Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Εντυπωσιακές φωτογραφίες από την ιστορική Αρχιεπισκοπική Βιβλιοθήκη του Έγκερ

Εντυπωσιακές φωτογραφίες από την ιστορική Αρχιεπισκοπική Βιβλιοθήκη του Έγκερ

Πρόκειται για μία από τις πιο πολύτιμες δημόσιες εκκλησιαστικές βιβλιοθήκες και βρίσκεται στη βόρεια Ουγγαρία.

Η Αρχιεπισκοπική Βιβλιοθήκη του Έγκερ ιδρύθηκε από τον επίσκοπο Károly Eszterházy το 1793. Ήδη από την αρχή προοριζόταν να είναι δημόσια, πράγμα πολύ σπάνιο για την εποχή εκείνη.

Το άνοιγμά της ακολούθησε μετά τη διεξοδική συλλογή βιβλίων από το δεύτερο μισό της δεκαετίας του 1760, όταν καθηγητές κλήθηκαν να δημιουργήσουν καταλόγους βιβλιογραφίας που ήθελαν, ώστε να τους αναζητήσουν και να τους αγοράσουν για τη βιβλιοθήκη.

Το ίδρυμα ολοκληρώθηκε τελικά με 16 χιλιάδες τόμους. Αρκετές ιδιωτικές συλλογές προστέθηκαν στο απόθεμα της βιβλιοθήκης, μεταξύ αυτών και η βιβλιοθήκη του Károly Eszterházy μετά το θάνατό του. Μέχρι τώρα η συνολική συλλογή της βιβλιοθήκης έχει αυξηθεί σε 170 χιλιάδες τόμους.

Το παλαιότερο έγγραφο χρονολογείται από το 1048. Πρόκειται για ένα χειρόγραφο κώδικα, μια συλλογή εγγράφων από τον Πάπα Leo τον 9ο. Πέρα από αυτό, μοναδικά κειμήλια σώζονται στη βιβλιοθήκη, όπως η μόνη αυτόγραφη επιστολή του Μότσαρτ στην Ουγγαρία, ή ο κώδικας του Δάντη, από τον οποίο υπάρχουν μόνο τρεις στον κόσμο. Φυσικά μόνο τα αντίγραφα αυτών των θησαυρών είναι διαθέσιμα, οι ανεκτίμητες αρχικές εκδόσεις φυλάσσονται σε χρηματοκιβώτια.

Σύμφωνα με τους κανονισμούς, τα έγγραφα της βιβλιοθήκης μετά το 1960 μπορεί να τα δανειστεί κάποιος, ενώ τα παλαιότερα μπορούν να διαβαστούν επιτόπου και χρειάζεται η άδεια του διευθυντή.

Από τη στιγμή που αποτελούν ένα πολύτιμο θησαυρό για ολόκληρο τον κόσμο, τα έγγραφα που χρονολογούνται πριν από το 1500 φυλάσσονται σε χρηματοκιβώτια, έτσι ώστε να διατηρηθούν και για τις επόμενες γενιές.  Μερικά από τα πιο πολύτιμα έγγραφα στον κόσμο βρίσκονται στο Έγκερ.

Δείτε φωτογραφίες από την επιβλητική βιβλιοθήκη.

Sports in

«Δεν περίμενα να ζήσω τέτοιο πάθος» – Τρελάθηκε ο Μεντιλίμπαρ με την υποδοχή στο «Βενιζέλος»

Ο Ισπανός τεχνικός του Ολυμπιακού ζει ένα όνειρο στο μεγάλο λιμάνι και δεν κρύβει τον θαυμασμό του για τους οπαδούς των «ερυθρόλευκων»

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024