Τετάρτη 24 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Η πολιτική ορθότητα και η Ροζάν Μπαρ

Η πολιτική ορθότητα και η Ροζάν Μπαρ

H δικαιολογημένη ή αδικαιολόγητη οργή του δικτύου ABC που έκοψε το σόου της γνωστής ηθοποιού με αφορμή ρατσιστικά και άκρως προσβλητικά σχόλια που έκανε

Η απόφαση του ABC να τιμωρήσει την διάσημη κωμικό εξαιτίας μιας (ακόμα) ανάρτησής της στο Twitter έχει και παράπλευρες απώλειες

«Η δήλωση της Ροζάν είναι, αηδιαστική, αποκρουστική και ασυμβίβαστη με τις αξίες μας και αποφασίσαμε να ακυρώσουμε το σόου της». Με μια λακωνική ανακοίνωση ο πρόεδρος του ABC ανακοίνωσε πως διακόπτει την εκπομπή της διάσημης κωμικού. Αυτό, μετά τη ρατσιστική, όπως χαρακτηρίστηκε, επίθεση της Ροζάν Μπαρ στην πρώην σύμβουλο του Μπαράκ Ομπάμα Βαλερί Τζάρετ, μέσω Τwitter. Η ηθοποιός έγραψε αναφερόμενη στη Τζάρετ πως «οι Αδελφοί Μουσουλμάνοι και “ο πλανήτης των πιθήκων’’ έκαναν παιδί».

Πολλοί χρήστες του Internet άρχισαν να την επικρίνουν αναγκάζοντάς την να ζητήσει συγνώμη και να αποσύρει την ανάρτηση, όμως το κακό είχε γίνει. Ούτε η απόλυτη δήλωση μετανοίας της με ένα «ειλικρινά λυπάμαι που έκανα ένα τόσο κακό αστείο, θα έπρεπε να το έχω σκεφτεί καλύτερα, συγχωρέστε με» δεν μπόρεσε να κάνει τους επικεφαλής του ABC να δώσουν τόπο στην οργή, έστω να μην αντιδράσουν με τόσο απόλυτο τρόπο.

Την εποχή που θέματα όπως ο σεξισμός και ο ρατσισμός συζητούνται (δικαίως) πολύ, τέτοιες συμπεριφορές κρίνονται με μεγάλη αυστηρότητα. Εδώ που τα λέμε, δεν μπορείς να βγαίνεις και να βρίζεις, να κοροϊδεύεις, να εξευτελίζεις χωρίς συνέπειες, ούτε όταν είσαι η Μπαρ. Την ίδια όμως στιγμή, δεν είναι εξαιρετικά σκληρή τιμωρία το σταμάτημα ενός τηλεοπτικού σόου;

Κυρίως επειδή μια τέτοια δουλειά δεν δίνει μόνο παντεσπάνι στην ήδη εκατομμυριούχο σταρ αλλά και ψωμί σε εκατοντάδες άλλους ανθρώπους; Οσο και αν η πολιτική ορθότητα είναι το ζητούμενο, δεν μπορούμε να μην υπολογίσουμε και τις παράπλευρες απώλειες.

Παρεμπιπτόντως, η «ασυμβίβαστη με τις αξίες του ABC» Μπαρ είναι η ίδια γυναίκα που έχει πολλάκις στηρίξει ανοιχτά τον Ντόναλντ Τραμπ. Αυτό σημαίνει πως το δίκτυο που τώρα την αποκαθηλώνει ήταν ενήμερο και για τις ιδέες και για τις αξίες και για την αισθητική της.

Θα μπορούσαμε να πούμε ακόμα και πως τη χρησιμοποίησε για να προσεγγίσει μία συγκεκριμένη κατηγορία κοινού που είχε τα ίδια πιστεύω με τη σταρ. Σε καμία περίπτωση δεν περίμενε τα (συχνά προκλητικά και προσβλητικά) «τιτιβίσματά» της για να τη μάθει. Δεν δικαιολογείται να εμφανίζεται σοκαρισμένο.

Sports in

LIVE: Λαμία – ΠΑΟΚ

LIVE: Λαμία – ΠΑΟΚ. Παρακολουθήστε live στις 17:00 την εξέλιξη της αναμέτρησης Λαμία – ΠΑΟΚ για την 7η αγωνιστική των play offs της Stoiximan Superleague. Τηλεοπτικά από COSMOTE SPORT 1 HD.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 24 Απριλίου 2024