τους και άλλοι όχι;

Απάντηση στο ερώτημα δίνει η Μελίσα Χερμπστ-Κραλοβιτσ, επίκουρη καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο της Αριζόνα μετά από μελέτη που έκανε σε δείγμα 100 προεμμηνοπαυσιακών γυναικών συσχετίζοντας τα κολπικά βακτήρια με τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας.

Όπως αναφέρει άρθρο του επιστημονικού εντύπου Scientific Reports, η ερευνήτρια και οι συνεργάτες της παρατήρησαν ότι οι γυναίκες χωρίς τραχηλικές ανωμαλίες είναι ξενιστές διαφορετικών κοινοτήτων κολπικών βακτηρίων από τις γυναίκες με καρκίνο του τραχήλου και προκαρκινικές αλλοιώσεις, μια διαφορά που αποκαλύπτει την άμεση σχέση μεταξύ «καλών» βακτηρίων και υγείας του τραχήλου και «κακών» βακτηρίων και αυξημένου κινδύνου για καρκίνο.

Το μικροβίωμα, ως γνωστόν, είναι μια κοινότητα μικροβίων που αποικίζει το σώμα μας σε όλο του το εύρος. Ορισμένα είδη βακτηρίων, όπως οι γαλακτοβάκιλλοι που σχετίζονται μεν αλλά είναι διακριτοί από τα προβιοτικά του γιαουρτιού, έχει διαπιστωθεί ότι προάγουν την υγεία του κόλπου.

«Στις ασθενείς με καρκίνο και προκαρκινικές αλλοιώσεις, οι γαλακτοβάκιλλοι αντικαθίστανται με ένα μείγμα κακών βακτηρίων», εξηγεί η Δρ Χερμπστ-Κραλοβιτσ.

Στο πλαίσιο της μελέτης οι ερευνητές παρατήρησαν ότι καθώς οι πληθυσμοί του γαλακτοβάκιλλου μειώθηκαν, οι ανωμαλίες του τραχήλου της μήτρας έγιναν σοβαρότερες. Από την άλλη πλευρά, τα κακά βακτηρίδια, Sneathia, συσχετίστηκαν με τη λοίμωξη από τον ιό HPV, τις προκαρκινικές αλλοιώσεις και τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας.

Τα βακτήρια Sneathia έχουν ραβδοειδές σχήμα και σχηματίζουν ινώδεις αλυσίδες. Έχουν ήδη σχετιστεί με άλλες γυναικολογικές παθήσεις, όπως η βακτηριακή κολπίτιδα, η αποβολή, ο πρόωρος τοκετός, η λοίμωξη από τον HPV και οι προκαρκινικές αλλοιώσεις στον τράχηλο.

Η ομάδα της Μελίσα Χερμπστ-Κραλοβιτσ είναι η πρώτη που εντοπίζει μια ουσιαστική σχέση μεταξύ του πληθυσμού των Sneathia με το συνεχές HPV-καρκίνου, από την αρχική λοίμωξη μέχρι τις προκαρκινικές αλλοιώσεις και τον διηθητικό καρκίνο του τραχήλου της μήτρας.

Αυτό που παραμένει άγνωστο είναι αν τα βακτήρια Sneathia προάγουν ενεργά τη λοίμωξη από HPV ή τον σχηματισμό του καρκίνου.

Η παρούσα μελέτη προσφέρει μόνο μια μικρή εικόνα για μια ομάδα γυναικών σε μια δεδομένη χρονική στιγμή. Για να εδραιωθεί αιτιολογική σχέση πρέπει να γίνουν νέες μελέτες.

Πάντως, τα βακτήρια που συνθέτουν το κολπικό μικροβίωμα είναι άρρηκτα συνδεδεμένα με την οξύτητα του κολπικού περιβάλλοντος. Ένας κόλπος με pH 4,5 ή μικρότερο προστατεύει από επιβλαβή βακτήρια που δεν μπορούν να επιβιώσουν σε ένα τόσο όξινο περιβάλλον. Όταν το ρΗ είναι αυξημένο, τα επιβλαβή βακτηρίδια κερδίζουν την ευκαιρία να κινηθούν, διαταράσσοντας το κολπικό οικοσύστημα.

Στο πλαίσιο της μελέτης παρατηρήθηκε ότι, καθώς το κολπικό περιβάλλον έχανε την οξύτητά του, οι τραχηλικές ανωμαλίες γίνονταν σοβαρότερες.

Sports in

Σε κίνδυνο οι ισπανικοί σύλλογοι και η Φούρια Ρόχα λόγω της κυβερνητικής κηδεμονίας στην ομοσπονδία

Στελέχη της UEFA θεωρούν πως η κυβερνητική κηδεμονία στην ισπανική ομοσπονδία δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή από τη στιγμή που δεν υπήρξε η ίδια ανοχή και σε άλλες παρόμοιες περιπτώσεις.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 25 Απριλίου 2024