Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Η μεταβολικά «υγιής» παχυσαρκία κρύβει καρδιαγγειακούς κινδύνους

Η μεταβολικά «υγιής» παχυσαρκία κρύβει καρδιαγγειακούς κινδύνους

Οι μεταβολικά υγιείς παχύσαρκες γυναίκες είχαν υψηλότερο κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου

Οι γυναίκες που είναι μεν παχύσαρκες αλλά μεταβολικά υγιείς για δεκαετίες εξακολουθούν να διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο εκδήλωσης καρδιαγγειακών παθήσεων, συγκριτικά με μεταβολικά υγιείς και φυσιολογικού βάρους συνομήλικες τους, σύμφωνα με μεγάλη μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο The Lancet Diabetes & Endocrinology.

Ερευνητές με επικεφαλής τον καθηγητή Ματίας Σουλτζ από το Γερμανικό Ινστιτούτο Ανθρώπινης Διατροφής Potsdam-Rehbruecke αξιολόγησε στοιχεία για πάνω από 90.000 αμερικανίδες που είχαν τεθεί υπό ιατρική παρακολούθηση για έως και 30 χρόνια.

Ως γνωστόν η παχυσαρκία επηρεάζει σχεδόν όλους τους παράγοντες κινδύνου για καρδιαγγειακό νόσημα, ειδικά αυτούς που σχετίζονται με το μεταβολικό σύνδρομο, περιλαμβανομένης της υπέρτασης, κακό έλεγχο του σακχάρου ή διαβήτη και μη φυσιολογικά επίπεδα λιπιδίων στο αίμα, με αποτέλεσμα τον διπλασιασμό του κινδύνου για καταστάσεις όπως το έμφραγμα μυοκαρδίου και το εγκεφαλικό επεισόδιο. Ωστόσο, κάποια παχύσαρκα άτομα δεν έχουν τις προαναφερόμενες μεταβολικές ανωμαλίες, γεγονός που τους κάνει «μεταβολικά υγιείς».

Οι επιστήμονες θέλησαν λοιπόν να διερευνήσουν τη σχέση μεταξύ παχυσαρκίας και καρδιαγγειακής νοσηρότητας στις 90.257 γυναίκες (που αρχικά ήταν ελεύθερες καρδιαγγειακής νόσου) που είχαν λάβει μέρος στη Nurses’ Health Study, που διεξάγεται στις ΗΠΑ από το 1976.

Οι συμμετέχουσες χωρίστηκαν σε ομάδες ανάλογα με τον Δείκτη Μάζας Σώματος, τη μεταβολική υγεία και την αλλαγή στη μεταβολική κατάσταση και ετέθησαν υπό ιατρική παρακολούθηση από το 1980 έως το 2010. Κάθε δύο χρόνια συμπλήρωσαν ερωτηματολόγια για τον ΔΜΣ και τη μεταβολική υγεία, τον τρόπο ζωής, συμπεριφορές υγείας και άλλα στοιχεία του ιατρικού ιστορικού τους.

Οι ερευνητές συνεκτίμησαν παράγοντες που μπορεί να επηρεάζουν τα αποτελέσματα, όπως η ηλικία, η διατροφή, το κάπνισμα, η σωματική δραστηριότητα, το αλκοόλ, η εθνικότητα ή φυλή, το μορφωτικό επίπεδο, η εμμηνόπαυση, η ασπιρίνη και το οικογενειακό ιστορικό εμφράγματος ή εγκεφαλικού επεισοδίου.

Κατά τη διάρκεια των 24 ετών της ιατρικής παρακολούθησης του δείγματος, καταγράφηκαν 6.306 νέες περιπτώσεις καρδιαγγειακής νόσου, περιλαμβανομένων 3.304 εμφραγμάτων και 3.080 εγκεφαλικών επεισοδίων.

Η καρδιαγγειακή νοσηρότητα ήταν ιδιαιτέρως αυξημένη σε όλες τις μεταβολικά μη υγιείς γυναίκες, ανεξαρτήτως ΔΜΣ. Αυτές είχαν περίπου 2,5 φορές περισσότερες πιθανότητες να εκδηλώσουν καρδιαγγειακό νόσημα συγκριτικά με όσες είχαν φυσιολογικό βάρος και καμιά μεταβολική ανωμαλία. Αλλά και οι μεταβολικά υγιείς παχύσαρκες γυναίκες είχαν υψηλότερο κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου (39%).

Μάλιστα, η πλειοψηφία των γυναικών που αρχικώς είχαν θεωρηθεί μεταβολικά υγιείς παχύσαρκες (84%) και τα δύο τρίτα (68%) των φυσιολογικού βάρους μεταβολικά υγιών γυναικών τελικά σε εύρος 20ετίας άλλαξαν κατάσταση και θεωρούνταν πια μη υγιείς.

Περαιτέρω, ακόμα και οι γυναίκες που διατηρούνταν μεταβολικά υγιείς παρά την παχυσαρκία εξακολουθούσαν να έχουν 57% υψηλότερο κίνδυνο εκδήλωσης καρδιαγγειακής νόσου, συγκριτικά με τις φυσιολογικού βάρους μεταβολικά υγιείς.

«Τα ευρήματα υπογραμμίζουν τη σημασία της πρόληψης του μεταβολικού συνδρόμου και δείχνουν ότι ακόμα και τα μεταβολικά υγιή άτομα μπορούν να ωφεληθούν από βελτιώσεις στη διατροφή και την αύξηση της σωματικής δραστηριότητας, ώστε να εμποδίσουν την εξασθένηση της μεταβολικής τους υγείας», εξηγεί ο Δρ Σουλτζ.

Sports in

Μπαρτσελόνα – Ολυμπιακός 75-77: ΘΡΥΛΑΡΑ στη Βαρκελώνη – Μυθική εμφάνιση και break για το 1-0!

Μυθικό παιχνίδι για τον Ολυμπιακό, που «έσπασε» την έδρα της Μπαρτσελόνα και έκανε το 1-0 στη σειρά των playoffs της Euroleague.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 25 Απριλίου 2024