Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Υψηλή γαστρονομία στα τριάντα χιλιάδες πόδια

Υψηλή γαστρονομία στα τριάντα χιλιάδες πόδια

Iστορίες με γεύση από Ελλάδα μέσω της νέας πρωτοβουλίας «Gastronomics»

Γύρω από τη λέξη γαστρονομία υπάρχει μία τεράστια σύγχυση, καθώς πιθανότατα επικρατεί η αντίληψη των degustation πιάτων, σε μικρές ποσότητες, υψηλή τιμή και λευκά βαθιά πιάτα προορισμένα για άπειρα likes στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Τα τελευταία χρόνια, η τέχνη της παρασκευής καλού και νόστιμου φαγητού είναι σχεδόν «μυσταγωγική»  για τους καταναλωτές και απευθύνεται μόνο σε γνώστες ή ειδικούς. Είναι όμως αλήθεια πως δεν μπορεί κανείς να φάει «καλό» φαγητό σε μία χώρα που έχει στο ενεργητικό της χιλιάδες εστιατόρια, ξενοδοχεία, ταβέρνες και all day brunch menu σε κάθε στάση μετρό;

Σε μία χώρα σαν την Ελλάδα, με το μεσογειακά της λαχανικά, τα ανατολίτικα μπαχάρια και την άψογη πρώτη ύλη της, η εικόνα έχει αλλάξει άρδην. Όχι μόνο τα εστιατόρια έχουν αναβαθμίσει την ποιότητα των μενού τους αλλά κερδίζουν τους πελάτες σε μικρές λεπτομέρειες.  Η βαριά βιομηχανία της Ελλάδας, που περιλαμβάνει τον τουρισμό, την ιστορία και το κλίμα της, μπορεί να μεταφραστεί σε μία λέξη στην ελληνική γευσιγνωσία. Υπάρχουν τουρίστες που έχουν ως αποκλειστικό ταξιδιωτικό κίνητρο την άσκηση δραστηριοτήτων γαστρονομικού ενδιαφέροντος. Χιλιάδες «γαστροτουρίστες» ταξιδεύουν με σκοπό να ανακαλύψουν νέες γεύσεις και να απολαύσουν τοπική και υψηλού επιπέδου γαστρονομία, μέσα από εικόνες της ιστορίας, των παραδόσεων και των τοπικών αγαθών. Μπορείτε να σκεφτείτε άλλη χωρά με μεγαλύτερο ψηφιδωτό γεύσεων από περιοχή σε περιοχή; Από την ‘Ηπειρο στην Κρήτη και από Το Ιόνιο στο Αιγαίο οι πρώτες ύλες και οι γεύσεις αλλάζουν ανά ταξιδιωτικό μίλι.

Ένας ταξιδιώτης ξεκινά το «ημερολόγιο» του προορισμού του ήδη από την στιγμή, που κλείνει τον αεροπορικό του ναύλο. Ψάχνει σε ιστοσελίδες, ρωτάει ντόπιους φίλους και ενημερώνεται για τους γαστρονομικούς και μη θησαυρούς  μήνες, μέρες ή ώρες πριν την επιβίβαση του. Η AEGEAN, συνεπής  στη δέσμευσή της να βελτιώνει διαρκώς τις προσφερόμενες υπηρεσίες της και να προβάλλει την παράδοση, τον πολιτισμό, τις ομορφιές αλλά και την κουλτούρα μας σε όλο τον κόσμο, ανακοίνωσε τη συνεργασία της με τρεις διακεκριμένους Έλληνες σεφ και μαζί ταξιδεύουν με  ιστορίες ελληνικής γαστρονομίας μέσω της νέας πρωτοβουλίας «Gastronomics».

Η νέα φιλοσοφία των «Gastronomics» εμπνέεται από τον γευστικό πλούτο της χώρας μας, τα αρώματα, τη φύση αλλά και τις αναμνήσεις που συνθέτουν την αυθεντική ελληνική γαστρονομία. Γεύσεις από Ελλάδα θα ταξιδέψουν σε κάθε προορισμό εξωτερικού που ταξιδεύει η AEGEAN, για να αποκαλύψουν ένα κομμάτι του γαστρονομικού πολιτισμού της χώρας μας. Γεύσεις από την Κρήτη, τη Νάξο, την Πελοπόννησο, συστατικά από όλη την Ελλάδα, συνδυάζονται μοναδικά από τα χέρια των τριών κορυφαίων σεφ δημιουργώντας ένα μενού με πάνω από 40 διαφορετικά πιάτα που αναδεικνύουν τοπικά προϊόντα και κρασιά μικρών και μεγάλων παραγωγών από κάθε γωνιά της χώρας, παρουσιάζοντας το πιο αυθεντικό κομμάτι της Ελλάδας.

Για πρώτη φορά, η AEGEAN φέρνει κοντά την crème de la crème της ελληνικής γαστρονομίας τους: Λευτέρη Λαζάρου, Χριστόφορο Πέσκια και Στέλιο Παρλιάρο για να δημιουργήσουν το νέο μενού της Business Class και να δώσουν στους επιβάτες της τη δυνατότητα να δοκιμάσουν πιάτα που αναδίδουν τα αρώματα του τόπου μας. Η γεύση βρίσκεται στο επίκεντρο κάθε ταξιδιού και η ελληνική γεύση «πετάει» σε όλους τουρ προορισμούς που καλύπτει η εταιρία. Με συνοδοιπόρος στην επιλογή των κρασιών είναι ο πρώτος Master of Wine της Ελλάδας και οινικός σύμβουλος της AEGEAN, Κωνσταντίνος Λαζαράκης για να αναδείξουν, όλοι μαζί, τη μοναδική ελληνική γαστρονομική ταυτότητα σε όλες τις αισθήσεις.

Οι συνεργάτες αυτού του φιλόδοξου project είναι παλιοί γνώριμοι και δεν χρειάζονται «νόστιμες» συστάσεις. Ο  Χριστόφορος Πέσκιας γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Κύπρο. Έχει εκπαιδευτεί δίπλα σε γαστρονομικούς θρύλους όπως  ο Ferran Adrià και ο Mark Menaux, ενώ θεωρεί μέντορά του τον Αμερικανό σεφ, Charlie Trotter. Τα μέσα τον έχουν χαρακτηρίσει «ισσοροπιστή» καθώς το ταλέντο του να συνδυάζει την παραδοσιακή γεύση με τις σύγχρονες τάσεις , τον έχουν κατατάξει σαν εθνικό γαστρονομικό θησαυρό.  Από το 1992 βρίσκεται στην Αθήνα και έκτοτε έχει αλλάξει το «μενού» και την «γεύση» της πρωτεύουσας.

Πλάι του, ο «αστεράτος» Λευτέρης Λαζάρου υπόσχεται μια γεύση ελληνικής θάλασσας πετώντας πάνω από τα  σύννεφα. Από πατέρα καραβομάγειρα η κατάληξη του σε έναν από τους πιο αναγνωρισμένους σεφ στην Ελλάδα ήταν μοιραία. Αφού ταξίδεψε ολόκληρο τον κόσμο έδωσε βάση στην πρώτη ύλη και ανέδειξε την πεσκανδρίτσα και τον γαύρο σε μία εποχή που το χαβιάρι ήταν μονόδρομος.  Κάτω από το ζωνάρι του έχει ένα αστέρι  Michelin για το Varoulko Seaside και μία φαντασία που μοιάζει κάθε χρονιά , ανεξάντλητη.

Επιδόρπιο; Ο Στέλιος Παρλιάρος έχει έναν μοναδικό τρόπο να συνδυάζει διαφορετικά συστατικά και τεχνικές από όλο τον κόσμο με τα εξαιρετικά αγαθά που παράγει η Ελλάδα. Ο επανομαζόμενος και ως θεός της σοκολάτας είναι απόφοιτος  του L’ École Lenôtre, στην Ακαδημία Escoffier του Ritz στην Ακαδημία Valrhona στη Λυών και στο περίφημο Fauchon. Η Ελληνική ζαχαροπλαστική του χρωστάει πολλά και ο κορυφαίος Έλληνας Chef Pâtissier έχει δημιουργήσει εδέσματα για τους πιο απαιτητικούς ουρανίσκους.

Στην χώρα του Διόνυσου, ο Master of Wine, Κώστας Λαζαράκης είναι σίγουρα ο καταλληλότερος σομελιέ για να επισφραγίσει το γεύμα του ταξιδιώτη και να δώσει στην γεύση την πιο άρτια επίγευση. Είναι συνδιοργανωτής και πρόεδρος του Balkan International Wine Competition, που λαμβάνει χώρα στην Σόφια αλλά και του Διεθνούς Διαγωνισμού Θεσσαλονίκης. Με όπλο τις απαλές τανίνες και τα ελληνικά αμπέλια υπόσχεται μία κυριολεκτικά ουράνια εμπειρία.

Η επουράνια συνάντηση των γιγαντιαίων σεφ θα ταξιδεύει μαζί μας για όλη τη διάρκεια του 2018. Σκοπός είναι η περαιτέρω διεύρυνση του προγράμματος με στόχο να δημιουργηθεί ένα κίνημα ελληνικότητας  με εμπνευστές και οικοδεσπότες τους γευστικούς συνεργάτες της AEGEAN και τους καλοφαγάδες ταξιδιώτες.

Η γαστρονομία αναβαθμίζει την ταξιδιωτική εμπειρία και κατόπιν αυτής της δράσης  κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει πως πρόκειται  ίσως για το καλύτερο –  πρώτο γευστικό καλωσόρισμα της χώρας μας, αλλά και το γαστρονομικό αντίο που θα πάρει μαζί του ο επισκέπτης πριν επιστρέψει στην πατρίδα του.

Φωτογραφίες 1 & 2 (από αριστερά): Λευτέρης Λαζάρου, Στέλιος Παρλιάρος και Χριστόφορος Πέσκιας – Φωτογράφος: Μάρα Δεσύπρη
Φωτογραφία 3: Κωνσταντίνος Λαζαράκης MW – Φωτογράφος: Γιώργος Μαρκοζάνης

Sports in

Μεντιλίμπαρ: «Δεν συμβιβαζόμαστε με τίποτα άλλο εκτός από τη νίκη με ΑΕΚ – Να επισκεφτούμε ξανά αυτό το γήπεδο»

Ο Χοσέ Λουίς Μεντιλίμπαρ τόνισε πως ο Ολυμπιακός δεν θα συμβιβαστεί με τίποτα λιγότερο εκτός από τη νίκη ενώ υπογράμμισε με... νόημα πως οι «ερυθρόλευκοι» θέλουν να επισκεφτούν ξανά την «Opap Arena».

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024