Πέμπτη 18 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Σε πολιτικό αδιέξοδο η Ιταλία, κυβέρνηση τεχνοκρατών επιχειρεί ο Ματαρέλα

Σε πολιτικό αδιέξοδο η Ιταλία, κυβέρνηση τεχνοκρατών επιχειρεί ο Ματαρέλα

Ο Τζ.Κόντε παρέδωσε την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης. Με τον Ιταλό πρόεδρο να μην αποσύρει το βέτο που έθεσε για τον υπουργό Οικονομικών, όλα δείχνουν σχηματισμό κυβέρνησης τεχνοκρατών και νέες εκλογές. Πυρ και μανία Σαλβίνι και Ντι Μάιο. Ξεκινούν τα ραντεβού του προέδρου για κυβέρνηση τεχνοκρατών

Ο Τζουσέπε Κόντε παρέδωσε την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης στον Ιταλό πρόεδρο Σ.Ματαρέλα, διαβεβαίωσε ο γραμματέας του προεδρικού μεγάρου Κυρηνάλιου, επιβεβαιώνοντας τις επίμονες πληροφορίες των τελευταίων ωρών για πολιτικό αδιέξοδο και νέα προσφυγή στις κάλπες.

Με τον Σέρτζιο Ματαρέλα να επιμένει στο βέτο που έθεσε για την ανάληψη της θέσης του υπουργού Οικονομικών από τον ευρωσκεπτικιστή Πάολο Σαβόνα, και τον συνασπισμό Πέντε Αστέρων και Λέγκα να μην μπορούν να συνεννοηθούν για νέο υποψήφιο, οι προσπάθειες του Κόντε, απέβησαν άκαρπες και πλέον όλα δείχνουν προς σχηματισμό κυβέρνησης τεχνοκρατών και διεξαγωγή νέων εκλογών το Φθινόπωρο.

Σύμφωνα με πληροφορίες που διαρρέουν από το προεδρικό μέγαρο Κυρηνάλιο, ο Ματταρέλλα θα αναθέσει τον σχηματισμό κυβέρνησης τεχνοκρατών στον οικονομολόγο Κάρλο Κοτταρέλλι, πρώην υψηλόβαθμο στέλεχος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.

Κόντε: Κατέβαλα κάθε δυνατή προσπάθεια

Ο καθηγητής Τζουσέπε Κόντε, εξερχόμενος από το μέγαρο Κυρηνάλιο δήλωσε λακωνικά: «Ευχαριστώ τον πρόεδρο της Δημοκρατίας και τους επικεφαλής της Λέγκα και των Πέντε Αστέρων.»

» Κατέβαλα κάθε δυνατή προσπάθεια σε κλίμα πλήρους συνεργασίας με τις πολιτικές δυνάμεις που με υπέδειξαν».

Από την πλευρά του ο υπηρεσιακός πρωθυπουργός Πάολο Τζεντιλόνι εξέφρασε την υποστήριξή του προς τον πρόεδρο της Ιταλικής Δημοκρατίας Σέρτζιο Ματαρέλα.

«Τώρα πρέπει να σώσουμε την μεγάλη μας χώρα», είπε.

Ματαρέλα: Θεμελιώδους σημασίας η συμμετοχή στο ευρώ

Υπεραμυνόμενος των χειρισμών του ο πρόεδρος της Ιταλίας Σέρτζιο Ματαρέλα δήλωσε ότι ο υποψήφιος υπουργός Οικονομικών έχει μιλήσει υπέρ της εξόδου της Ιταλίας από την ευρωζώνη και ότι η επιλογή του στέλνει ένα μήνυμα για την ίδια την κυβέρνηση.

Διευκρίνισε δε ότι ο πρόεδρος της Δημοκρατίας έχει τον ρόλο του εγγυητή και για τον υπουργό Οικονομικών.

Ο Σέρτζιο Ματαρέλα δήλωσε ότι έπραξε ό,τι μπορούσε για διευκολύνει τον σχηματισμό κυβέρνησης και ότι κανείς δεν μπορεί να ισχυρισθεί ότι ο ίδιος μπλόκαρε την διαδικασία, χρεώνοντας το αδιέξοδο στην ακαμψία των πολιτικών δυνάμεων της Λέγκα και των Πέντε Αστέρων.

Οι απώλειες στις αγορές αφαίρεσαν οικονομίες από τις επιχειρήσεις και τους ιδιώτες, είπε ο Σέρτζιο Ματαρέλα προσθέτοντας ότι οφείλει να διαφυλάξει τις οικονομίες των Ιταλών.

Η συμμετοχή στην ευρωζώνη είναι θεμελιώδους σημασίας για την Ιταλία, τόνισε ο πρόεδρος και πρόσθεσε ότι θα περιμένει για να αποφασίσει εάν θα προκηρύξει νέες εκλογές και ότι θα αποφασίσει σύντομα τα επόμενα βήματα.

Ειδικότερα, ο Ιταλός πρόεδρος απευθύνθηκε με τηλεοπτικό διάγγελμα στους Ιταλούς και εξήγησε για ποιο λόγο δεν συναίνεσε στον διορισμό του Πάολο Σαβόνα όπου, μεταξύ των άλλων, υπογράμμισε:

«Είχε προκύψει πλειοψηφία της Λέγκα και των Πέντε Αστέρων. Ευνόησα την προσπάθειά τους, περιμένοντας να ολοκληρώσουν το πρόγραμμά τους και να το εγκρίνουν τα μέλη των δυο κομμάτων, παρά το ότι ήξερα ότι θα υπήρχαν επικρίσεις.

Δέχθηκα πρόταση να ηγηθεί της κυβέρνησης ένας πρωθυπουργός, ο οποίος δεν είχε εκλεγεί στο κοινοβούλιο.

Κανείς δεν μπορεί να πει ότι παρεμπόδισα τη δημιουργία της κυβέρνησης. Συνόδευσα με μεγάλο πνεύμα συνεργασίας αυτή την προσπάθεια.

Είχα τονίσει στον εντολοδόχο πρωθυπουργό ότι θα έδειχνα ιδιαίτερη προσοχή για τις σχετικές επιλογές των επικεφαλής κάποιων υπουργείων.

Σήμερα το απόγευμα ο καθηγητής Κόντε μου παρουσίασε προτάσεις του για υπουργούς, που εγώ έπρεπε να επικυρώσω με την υπογραφή διαταγμάτων.

Έχω έναν ρόλο εγγυητή, ο οποίος δεν δέχεται επιβολές.

Δέχθηκα όλες τις προτάσεις εκτός από εκείνη για τον υπουργό Οικονομικών. Πρόκειται για ένα άμεσο μήνυμα που συνδέεται με την εμπιστοσύνη ή τον φόβο των χρηματοοικονομικών πρωταγωνιστών.

Ζήτησα να το αναλάβει πολιτικός της κυβερνητικής πλειοψηφίας, ο οποίος να μην στηρίζει την γραμμή που θα μπορούσε να προκαλέσει την έξοδο της Ιταλίας από το ευρώ. Κάτι που διαφέρει από μια ισχυρή στάση υπέρ της αλλαγής προς το καλύτερο της κατάστασης στην ΕΕ.

Δεν υπήρξε, όμως, θετική διάθεση, και ο Κόντε επέστρεψε την εντολή.

Η αβεβαιότητα της στάσης μας για το ευρώ χτύπησε συναγερμό σε ξένους και ιταλούς επενδυτές. Η άνοδος του σπρεντ αυξάνει το δημόσιο χρέος και μειώνει την δυνατότητα δαπανών του δημοσίου.

Οι απώλειες στο χρηματιστήριο καίνε αποταμιεύσεις με ουσιαστικό κίνδυνο για τα νοικοκυριά μας.

Πρέπει να έχουμε υπόψη μας και την πιθανότητα αύξησης των τόκων των δανείων για ακίνητα και επιχειρήσεις.

Έχω την υποχρέωση, βάσει του Συντάγματος, να προστατέψω τις αποταμιεύσεις των Ιταλών. Με αυτό τον τρόπο επιβεβαιώνεται η ιταλική κυριαρχία, ενώ στέλνουμε πίσω απαράδεκτες κρίσεις για τη χώρα μας που διαβάσαμε στον Τύπο άλλης ευρωπαϊκής χώρας.

Έκανα ό,τι μπορούσα για να σχηματισθεί πολιτική κυβέρνηση, αλλά υπερασπίζομαι το Σύνταγμα. Η συμμετοχή στο ευρώ είναι βασική για την χώρα μας και την προοπτική των νέων μας. Αν κάποιος θέλει να το συζητήσει, χρειάζεται σαφής εμβάθυνση.

Σε σχέση, τέλος, με το αίτημα για πρόωρες εκλογές από πολιτικά κόμματα, θα το αποφασίσω ανάλογα με το τι θα συμβεί στο κοινοβούλιο. Τις επόμενες ώρες θα αναλάβω μια πρωτοβουλία».

Πυρ και μανία ο Σαλβίνι της Λέγκα

Η απόρριψη του Πάολο Σαβόνα από τον Σέρτζιο Ματαρέλα, προκάλεσε την οργή του ηγέτη της Λέγκα, Ματέο Σαλβίνι, ο οποίος μιλώντας για ξένες παρεμβάσεις, απειλές από την Ευρώπη και έλλειψη δημοκρατίας εμφάνισε τις νέες εκλογές ως μονόδρομο.

«Σε μία δημοκρατία, εάν είμαστε ακόμη δημοκρατία, υπάρχει μόνο ένα πράγμα που μπορεί να γίνει, να αφήσουμε τους Ιταλούς να μιλήσουν» τόνισε.

Ο γραμματέας της Λέγκα, Ματτέο Σαλβίνι, δήλωσε ότι «μαζί με τα Πέντε Αστέρια εργάσθηκε μέρα και νύχτα για να γεννηθεί η κυβέρνηση, αλλά υπάρχει μια αρχή που είναι απαράβατη» και ότι «για την Ιταλία αποφασίζουν Ιταλοί, και όχι Γερμανοί, ή άλλες εθνικότητες».

«Όλα αυτά ισχύουν αν υπάρχει Δημοκρατία, αλλά αν έχουμε μια αλυσίδα που δεν μας επιτρέπει να επιλέξουμε έναν υπουργό που δεν αρέσει στο Βερολίνο και στις ισχυρές εξουσίες, σημαίνει ότι είναι ο σωστός υπουργός», πρόσθεσε ο επικεφαλής της Λέγκα.

«Αν υπάρχουν απειλές της Ευρώπης, η κυβέρνηση δεν θα ξεκινήσει. Έχουμε συνοχή, ελευθερία και θάρρος», είπε ο Σαλβίνι.

«Αν μπορούμε να δουλέψουμε ελεύθερα, αύριο εγώ θα αρχίσω να δουλεύω στο υπουργείο Εσωτερικών και θα αρχίσουν οι απελάσεις των λαθρομεταναστών. Διαφορετικά, θα πρέπει να ξαναδώσουμε, με εκλογές, τον λόγο στους Ιταλούς», κατέληξε.

Ντι Μάιο: Πρωτοφανής σύγκρουση θεσμών

Από την πλευρά του ο επικεφαλής του Κινήματος των 5 Αστέρων Λουίτζι Ντι Μάιο δήλωσε ότι η απόρριψη του ευρωσκεπτικιστή καθηγητή Πάολο Σαβόνα για την θέση του υπουργού Οικονομικών είναι «απαράδεκτη».

«Πρόκειται για μία πρωτοφανή σύγκρουση θεσμών», δήλωσε ο Ντι Μάιο μέσω του Facebook.

«Ποιος ο λόγος να ψηφίζει κανείς, αν αποφασίζουν οι οίκοι αξιολόγησης;» πρόσθεσε.

Ειδικότερα, ο αρχηγός των Πέντε Αστέρων Λουίτζι Ντι Μάιο αναφέρθηκε στην αποτυχία της προσπάθειας σχηματισμού κυβέρνησης, με αναφορά στην στάση του ιταλού προέδρου της Δημοκρατίας.

«Πρέπει να μας πουν, λοιπόν, ότι ο εκλογές είναι άχρηστες και ότι τις κυβερνήσεις τις αποφασίζουν οι οίκοι αξιολόγησης και τα χρηματοπιστωτικά λόμπι», δήλωσε σε μήνυμά του στο διαδίκτυο ο Ντι Μάιο.

«Πρόκειται για ένα επίπεδο της θεσμικής σύγκρουσης που δεν είχαμε ζήσει ποτέ. Και το θέμα είναι ότι αν ξαναψηφίσουμε, πάρουμε το 80% και ξαναπροτείνουμε τον Σαβόνα, θα μας πουν και πάλι όχι», πρόσθεσε ο αρχηγός των Πέντε Αστέρων.

« Η Ιταλία έχει ένα μεγάλο πρόβλημα, η Δημοκρατία μας δεν είναι ελεύθερη», τόνισε τέλος ο Ντι Μάιο.

Λίγο αργότερα, ο αρχηγός των Πέντε Αστέρων, Λουίτζι Ντι Μάιο, δήλωσε σε εκπομπή της Rai ότι θα ζητήσει να κινηθεί η διαδικασία για να κατηγορηθεί ο Ιταλός πρόεδρος Σέρτζιο Ματαρέλλα, για εσχάτη προδοσία.

Σημειώνεται ότι, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Ansa, το ακροδεξιό κόμμα Αδέλφια της Ιταλίας επίσης έκανε γνωστή την πρόθεσή του να κινήσει την διαδικασία κατά του προέδρου Ματταρέλλα για εσχάτη προδοσία.

Ρήγμα στη σχέση Πέντε Αστέρων και Λέγκα;

Η οργισμένη αντίδραση του Ντι Μάιο ίσως είναι τέτοιας έντασης και για να διαλύσει τις υποψίες που δημιουργήθηκαν νωρίτερα για σύννεφα στις σχέσεις των δύο εταίρων.

Κι αυτό γιατί τη στιγμή που η Λέγκα, ανένδοτη, επέμενε ότι ο μοναδικός υποψήφιος για τη θέση του υπουργού Οικονομικών είναι ο Π.Σαβόνα, τα Πέντε Αστέρια εμφανίστηκαν πιο ελαστικά.

Σημειώνεται ότι λίγο πριν τη συνάντηση Κόντε – Ματαρέλλα, στο μέγαρο Κυρηνάλιο μετέβη ο αρχηγός των Πέντε Αστέρων, Λουίτζι Ντι Μάιο, για άτυπη συνομιλία με τον πρόεδρο. Σύμφωνα με το τηλεοπτικό δίκτυο La 7, είχε μεταβεί στο προεδρικό μέγαρο και ο γραμματέας της Λέγκα, Ματτέο Σαλβίνι.

Πηγές των Πέντε Αστέρων πάντως απέδιδαν την ευθύνη του αδιεξόδου στον Ιταλό πρόεδρο, δηλώνοντας στο πρακτορείο ANSA ότι το βέτο του προέδρου Ματταρέλα στην υποψηφιότητα του καθηγητή Πάολο Σαβόνα για το υπουργείο Οικονομικών, περιπλέκει περισσότερο την κατάσταση.

Sports in

Μπάγερν Μονάχου – Άρσεναλ 1-0: Ο Κίμιχ έστειλε τους Βαυαρούς στα ημιτελικά

Η γκολάρα του Κίμιχ ήταν αρκετή για την Μπάγερν που νίκησε με 1-0 την Άρσεναλ και προκρίθηκε στα ημιτελικά του Champions League.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 18 Απριλίου 2024