Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Δημοφιλή συμπληρώματα βιταμινών δεν έχουν κανένα όφελος

Δημοφιλή συμπληρώματα βιταμινών δεν έχουν κανένα όφελος

Η ανασκόπηση δείχνει πάντως ότι το φυλλικό οξύ και η βιταμίνη Β με φυλλικό οξύ μπορεί να μειώσει την καρδιαγγειακή νοσηρότητα και το εγκεφαλικό επεισόδιο

Τα πιο ευρέως χρησιμοποιούμενα συμπληρώματα βιταμινών και μετάλλων δεν παρέχουν κανένα όφελος στην υγεία, ενώ δεν είναι και επιβλαβή, σύμφωνα με νέα καναδική μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο Journal of the American College of Cardiology.

Ερευνητές του Νοσοκομείου St. Michael’s και του Πανεπιστημίου του Τορόντο, έκαναν συστηματική ανάλυση όλων των διαθέσιμων σχετικών στοιχείων που είχαν δημοσιευθεί στην αγγλική γλώσσα από τον Ιανουάριο του 2012 έως τον Οκτώβριο του 2017.

Εστίασαν συγκεκριμένα στις βιταμίνες Α, B1, B2, B3 (νιασίνη), B6, B9 (φυλλικό οξύ), C, D και E, β-καροτένη ασβέστιο, σίδηρο, μαγνήσιο και σελήνιο.

Κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι, οι πολυβιταμίνες, η βιταμίνη D, το ασβέστιο και η βιταμίνη C (τα συχνότερα χρησιμοποιούμενα συμπληρώματα) δεν έχουν κανέναν πλεονέκτημα ή επιπρόσθετο κίνδυνο ως προς την πρόληψη των καρδιαγγειακών νοσημάτων, του εμφράγματος, του εγκεφαλικού επεισοδίου ή του πρόωρου θανάτου.

«Με έκπληξη διαπιστώσαμε ότι είναι ελάχιστες οι θετικές επιπτώσεις ευρέως χρησιμοποιούμενων συμπληρωμάτων. Η ανασκόπηση μας έδειξε ότι αν θέλουμε να χρησιμοποιούμε συμπληρώματα πολυβιταμινών, βιταμίνης D, ασβεστίου και βιταμίνης C, δεν μας κάνει κακό αλλά δεν μας προσφέρει και κάτι επιπλέον», σχολιάζει ο Δρ Ντέιβιντ Τζενκινς, συγγραφέας της μελέτης.

Η ανασκόπηση δείχνει πάντως ότι το φυλλικό οξύ και η βιταμίνη Β με φυλλικό οξύ μπορεί να μειώσει την καρδιαγγειακή νοσηρότητα και το εγκεφαλικό επεισόδιο. Όμως, η νιασίνη και τα αντιοξειδωτικά έχουν ελάχιστη επίπτωση στον αυξημένο κίνδυνο θανάτου από οποιαδήποτε αιτία.

«Σε κάθε περίπτωση το μήνυμα της μελέτης είναι ότι θα πρέπει να είμαστε προσεκτικοί στη χρήση των συμπληρωμάτων διατροφής και να διασφαλίζουμε ότι αυτά εστιάζουν στην κάλυψη ανεπαρκειών που έχουν διαπιστωθεί κλινικά», υπογραμμίζει ο Δρ Τζενκινς.

Και προτείνει εφόσον δεν τεκμηριώνεται η ανωτερότητα των συμπληρωμάτων διατροφής να προτιμάμε φρέσκα φρούτα και λαχανικά, ξηρούς καρπούς και να αποφεύγουμε τα κατεργασμένα τρόφιμα.

Sports in

Συγκλονιστικός Μασούρας: «Για το Ριαθόρ στο 90′, για τη Γιουβέντους, για τη Μέταλιστ, για τη Γουλβς»

Κάτι χρωστούσε στον Ολυμπιακό η τύχη και η μπάλα και του το έδωσε εχθές, σύμφωνα με όσα είπε ο Γιώργος Μασούρας

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024