Τρίτη 19 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Τρεις γυναίκες, ένα ελεφαντόδοντο, μία Ομορφιά

Τρεις γυναίκες, ένα ελεφαντόδοντο, μία Ομορφιά

Ορισμένες σκέψεις για την πολιτιστική μας κληρονομιά με αφορμή την έκθεση στο Αρχαιολογικό Μουσείο

Μας αρέσει να κομπάζουμε ότι πρόγονοί μας ήταν οι αρχαίοι. Στηρίξαμε στις Πλατωνικές ιδέες και τις Αριστοτελικές ρήσεις, μία κάποια αίσθηση εσφαλμένης ανωτερότητας που ουδέποτε μπορέσαμε να διαχειριστούμε.

Όχι γιατί δεν ευσταθούν (πιθανόν) οι ισχυρισμοί. Αλλά επειδή η ανθρώπινη αδυναμία μας δεν επιτρέπει από μόνη της τέτοιες διανοητικές υπερβολές. Ας είναι. «Εκ των διαφερόντων καλλίστην αρμονίαν» έγραφε ο Ηράκλειτος και ενίσχυε τη φιλοσοφική του θεώρηση για την αρμονία των αντιθέσεων.

Όμως υπάρχει κάτι για να στηριχθεί η κομπορρημοσύνη μας:  πολιτιστική κληρονομιά, πολιτισμικό απόθεμα, θησαυροί του παρελθόντος . Τα παραπάνω  είτε υπάρχουν γύρω μας, σε μορφή υπέροχων ερειπωμένων μνημείων ερειπίων, είτε ως συσσωρευμένα εκθέματα παντός είδους κρατικών μουσείων.

Αααα! μουσείων… Και έτσι φτάνουμε στο Αρχαιολογικό της Αθήνας. Τόσο μόνο του εκεί κάτω στην Πατησίων, μα τόσο σιωπηλά πολύτιμο και μονάκριβο. Και μία προσπάθεια να μας τραβήξει κοντά του κάνει τώρα με τη μεγάλη έκθεση «Οι αμέτρητες όψεις του ωραίου».

Τα πανέμορφα εκθέματα, είτε είναι τα θορυβώδη αγάλματα της κλασσικής αρχαιότητας, είτε εκείνα τα μικροσκοπικά αντικείμενα καλλωπισμού.

Όσο για τα χρυσά κοσμήματα προβάλλουν στις προθήκες τους   έτοιμα να εμπνεύσουν  τους σύγχρονους σχεδιαστές  που αναζητούν αφορμές  για σύνδεση της δημιουργικότητάς τους με την αρχέγονη μνήμη  καταγωγής της δουλειάς τους.

Υψηλή τέχνη: Τρεις γυναικείες φιγούρες σφιχταγκαλιασμένες και κομψές

Όμως το ελεφάντινο μικροσκοπικό σύμπλεγμα  από την Ακρόπολη των Μυκηνών  του 15ου π.Χ αιώνα, με τρεις γυναικείες φιγούρες σφιχταγκαλιασμένες και κομψές  μέσα στην Αιγαιακή ενδυμασία τους αρκεί για να ενθουσιάσει ακόμα και αυτή την σύγχρονη, παρηκμασμένη διάθεσή μας. Ως μια ελάχιστη χειρονομία υψηλής τέχνης.

Τόσο όμως ισχυρής, ώστε η ψυχρότητα που διακατέχει όλους εμάς που κάνουμε ότι τα έχουμε δει όλα και δε μας εντυπωσιάζει τίποτα, να υποχωρεί καθώς το βλέμμα σκύβει πάνω τους.

Sports in

Ειρωνική ανάρτηση της Τράμπζονσπορ προς τους παίκτες της Φενέρ: «Νομίζαμε ότι είσαστε ποδοσφαιριστές…»

Η… ειρωνική απάντηση της Τραμπζονσπόρ στους παίκτες της Φενέρμπαχτσε.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Τρίτη 19 Μαρτίου 2024