Πέμπτη 18 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Η στιγμή της αλήθειας

Η στιγμή της αλήθειας

Ενώ οΤραμπ απειλούσε με εμπορικό πόλεμο τους Κινέζους, τελικά ο πόλεμος κηρύχθηκε κατά των συμμάχων του, Ευρωπαίων, Καναδά και Μεξικού

Καθ’ όλη τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας του, ο Ντόναλντ Τραμπ έκανε επιθέσεις στην Κίνα, την κατηγορούσε ότι εκμεταλλεύεται εμπορικά τις ΗΠΑ και υποσχόταν πως όταν γίνει πρόεδρος θα την τιμωρήσει σκληρά με δασμούς στα προϊόντα της που εξάγονται στη χώρα του.

Ενάμιση χρόνο μετά την είσοδό του στο Λευκό Οίκο, τους μόνους που τιμωρεί εμπορικά είναι, μετά την πρόσφατη απόφασή του, τις χώρες της ΕΕ, τον Καναδά και το Μεξικό. Δηλαδή μερικούς από τους πιο στενούς συμμάχους της Ουάσιγκτον.

Οι δασμοί 25% στις εισαγωγές χάλυβα και 10% στις εισαγωγές αλουμινίου, τερματίζοντας την δίμηνη εξαίρεση προς την ΕΕ, είναι η προετοιμασία για έναν ενδεχόμενο εμπορικό πόλεμο. Οι New York Times στο κύριο άρθρο τους δεν μάσησαν τα λόγια τους: «Η Αμερική κηρύσσει πόλεμο στους φίλους τους», ήταν ο τίτλος.

Από την απόφαση αυτή, σημειώνουν, θα πληγούν περισσότεροι από 150.000 αμερικανοί εργάτες που θα χάσουν τις δουλειές τους. Αγρότες και προϊόντα όπως ουίσκι από το Κεντάκι, χοιρινό από την Αϊόβα και μηχανές Harley-Davidson θα σηκώσουν το βάρος αυτών των νέων δασμών, σε πρώτη φάση.
‘Ολα αυτά όχι μόνο δεν θα περιορίσουν την παραγωγή χάλυβα και αλουμινίου στην Κίνα, αλλά οσονούπω θα προκαλέσουν απάντηση από τις χώρες που θα επιβάλλουν νέους δασμούς σε αμερικανικά προϊόντα.

«Το χειρότερο όμως είναι», εξηγεί αναλυτής, «ότι ο πρόεδρος Τραμπ ουσιαστικά απομονώνει τις ΗΠΑ από τους πιο στενούς συμμάχους της – τις ίδιες τις χώρες με τις οποίες χρειάζεται να συνεργασθεί προκειμένου να ασκήσουν πίεση στην Κίνα να αλλάξει την οικονομική της πολιτική».
Η ΕΕ ήδη έχει σχέδιο για την επιβολή δασμών ύψους 2,8 δις ευρώ που θα τεθεί σε ισχύ από τις 20 Ιουνίου, ενώ μια δεύτερη λίστα αμερικανικών προϊόντων στα οποία θα επιβληθούν δασμοί προβλέπεται για αργότερα. «Η στιγμή της αλήθειας», έτσι το ονόμασε ο γάλλος υπουργός Εμπορίου Ζαν-Μπαπτίστ Λεμουάν.

Ομως και εδώ οι Ευρωπαίοι δεν είναι σε πλήρη συμφωνία. Η Γερμανία τάσσεται υπέρ μιας πιο ήπιας προσέγγισης ενώ άλλοι πιστεύουν πως έπειτα από τόσες συνομιλίες των δύο πλευρών, το μόνο που καταλαβαίνει ο Τραμπ είναι μια σκληρή γραμμή.

Βέβαια για το Βερολίνο διακυβεύονται περισσότερα, καθώς το 2017, οι γερμανικές εξαγωγές στις ΗΠΑ έφθασαν τα 112 δισ. ευρώ, δηλαδή διπλάσια από την επόμενη χώρα της ΕΕ, την Βρετανία και τριπλάσια από την Γαλλία.

Μια κοινή πολιτική χρειάζεται άμεσα μαζί με συνομιλίες με την αμερικανική πλευρά. Αυτός ο σχεδόν αόρατος πόλεμος, μπορεί να αποδειχθεί μοιραίος για πολλούς.

Sports in

Έγραψε ιστορία η Ρεάλ: Μυθικό επίτευγμα για τη «Βασίλισσα»!

Η Ρεάλ πέτυχε κάτι που δεν έχει καταφέρει ποτέ καμία άλλη ομάδα στο Champions League!

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 18 Απριλίου 2024