Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Η «δικτατορία» του πλαστικού

Η «δικτατορία» του πλαστικού

Η χρήση πλαστικών συσκευασιών είναι τόσο διαδεδομένη, γεγονός που σημαίνει ότι ακόμα και όσοι έχουν ανεπτυγμένη οικολογική συνείδηση είναι πολύ δύσκολο να αποφύγουν τη χρήση τους

Σήμερα είναι η Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος. Τα νέα που έρχονται από παντού μαρτυρούν ότι το περιβάλλον δέχεται τρομακτικές πιέσεις.

Η ανθρωπότητα πνίγει τον πλανήτη με πλαστικά απορρίμματα. Το πρόβλημα έχει ξεφύγει από τη στεριά κι έχει επεκταθεί στους ωκεανούς. Τα πράγματα έχουν πάρει τραγικές διαστάσεις στην Ασία.

Στο Βιετνάμ οι πλαστικές σακούλες καλύπτουν τους παράκτιους βάλτους. Στην Ταϊλάνδη μία φάλαινα πέθανε επειδή κατάπιε 80 σακούλες. Ορισμένα από τα νησιά της Ινδονησίας δεν έχουν τίποτα το παραδεισένιο, καθώς η μόλυνση από τις πλαστικές σακούλες είναι δραματικές.

Σύμφωνα με τη ΜΚΟ Ocean Conservancy η Κίνα, η Ινδονησία, οι Φιλιππίνες, η Ταϊλάνδη και το Βιετνάμ πετούν κάθε χρόνο περισσότερους από τέσσερα εκατομμύρια τόνους πλαστικού στη θάλασσα.

Όπως αναφέρουν ειδικοί επιστήμονες αν δεν ληφθούν άμεσα μέτρα έως το 2025 θα έχουν συγκεντρωθεί στις θάλασσες παγκοσμίως 250 εκατομμύρια τόνοι πλαστικών απορριμμάτων.

Και δεν είναι μόνο οι σακούλες. Το πλαστικό με διάφορες μορφές βρίσκει τον δρόμο του προς το περιβάλλον και επηρεάζει τα πάντα. Η μόλυνση πλήττει και το γλυκό νερό με τα μικροσωματίδια αυτών των πλαστικών που διαλύονται με τα χρόνια και καταλήγουν στο νερό που καταναλώνουν εκατομμύρια άνθρωποι σε ολόκληρο τον κόσμο.

Η χρήση πλαστικών συσκευασιών είναι τόσο διαδεδομένη, γεγονός που σημαίνει ότι ακόμα και όσοι έχουν ανεπτυγμένη οικολογική συνείδηση είναι πολύ δύσκολο να αποφύγουν τη χρήση τους.

Σύμφωνα με την Greenpeace στη χώρα μας κάθε χρόνο χρησιμοποιούνται 4,3 δισ. πλαστικές σακούλες, 2 δισ. πλαστικά μπουκάλια για νερό και αναψυκτικά και 300 εκατ. πλαστικά ποτήρια του καφέ. Επίσης παράγονται έως 300.000 τόνοι πλαστικών συσκευασιών, αλλά μόνο ένα μικρό ποσοστό από αυτή την ποσότητα ανακυκλώνεται.

«Βρισκόμαστε εν μέσω μιας κρίσης μόλυνσης από πλαστικό, το βλέπουμε παντού: στα ποτάμια μας, τους ωκεανούς μας, παντού», τονίζουν εκπρόσωποι της Greenpeace.

«Η μόλυνση των ωκεανών είναι τόσο μεγάλη που πλέον πλήττει όλα τα επίπεδα του οικοσυστήματος, από τα πιο μικρά ζώα ως τις φάλαινες», επισημαίνει η οργάνωση WWF.

Τα τελευταία χρόνια έχουν γίνει προσπάθειες από ορισμένες κυβερνήσεις για να μειωθεί η χρήση της πλαστικής σακούλας, είτε με την επιβολή μικρών χρεώσεων για τη χρήση της ή ακόμα και επιβάλλοντας την απαγόρευσή της.

Μεγάλες προσπάθειες επικεντρώνονται στο να μειωθούν τα πλαστικά μιας χρήσης, όπως καλαμάκια, ποτηράκια του καφέ και συσκευασίες αποθήκευσης φαγητού.

Όμως οι προσπάθειες αυτές δεν φαίνεται να έχουν αποτελέσματα.

Χρειάζεται από τη μία πλευρά να ενταθούν οι καμπάνιες ενημέρωσης των καταναλωτών για τις καταστροφικές συνέπειες της αλόγιστης χρήσης των πλαστικών και από την άλλη να θεσπισθούν γενναίες πολιτικές απαγόρευσης χρήσης τους από τις εταιρείες, ιδίως όσον αφορά στα προϊόντα μιας χρήσης.

Γνωρίζω ότι η απεξάρτηση από τα πλαστικά δεν είναι εύκολη υπόθεση.

Όμως, όπως όλα δείχνουν, είναι μονόδρομος και όσο πιο σύντομα το αντιληφθούμε τόσο καλύτερα για όλους – την ανθρωπότητα, τα ζώα και το περιβάλλον.

Sports in

Μπαρτσελόνα – Ολυμπιακός 75-77: ΘΡΥΛΑΡΑ στη Βαρκελώνη – Μυθική εμφάνιση και break για το 1-0!

Μυθικό παιχνίδι για τον Ολυμπιακό, που «έσπασε» την έδρα της Μπαρτσελόνα και έκανε το 1-0 στη σειρά των playoffs της Euroleague.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 25 Απριλίου 2024