Πέμπτη 18 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Τι είπε ο Τσακαλώτος για ΕΝΦΙΑ, συντάξεις, φοροελαφρύνσεις στην ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ

Τι είπε ο Τσακαλώτος για ΕΝΦΙΑ, συντάξεις, φοροελαφρύνσεις στην ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ

Για το 67% των ιδιοκτητών ο ΕΝΦΙΑ θα παραμείνει ίδιος, και μόνο για 15% θα αυξηθεί, με την επιβάρυνση για τις λαϊκές γειτονιές να είναι 20 ευρώ ετησίως, είπε ο Ευ.Τσακαλώτος στους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ. Δεν είναι ώρα να μιλάμε για άρση του μέτρου για τις συντάξεις, ξεκαθάρισε. Τι είπε για χρέος και μεταμνημονιακή εποπτεία.

Οι αλλαγές στον ΕΝΦΙΑ, η έξοδος από το πρόγραμμα, η μεταμνημονιακή εποπτεία, αλλά και η οικονομική και κοινωνική πολιτική στη μεταπρογραμματική περίοδο βρέθηκαν ψηλά στην ατζέντα των θεμάτων για τα οποία ενημέρωσαν την Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ, κορυφαίοι υπουργοί της κυβέρνησης.

Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος προσπάθησε να καθησυχάσει τους φόβους για σημαντικές επιβαρύνσεις λαϊκών στρωμάτων από την αύξηση του ΕΝΦΙΑ, από την άλλη όμως ξέκοψε κάθε συζήτηση επί του παρόντος για διαπραγμάτευση των ψηφισμένων νέων περικοπών στις συντάξεις.

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Τσακαλώτος είπε στους βουλευτές ότι ο ΕΝΦΙΑ θα είναι μειωμένος για το 18% των ιδιοκτητών ακινήτων, ενώ για την συντριπτική πλειονότητα και συγκεκριμένα το 67% των ιδιοκτητών, θα παραμείνει ο ίδιος. Παράλληλα, τους ενημέρωσε, ότι αύξηση θα δει το 15% των υπόχρεων στην καταβολή του Ενιαίου Φόρου Ακίνητης Περιουσίας, ποσοστό στο οποίο περιλαμβάνονται και λαϊκές γειτονιές, στις οποίες όμως η επιβάρυνση θα είναι 20 ευρώ το χρόνο.

Στο 15% των υπόχρεων των οποίων θα αυξηθεί ο ΕΝΦΙΑ περιλαμβάνονται και ιδιοκτήτες της Μυκόνου και της Σαντορίνης, όπως είπε ο κ. Τσακαλώτος, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες.

Σε ό,τι αφορά τις συντάξεις, και τα ερωτήματα των βουλευτών, αν υπάρχει η δυνατότητα να διαπραγματευθεί με τους θεσμούς ώστε να μην περικοπούν από το 2019, ο κ. Τσακαλώτος είπε ότι «δεν είναι της ώρας αυτά».

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ξεκαθάρισε ότι δεν υπάρχει καμία περίπτωση πιστοληπτικής γραμμής στήριξης και το θέμα τωρα πια, είναι η ρύθμιση του χρέους και η μεταμνημονιακή επιτροπεία.

Όσον αφορά τη ρύθμιση του χρέους, ο υπουργός Οικονομικών είπε, ότι στο πλαίσιο της ρύθμισης επιδιώκεται δεκαετής επιμήκυνση χωρίς αιρεσιμότητα.

Το 100% του υπερπλεονάσματος το 2019 θα δοθεί για φοροελαφρύνσεις

Το 100% του υπερπλεονάσματος το 2019 θα δοθεί για φοροελαφρύνσεις, είπε, σύμφωνα με πληροφορίες, από την πλευρά του ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Χουλιαράκης, στους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, κατά τη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κόμματος.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ο κ. Χουλιαράκης ενημέρωσε τους βουλευτές ότι για το 2020, το 75% του υπερπλεονάσματος θα δοθεί στις φοροελαφρύνσεις και το 25% σε κοινωνικές παροχές, ενώ από το 2021 και μετά το ποσό του υπερπλενάσματος θα μοιράζεται εξίσου, κατά 50% σε φοροελαφρύνσεις και κοινωνικές παροχές.

Επίσης, ο υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Νάσος Ηλιόπουλος, ανέφερε ότι κατά τη συμφωνία της 21ης Ιουνίου δεν θα υπάρχει δέσμευση για τον κατώτατο μισθό, αφήνοντας ανοικτό το ενδεχόμενο αυξήσεων.

Εξάλλου, η αναπληρώτρια υπουργός Κοινωνικής Αλληλεγγύης ανακοίνωσε στους βουλευτές ότι στο πολυνομοσχέδιο θα περιλαμβάνεται μία νέα ρύθμιση, η καθιέρωση του στεγαστικού επιδόματος.

Το εν λόγω επίδομα, σύμφωνα με πληροφορίες, αφορά 1.350.000 άτομα και το κόστος του ανέρχεται στα 600 εκατ. ευρώ, συνολικά. Η κ. Φωτίου είπε το επίδομα θα δοθεί σε όσους έχουν ετήσιο εισόδημα μέχρι 24.000 ευρώ και θα κυμαίνεται από 70 ευρώ για ένα άτομο μέχρι και 210 ευρώ για οικογένεια.

Επίσης, η κ. Φωτίου είπε ότι στο πολυνομοσχέδιο θα προβλέπεται η εγγραφή στον ΟΑΕΔ, όλων των δικαιούχων του επιδόματος αλληλεγγύης.

Sports in

Έγραψε ιστορία η Ρεάλ: Μυθικό επίτευγμα για τη «Βασίλισσα»!

Η Ρεάλ πέτυχε κάτι που δεν έχει καταφέρει ποτέ καμία άλλη ομάδα στο Champions League!

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 18 Απριλίου 2024