Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Δημοσιονομικό Συμβούλιο: Έτος καμπής το 2018, οι κίνδυνοι που ελλοχεύουν

Δημοσιονομικό Συμβούλιο: Έτος καμπής το 2018, οι κίνδυνοι που ελλοχεύουν

Μιλώντας για έτος καμπής για το χρέος και το τέλος των προγραμμάτων, το Δημοσιονομικό Συμβούλιο, εφιστά την προσοχή στους «σημαντικούς κινδύνους» που πρέπει να ληφθούν υπόψη. Έντονοι φόβοι για τις συνέπειες της αστάθειας σε Ιταλία και Ισπανία. Τονίζει δε πόσο κρίσιμο είναι να επιτευχθούν υψηλοί ρυθμοί μεγέθυνσης στη μεταμνημονιακή εποχή

«Το 2018 αποτελεί έτος καμπής για το ελληνικό Δημόσιο χρέος, καθώς κρίνονται τα μέτρα ελάφρυνσής του και επίκειται η πλήρης επιστροφή της χώρας στις διεθνείς κεφαλαιαγορές» σημειώνει στην Εαρινή Έκθεσή του το Ελληνικό Δημοσιονομικό Συμβούλιο (ΕΔΣ) εφιστώντας την προσοχή στους «σημαντικούς κινδύνους» που μπορούν να απειλήσουν την επίτευξη των μακροικονομικών προβλέψεων για την ελληνική οικονομία.

Μεταξύ αυτών αναφέρει τις πιθανώς κλιμακούμενες επιπτώσεις σε επίπεδο αγορών της κυβερνητικής αστάθειας σε Ιταλία και Ισπανία, τις απρόβλεπτες επιπτώσεις από κρίσιμες γεωπολιτικές εξελίξεις στην ευρύτερη γειτονιά της Ελλάδας, αλλά και τις ανοιχτές πληγές που αφήνει πίσω της η κρίση (υψηλή ανεργία, συρρίκνωση του ΑΕΠ, υψηλή φορολογία, κά).

Σε ότι αφορά τους δημοσιονομικούς στόχους, χαρακτηρίζει εφικτό το στόχο φέτος για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ, σημειώνοντας, ωστόσο, ότι «σε κάθε περίπτωση, με δεδομένο ότι τα νέα δημοσιονομικά μέτρα εντός του 2018 είναι πολύ περιορισμένα, η επίτευξη του δημοσιονομικού στόχου συναρτάται ευθέως με το ρυθμό μεγέθυνσης της ελληνικής οικονομίας».

Το Δημοσιονομικό Συμβούλιο κρίνει ότι «η αναθεώρηση της πρόβλεψης του Υπουργείου Οικονομικών για αύξηση του πραγματικού ΑΕΠ το 2018 κατά 2,3% (σε σχέση με την αρχική πρόβλεψη για +2,5%) αποτελεί ένα σαφώς ρεαλιστικότερο στόχο».

Για την επόμενη των μνημονίων μέρα τονίζει τη σημασία δημιουργίας υψηλού ταμειακού αποθέματος (το λεγόμενο «μαξιλάρι κεφαλαίων») συνδέοντάς το και με την αναστάτωση που επικρατεί στις αγορές.

«Η αβεβαιότητα που επικρατεί στη διεθνή σκηνή (κυρίως η κυβερνητική αστάθεια σε Ιταλία και Ισπανία) συμπαρασύρει προς τα πάνω τις αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων. Σε κάθε περίπτωση, η δημιουργία υψηλού ταμειακού αποθέματος ασφαλείας (cash buffer) προσφέρει εν μέρει προστασία σε ενδεχόμενη δυσμενή διεθνή συγκυρία» σημειώνεται.

Έμφαση δίνει το Δημοσιονομικό Συμβούλιο σε ότι αφορά τη μεταμνημονιακή εποχή και στην αναγκαιότητα επίτευξης υψηλών ρυθμών μεγέθυνσης.

«Ως προς τo μακροοικονομικό σκέλος, το Δημοσιονομικό Συμβούλιο θεωρεί ότι η ελληνική οικονομία εξέρχεται του υφεσιακού κύκλου, ωστόσο είναι κρίσιμο να επιτευχθούν σημαντικά υψηλότεροι ρυθμοί μεγέθυνσης τα επόμενα χρόνια».

Οι σημαντικοί κίνδυνοι

Το Δημοσιονομικό Συμβούλιο προειδοποιεί την πολιτική ηγεσία της χώρας ότι «η πραγματοποίηση των μακροοικονομικών προβλέψεων απαιτεί την υπέρβαση σημαντικών κινδύνων που πρέπει να ληφθούν σοβαρά υπ’ όψιν». Συγκεκριμένα, οι κίνδυνοι αυτοί είναι:

  • η προσαρμογή της χώρας στο «μετα-μνημονιακό» περιβάλλον ευρωπαϊκής δημοσιονομικής εποπτείας,
  • η συρρίκνωση του δυνητικού προϊόντος της ελληνικής οικονομίας
  • η διατηρούμενη σε υψηλά επίπεδα ανεργία και η επιδείνωση του δημογραφικού προβλήματος
  • οι απρόβλεπτες επιπτώσεις των κρίσιμων γεωπολιτικών εξελίξεων στο Ιράν, στην Ανατολική Μεσόγειο, στη Συρία και στην Τουρκία
  • η κυβερνητική αστάθεια στην Ιταλία μπορεί να αποτελέσει εστία σοβαρής αβεβαιότητας
  • η αρνητική επίδραση στην ιδιωτική κατανάλωση από την παράταση των περιοριστικών φορολογικών μέτρων καθώς και η αυξανόμενη αρνητική επίδραση των καθαρών εξαγωγών στο ΑΕΠ

Sports in

«Τελικός» για Παρτιζάν και Ολυμπιακό στο Βελιγράδι

Ο Ολυμπιακός φιλοξενείται απόψε (28/3, 21:30) στο Βελιγράδι από την Παρτιζάν για την 32η αγωνιστική της Euroleague.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024