Τετάρτη 24 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Διπλό μέτωπο για χρέος και δόση

Διπλό μέτωπο για χρέος και δόση

Παραμένουν ακόμη αγεφύρωτες οι διαφορές μεταξύ ΔΝΤ και Βερολίνου για το ελληνικό ζήτημα

Πολλά θα κριθούν την ερχόμενη Πέμπτη στις δύο συνεδριάσεις που θα πραγματοποιηθούν στο Euroworking Group και το Washington Group για το χρέος.

Οι εκπρόσωποι των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης στο πλαίσιο του Euroworking Group θα προετοιμάσουν την κρίσιμη συνεδρίαση του Eurogroup στο Λουξεμβούργο.

Στο μικροσκόπιο της συνεδρίασης θα βρεθούν οι αναλύσεις βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους, η πορεία υλοποίησης των προαπαιτούμενων της τέταρτης αξιολόγησης, τα νέα στοιχεία για αύξηση του ΑΕΠ κατά 2,3% το πρώτο τρίμηνο καθώς και οι πληρωμές ληξιπρόθεσμων οφειλών προς του ιδιώτες.

Μιλούν τα νούμερα

Η ΕΛΣΤΑΤ ανακοίνωσε ανάπτυξη της τάξης του 2,3% για το α’ τρίμηνο του 2018. Τα στοιχεία για τον ρυθμό ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας ανέμενε το ΔΝΤ, προκειμένου να διαμορφώσει τις τελικές του εκτιμήσεις.

Όσον αφορά στην πορεία αποπληρωμής των ληξιπρόθεσμων οφειλών του δημοσίου, προς τον ιδιωτικό τομέα μειώθηκαν κατά μόλις 132 εκατ. ευρώ μέσα στον Απρίλιο με αποτέλεσμα να ανέρχονται στα 2,617 δισ. ευρώ από 2,749 δισ. ευρώ τον Μάρτιο.

Η Κομισιόν θα εξετάσει αν μπορεί η Ελλάδα να λάβει το 1 δισ. ευρώ της υποδόσης που εκκρεμεί από την τρίτη αξιολόγηση.

Η συζήτηση θα γίνει την Πέμπτη και αν κριθούν επαρκή τα στοιχεία, θα συνεδριάσει την Παρασκευή το αρμόδιο όργανο του ESM για την εκταμίευση.

Κρίσιμο και το Washington Group

Στη συνεδρίαση του Washington Group θα επιδιωχθεί να βρεθεί κοινή λύση για τη διευθέτηση του ελληνικού χρέους, η οποία θα επιτρέπει και την παραμονή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στο ελληνικό πρόγραμμα με μια περισσότερο «στενή» σχέση από αυτή που προβλέπεται στο πλαίσιο της μεταπρογραμματικής εποπτείας.

Άλλωστε σε σημερινό δημοσίευμα το CNBC επικαλούμενο ελληνικές πηγές αναφέρει ότι η ελληνική κυβέρνηση είναι πεπεισμένη ότι θα επιτευχθεί συμφωνία για ελάφρυνση του χρέους της αυτόν τον μήνα παρά τα δημοσιεύματα που θεωρούν ότι το ΔΝΤ είναι απίθανο να εκταμιεύσει περισσότερα χρήματα για την χώρα.

Διαβάστε επίσης:

Σολτς: Στο τέλος Ιουνίου οι αποφάσεις για την Ελλάδα

Sports in

Το μεγάλο λάθος του Σλούκα έδωσε το πλεονέκτημα στην Μακάμπι (vid)

Ο Κώστας Σλούκας πήρε την λάθος απόφαση, τη λάθος στιγμή. Και η Μακάμπι…

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 24 Απριλίου 2024