Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Ακόμα και λίγη άσκηση κάνει καλό στους ηλικιωμένους

Ακόμα και λίγη άσκηση κάνει καλό στους ηλικιωμένους

Βοηθά στη διατήρηση της μυϊκής μάζας και δύναμης

Ακόμα και λίγη γυμναστική μπορεί να συντελέσει στη διατήρηση της μυϊκής μάζας και δύναμης και να αποτελέσει ασπίδα προστασίας κατά της σωματικής γήρανσης, υποστηρίζουν ερευνητές του Πανεπιστημίου του Οτάγκο.

Η γήρανση είναι γνωστό ότι συνοδεύεται από μείωση της μυϊκής μάζας και της δύναμης, κατάσταση που επιστημονικά χαρακτηρίζεται ως σαρκοπενία.

Σύμφωνα με άρθρο του επιστημονικού εντύπου GeroScience, οι ερευνητές θέλησαν να μελετήσουν γιατί η γήρανση φθίνει τους μυς με στόχο να επιβραδύνουν αυτή τη διαδικασία και να αναπτύξουν αντίμετρα που θα βοηθήσουν τους ηλικιωμένους να διατηρήσουν τη δύναμη και την ανεξαρτησίας τους.

Μελετώντας ζωικά μοντέλα εστίασαν στην επίδραση της ηλικίας και της άσκησης στου μυς και παρατήρησαν ότι μια παρέμβαση που προστατεύει τη μυϊκή μάζα είναι η γυμναστική, χωρίς όμως να είναι βέβαιοι πως ακριβώς συμβαίνει αυτό.

Όμως, τόσο οι ασκήσεις ενδυνάμωσης όσο και οι ασκήσεις αντίστασης βοηθούν στη διατήρηση των μυών.

Επίσης, διαπίστωσαν ότι η νευρική εκφύλιση κατά τη διαδικασία της φυσιολογικής γήρανσης είναι όμοια σε κυτταρικό επίπεδο με τη εκφύλιση που προκαλούν συγκεκριμένες νευροεκφυλιστικές παθήσεις, όπως η νόσος Αλτσχάιμερ και η άνοια.

Αυτό δείχνει ότι υπάρχει μια παράλληλη πορεία ανάμεσα στον διαμεσολαβούμενο από μια ασθένεια κυτταρικό θάνατο και τον κυτταρικό θάνατο εξαιτίας της γήρανσης και οι ερευνητές μπορούν να αναπτύξουν κοινά προληπτικά μέτρα για τις δύο καταστάσεις.

Sports in

«Δεν περίμενα να ζήσω τέτοιο πάθος» – Τρελάθηκε ο Μεντιλίμπαρ με την υποδοχή στο «Βενιζέλος»

Ο Ισπανός τεχνικός του Ολυμπιακού ζει ένα όνειρο στο μεγάλο λιμάνι και δεν κρύβει τον θαυμασμό του για τους οπαδούς των «ερυθρόλευκων»

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024