Τρίτη 23 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Ελεύθεροι πλέον και οι οκτώ τούρκοι αξιωματικοί

Ελεύθεροι πλέον και οι οκτώ τούρκοι αξιωματικοί

Αφέθηκαν ελεύθεροι και οι υπόλοιποι τέσσερις τούρκοι στρατιωτικοί, λόγω παρέλευσης του 18μήνου κράτησης

Ελεύθεροι αφέθηκαν και οι τελευταίοι τέσσερις από τους οκτώ Τούρκους αξιωματικούς, που είχαν έρθει με ελικόπτερο στην Ελλάδα μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα του 2016, καθώς ολοκληρώθηκε το 18μηνο της κράτησής τους.

Οι τέσσερις κρατούνταν στο Αστυνομικό Τμήμα του Ολυμπιακού Χωριού, από όπου και αποχώρησαν υπό δρακοντιους όρους ασφαλείας, λόγω παρέλευσης του ανωτάτου ορίου διοικητικής κράτησης (18μηνο).

Πλέον και οι οκτώ Τούρκοι στρατιωτικοί παραμένουν σε δημόσιο οίκημα στην Αττική υπό καθεστώς αυστηρότατης φύλαξης, από το φόβο να επιχειρηθεί απαγωγή τους με στόχο να βρεθούν πίσω στην Τουρκία.

Υπενθυμίζεται ότι και για τους οκτώ αξιωματικούς ο Άρειος Πάγος έχει απορρίψει την έκδοσή τους στην Τουρκία.

Επίσης προ ημερών και το ΣτΕ απέρριψε τις αιτήσεις του ελληνικού δημοσίου κατά της απόφασης για τη χορήγηση ασύλου σε ένα από τους οκτώ αξιωματικούς.

Ειδικότερα, η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας απέρριψε το αίτημα της κυβέρνησης, διατυπωμένο από τον τότε υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννη Μουζάλα, με το οποίο ζητούσε να ακυρωθεί η απόφαση περί χορήγησης ασύλου στον Suleyman Ozkaynakcim, συγκυβερνήτη του ελικοπτέρου, έναν εκ των οκτώ τούρκων αξιωματικών που κατέφυγαν στην Αλεξανδρούπολη μετά την απόπειρα πραξικοπήματος στη γείτονα.

Το Συμβούλιο της Επικρατείας έλαβε αμετάκλητη απόφαση χορήγησης ασύλου στον αξιωματικό, γεγονός που θα έχει ως συνέπεια τη χορήγηση ταξιδιωτικών εγγράφων, προκειμένου να μεταβεί σε όποια ευρωπαϊκή χώρα, επιθυμεί, όπως έχει ήδη εκφραστεί ως επιθυμία και από τους οκτώ.

Έτσι, όταν η απόφαση αυτή της Ολομέλειας του ΣτΕ που αφορά τον έναν από τους οκτώ στρατιωτικούς, δημοσιευθεί, θα καταλάβει και τους υπόλοιπους, καθώς η υπόθεση έχει εισαχθεί στο ΣτΕ με το θεσμό της πρότυπης δίκης (πολιτική απόφαση), σύμφωνα με το νόμο 3900/2010.

Κατά συνέπεια όταν η απόφαση της Ολομέλειας του ΣτΕ καθαρογραφεί και δημοσιευθεί επισήμως θα χορηγηθούν στον συγκυβερνήτη ταξιδιωτικά έγγραφα και έτσι θα μπορεί να ταξιδεύσει στην Ευρώπη.

Στη συνέχεια, το ίδιο θα γίνει και με τους υπόλοιπους επτά Τούρκους αξιωματικούς, εφόσον εκδοθούν οι αναμενόμενες αποφάσεις της Επιτροπής Ασύλου, με τις οποίες θα γίνονται δεκτές οι αιτήσεις τους για χορήγηση ασύλου.

Οργισμένη η Άγκυρα

Οι θετικές αποφάσεις για τους Τούρκους αξιωματικούς έχουν προκαλέσει την οργή της Άγκυρας που κατηγορεί την Ελλάδα για «υπόθαλψη πραξικοπηματιών».

Σήμερα, μάλιστα, μετά την απελευθέρωση και των υπολοίπων τεσσάρων αξιωματικών ο Μπεκίρ Μποζντάγ, αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης επιτέθηκε και προσωπικά στον έλληνα πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα.

«Η Ελλάδα προστατεύει και υποστηρίζει πραξικοπηματίες, τρομοκράτες, γκιουλενιστές. Θεωρήσαμε ότι ο λόγος του Αλέξη Τσίπρα είναι λόγος ανδρός. Υπάρχει πολιτική κατεύθυνση στην απόφαση αυτή», τόνισε.

Sports in

Φοβερό βίντεο: Η γκολάρα του Μπακούλα από την κερκίδα!

Η καταπληκτική γκολάρα του Μπακούλα σε ένα απολαυστικό βίντεο από την κερκίδα

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 23 Απριλίου 2024