Σάββατο 20 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Πώς θα κάνετε το παιδί σας πιο ανεξάρτητο

Πώς θα κάνετε το παιδί σας πιο ανεξάρτητο

Τέσσερα βήματα που μπορείτε να ακολουθήσετε ως γονιός για ενισχύσετε την αυτονομία το παιδιού σας.

Θέλετε τα παιδιά σας να είναι αρκετά πεπειραμένα για να εξερευνήσουν και να διαχειριστούν καταστάσεις από μόνα τους, αλλά θέλετε επίσης να έχετε κάποιο έλεγχο της κατάστασης. Υπάρχουν βήματα που μπορείτε να ακολουθήσετε για να προωθήσετε την ανεξαρτησία του παιδιού σας ενώ αισθάνεστε άνετα.

Παροχή ασφάλειας

Τα νήπια και τα παιδιά θα γίνουν φυσικά ανεξάρτητα εάν μεγαλώσουν σε ένα περιβάλλον όπου αισθάνονται ασφαλή. Αυτό αρχίζει όταν είναι πολύ μικρά. Η πρώτη φορά που αφήνετε σπίτι το μικρό σας και αντιμετωπίζετε το άγχος του αποχωρισμού, είναι ορόσημο για το παιδί. Λαμβάνοντας υπόψη τις ανάγκες ασφάλειας του παιδιού σας και καθοδηγώντας το με θετικό τρόπο στα θέματα αποχωρισμού, θα το βοηθήσετε να αισθάνεται ασφαλές. Αυτό είναι το πρώτο από τα πολλά βήματα στο να γίνει το παιδί σας ανεξάρτητο. Για παράδειγμα, αν βρίσκεστε στο δίπλα δωμάτιο και το παιδί σας αναστατώνεται επειδή δεν μπορεί να σας δει, μπορείτε να του μιλήσετε από όπου βρίσκεστε. Νιώθει την παρουσία σας και μπορεί να ηρεμήσει χωρίς να σας δει.

Ενθαρρύνετε αλλά μην πιέζετε

Ορισμένοι γονείς είναι λίγο ανήσυχοι σχετικά με το να γίνουν τα παιδιά τους ανεξάρτητα και έτσι καταλήγουν να πιέζουν το θέμα. Για παράδειγμα, μπορεί να στείλουν το παιδί τους μακριά στην καλοκαιρινή κατασκήνωση ενώ δεν είναι έτοιμο. Η ενθάρρυνση του παιδιού σας να κάνει κάποια βήματα προς την κατεύθυνση της ανεξαρτησίας είναι μια καλύτερη προσέγγιση. Ίσως να δοκιμάσετε για αρχή μια πρωινή κατασκήνωση όπου το παιδί είναι μακριά από εσάς για τη διάρκεια της ημέρας, αλλά πίσω στο σπίτι όπου αισθάνεται ασφαλές τη νύχτα.

Επιτρέψτε τα λάθη

Υπάρχουν γονείς που δεν επιτρέπουν στο παιδί τους να βιώσει φυσικές συνέπειες. Αυτός ο τύπος γονικής μέριμνας μπορεί να αποτρέψει κάποια παιδιά να αισθάνονται άνετα να αναλαμβάνουν τη ζωή τους και να γίνονται ανεξάρτητα. Μείνετε πίσω και αφήστε το παιδί σας να κάνει λάθη. Βρείτε την ισορροπία ανάμεσα στην ελεγκτική και την ανεκτική γονική μέριμνα. Όταν το παιδί σας αφήνεται να συνειδητοποιήσει τις συνέπειες, θα μάθει ότι είναι ικανό να χειρίζεται τα πράγματα και να λαμβάνει μερικές αποφάσεις μόνο του.

Ζητήστε βοήθεια

Ένα βήμα που μπορείτε να κάνετε για να ενθαρρύνετε την ανεξαρτησία του παιδιού σας είναι να ζητήσετε τη βοήθειά του για μικρές εργασίες. Μπορείτε να αρχίσετε να το κάνετε αυτό σε νεαρή ηλικία. Για παράδειγμα, μπορείτε να ζητήσετε από το παιδί σας να τακτοποιήσει τα παιχνίδια του ή να βοηθήσει στην προετοιμασία των γευμάτων. Μπορεί να έρθει μαζί σας για να βγάλετε βόλτα το σκυλί και να καθαρίσει το οικογενειακό αυτοκίνητο. Όταν ένα παιδί μαθαίνει την ευθύνη, μαθαίνει επίσης να αισθάνεται ικανό.

Σε κάποιο σημείο, το παιδί σας θα γίνει ανεξάρτητος ενήλικας. Είναι δική σας δουλειά να βοηθήσετε στην ενίσχυση αυτής της ανεξαρτησίας. Όσο πιο ασφαλές αισθάνεται το παιδί με τον γονέα του, τόσο πιο άνετη θα είναι η μετάβαση στην εφηβεία και από τα εφηβικά χρόνια στην ενήλικη ζωή.

Sports in

Η UEFA αποθέωσε τον Ολυμπιακό για τις δύο προκρίσεις (pic)

Η UEFA με ποστάρισμά της στάθηκε και στην ομάδα Νέων του Ολυμπιακού, αλλά και στην ομάδα των ανδρών για τις δύo ευρωπαϊκές προκρίσεις μέσα σε λιγότερο από 20 ώρες στην διαδικασία των πέναλτι

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 20 Απριλίου 2024