Πέμπτη 18 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Ισπανία: Πρόταση μομφής κατά Ραχόι - Εκλογές ζητούν οι Ciudadanos

Ισπανία: Πρόταση μομφής κατά Ραχόι – Εκλογές ζητούν οι Ciudadanos

Πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης του Μαριάνο Ραχόι κατέθεσε το Σοσιαλιστικό Εργατικό Κόμμα. Εκλογές ζητούν οι Ciudadanos, ωστόσο δεν θα ψηφίσουν την πρόταση

Πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης του Μαριάνο Ραχόι κατέθεσε το Σοσιαλιστικό Εργατικό Κόμμα Ισπανίας (PSOE), ο μεγαλύτερος σχηματισμός της ισπανικής αντιπολίτευσης, μετά την καταδίκη του συντηρητικού κόμματος του πρωθυπουργού σε μια θεαματική δίκη για διαφθορά.

Η πρόταση μομφής κατατέθηκε στη Βουλή, ανακοίνωσε εκπρόσωπος του PSOE.

Για να ισχύσει, θα πρέπει να συγκεντρωθεί απόλυτη πλειοψηφία 176 βουλευτών πίσω από τον υποψήφιο που θα παρουσιάσει το κόμμα για να σχηματίσει νέα κυβέρνηση. Η πλειοψηφία αυτή είναι δύσκολο να συγκεντρωθεί από μια διαιρεμένη αντιπολίτευση, καθώς για να εξασφαλίσουν αρκετή υποστήριξη για να ανατρέψουν τον Ραχόι οι Σοσιαλιστές θα χρειαστούν την υποστήριξη των κομμάτων των Podemos και των Ciudadanos.

Εκλογές ζητούν οι Ciudadanos – Δεν θα ψηφίσουν την πρόταση μομφής

Το φιλελεύθερο κόμμα Ciudadanos, σύμμαχος του πρωθυπουργού Μαριάνο Ραχόι, ζήτησε να διεξαχθούν πρόωρες εκλογές, αλλά ανακοίνωσε πως θα εμποδίσει τη σοσιαλιστική αντιπολίτευση να έρθει στην εξουσία με μια πρόταση μομφής.

Μετά την καταδίκη του συντηρητικού κόμματος του Ραχόι για διαφθορά, οι Ciudadanos θα ζητήσουν από τον πρωθυπουργό «να προκηρύξει νέες εκλογές μέσα στις ερχόμενες εβδομάδες»ανακοίνωσε ο γενικός γραμματέας του κόμματος, Χοσέ Μανουέλ Βιγιέγκας.

Αλλά «θα αντιταχθούμε στην πρόταση μομφής που υπέβαλε ο Πέδρο Σάντσεθ», ο επικεφαλής του Σοσιαλιστικού Κόμματος, προκειμένου να πάρει τη θέση του Ραχόι, διευκρίνισε.

Ο Βιγιέγκας είπε ακόμη, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, πως αν ο Ραχόι δεν προκηρύξει πρόωρες εκλογές, οι Ciudadanos θα καταθέσουν δική τους πρόταση μομφής ώστε να προκαλέσουν τη διεξαγωγή εκλογών.

Η υπόθεση

Η υπόθεση, η οποία αφορά τη χρήση κατά τη δεκαετία του 1990 και στις αρχές εκείνης του 2000 από τους συντηρητικούς ενός μυστικού ταμείου για να χρηματοδοτούν παράνομα τις προεκλογικές εκστρατείες τους, στοιχειώνει τον Ραχόι αφότου ήρθε στην εξουσία το 2011. Ο ίδιος αρνείται πως έκανε οτιδήποτε επιλήψιμο.

Ο Ραχόι έγινε πέρυσι ο πρώτος εν ενεργεία πρωθυπουργός της Ισπανίας που κατέθεσε σε δίκη όταν κλήθηκε ως μάρτυρας στην υπόθεση, με αποτέλεσμα να διατυπωθούν αιτήματα για την παραίτησή του.

Είκοσι εννέα πρόσωπα που σχετίζονται με το συντηρητικό Λαϊκό Κόμμα (PP), ανάμεσα στα οποία ένας πρώτη ταμίας του κόμματος και άλλα ανώτερα στελέχη, καταδικάσθηκαν χθες Πέμπτη για αδικήματα που περιλαμβάνουν πλαστογράφηση λογαριασμών, αθέμιτη άσκηση επιρροής και φορολογικά αδικήματα. Καταδικάσθηκαν συνολικά σε 351 χρόνια στη φυλακή.

Στην απόφασή του, ο δικαστής αναφέρει πως υπήρξαν αποδείξεις ότι το κόμμα διέθετε επί πολλά χρόνια ένα μυστικό ταμείο και ότι η αξιοπιστία της κατάθεσης του Ραχόι, ο οποίος το αρνήθηκε, «θα πρέπει να αμφισβητηθεί».

«Η κατάθεσή του δεν είναι αρκετά πειστική για να αντικρούσει τα ισχυρά στοιχεία που φανερώνουν την ύπαρξη ενός μυστικού ταμείου στο κόμμα», τόνισε ο δικαστής.

Sports in

Μπάγερν Μονάχου – Άρσεναλ 1-0: Ο Κίμιχ έστειλε τους Βαυαρούς στα ημιτελικά

Η γκολάρα του Κίμιχ ήταν αρκετή για την Μπάγερν που νίκησε με 1-0 την Άρσεναλ και προκρίθηκε στα ημιτελικά του Champions League.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 18 Απριλίου 2024