Τρίτη 23 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Και μετά τη Ρώμη, η Μαδρίτη

Και μετά τη Ρώμη, η Μαδρίτη

Σε δύσκολη θέση η κυβέρνηση Ραχόι και πολλοί είναι αυτοί που βλέπουν εκλογές μέσα στο καλοκαίρι και νέα εστία έντασης στο ευρωπαϊκό νότο

Σκούρα τα πράγματα για τον ευρωπαϊκό νότο. Μετά την Ιταλία, η Ισπανία. Το σκάνδαλο πολιτικής διαφθοράς Γκιουρτέλ είναι το μεγαλύτερο στην σύγχρονη ιστορία αυτής της χώρας της Ιβηρικής. Πριν λίγες ημέρες το ειδικό δικαστήριο απεφάνθη: 351 χρόνια φυλάκισης σε 29 από τους 37 κατηγορουμένους.

Στο εδώλιο ουσιαστικά, το Λαϊκό Κόμμα: Διπλά βιβλία για τις προεκλογικές εκστρατείες, πλαστά τιμολόγια, μίζες στα μεγαλοστελέχη, ξέπλυμα μαύρου χρήματος, πλαστογραφίες, δωροδοκίες, απάτη και κατάχρηση δημοσίου χρήματος.  Πρωταγωνιστής ο πρώην ταμίας του κόμματος Χοσέ Λουίς Μπάρθενας, στον οποίο την ημέρα της σύλληψής του ο Ισπανός πρωθυπουργός Μαριάνο Ραχόι είχε στείλει το εξής μήνυμα: «Χοσέ Λουίς, να είσαι δυνατός».

Μια μέρα μετά, ο γενικός γραμματέας των Σοσιαλιστών Πέδρο Σάντσεθ ανακοίνωσε ότι καταθέτει πρόταση μομφής εναντίον της κυβέρνησης Ραχόι. Και πρόσθεσε ότι ζητά την δημιουργία μιας μεταβατικής κυβέρνησης που θα προκηρύξει εκλογές «το συντομότερο δυνατόν», εάν η μομφή στην κυβέρνηση μειοψηφίας του Ραχόι περάσει από το κοινοβούλιο. Η ψηφοφορία για την πρόταση δεν έχει ορισθεί ακόμα, αλλά ούτως ή άλλως δεν μπορεί να διεξαχθεί πριν από την 1η Ιουνίου.

‘Όλα τα κόμματα στην Ισπανία έχουν πάρει θέση μάχης.  Ο Σάντσεθ πήρε την πρωτοβουλία λέγοντας ότι ο ίδιος θα ηγηθεί μιας μεταβατικής κυβέρνησης, χωρίς όμως να αναφερθεί στον χρονικό ορίζοντα των εκλογών.

Εκανε και μια ενδιαφέρουσα παρατήρηση: Ότι ελπίζει να τον στηρίξουν όλα τα κόμματα στο κοινοβούλιο, συμπεριλαμβανομένων και εκείνων που τάσσονται υπέρ της ανεξαρτησίας της Καταλωνίας – άλλη μια ανοιχτή πληγή στο σώμα της Ισπανίας.

Την πρόταση μομφής υποστηρίζουν οι Unidos Podemos, ο συνασπισμός των Podemos με την ομοσπονδία της Ενωμένης Αριστεράς, όμως οι έδρες δεν αρκούν. Οι Ciudadanos ζητούν από τον Ραχόι να προκηρύξει εκλογές άμεσα και προσανατολίζονται να μην στηρίξουν την πρόταση μομφής. Όλα όμως είναι ανοικτά ακόμα.

Ο Ραχόι, μέχρι στιγμής αρνείται να προκηρύξει πρόωρες εκλογές, λέγοντας πως κάτι τέτοιο θα καταστρέψει την ήδη εύθραυστη οικονομία της χώρας και θα εκτροχιάσει την κατάσταση στην Καταλωνία.

Οι αγορές που μέχρι τώρα είχαν να παρακολουθούν με αγωνία την Ιταλία, στρέφουν πλέον το βλέμμα τους και στην Ισπανία – με τους επενδυτές να ξεφορτώνονται τα ομόλογα και των δύο κρατών. Στις Βρυξέλλες η προοπτική πολιτικής αστάθειας στην Μαδρίτη μαζί με τις ανησυχητικές εξελίξεις στη Ρώμη, έχουν κορυφώσει τους φόβους για κρίση στην ευρωζώνη. Αυτό το καλοκαίρι θα είναι δύσκολο για τον νότο…

Sports in

«Να’ τοι, να’ τοι οι πρωταθλητές»: Στην Ελλάδα τα «χρυσά μωρά» του Ολυμπιακού (pics)

Η αποστολή του Ολυμπιακού έφτασε πριν από λίγο στο «Ελ. Βενιζέλος» μετά την κατάκτηση του Youth League στο Final-4 της Ελβετίας.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 23 Απριλίου 2024