Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Κίμωνας Τουσμάνωφ: Ένας νέος startuper μιλάει για την επιχειρηματικότητα στην κρίση

Κίμωνας Τουσμάνωφ: Ένας νέος startuper μιλάει για την επιχειρηματικότητα στην κρίση

«Κάποτε έπρεπε να γίνει κουλ το να έχεις startup. Τώρα πρέπει να πετύχουμε να είναι κουλ το να δουλεύεις σε startup»

Ο Κίμων Τουσμάνωφ είναι 29 χρονών και έχει ξεκινήσει την δική του startup επιχείρηση. Πρόκειται για το arpato.com, μια διαδικτυακή πλατφόρμα δημοπρασιών όπου μπορεί κανείς να διεκδικήσει τις δημοπρατούμενες υπηρεσίες στις καλύτερες δυνατές τιμές.

Γιατί υπηρεσίες; Γιατί το arpato.com δουλεύει κυρίως με χώρους εστίασης, μπαρ, θέατρα και μουσεία. «Δημοπρατούμε υπηρεσίες που σε διαφορετιική περίπτωση δεν θα είχαν αξιοποιηθεί», εξηγεί ο Κίμωνας. Δηλαδή εντοπίζουν μαγαζιά στην Αθήνα που συγκεκριμένες ημέρες δεν «γεμίζουν», έχουν κάποια άδεια τραπέζια. Υπογράφουν σύμβαση με τους ιδιοκτήτες τους για τις ημέρες που είναι άδεια και τους πηγαίνουν πελάτες. «Ξεκινάμε τις δημοπρασίες από 0 ευρώ και μπαίνει ο κόσμος και κάνει προσφορές. Το κόστος που προκύπτει από την δημοπρασία είναι πάντοτε πιο χαμηλό από το αρχικό κόστος που θα είχε ο πελάτης και έχει κέρδος και ο επιχειρηματίας», λέει ο Κίμωνας και συνεχίζει «Διαλέγουμε μαγαζιά καλά μεν, αλλά που δεν τα ξέρει ο κόσμος. Έτσι κάνουμε και έμμεση διαφήμιση στο μαγαζί όχι μόνο επειδή παρουσιάζεται στη σελίδα μας -που έχει μεγάλη επισκεψιμότητα- αλλά κι επειδή ένα γεμάτο μαγαζί, από πελάτες που θα του βρούμε εμείς, είναι πιο εύκολο να προσελκύσει περαστικούς».

Η υπόθεση των διαδικτυακών δημοπρασιών δεν είναι μια πρόχειρη ιδέα. «Σκέφτηκα ότι ο τζόγος είναι και λίγο στο στυλ εμάς των Ελλήνων, διάβασα και μελέτες και είδα πως μια διαδικτυακή πλατφόρμα δημοπρασιών μπορεί να πετύχει στην Ελλάδα», λέει ο Τουσμάνωφ.

Το άδειο… σουσάδικο που «ξεκίνησε» μια ιδέα

Η περίπτωση του 29χρονου Κίμωνα Τουσμάνωφ περιγράφει επακριβώς την εικόνα της νέας επιχειρηματικότητας στην Ελλάδα της κρίσης. Ο Τουσμάνοφ έχει καταγωγή από την Ελλάδα και την Ολλανδία και μιλάει εξίσου καλά ολλανδικά. «Όταν τελείωσα το λύκειο πήγα στην Ολλανδία για σπουδές. Έκανα και ένα Μάστερ με αντικείμενο την επιχειρηματικότητα. Το 2014 ήταν η πρώτη φορά που γύρισα στην Ελλάδα μετά την κρίση» μας λέει. Όταν γύρισε υπήρξε κάτι που του έκανε εντύπωση. «Πήγα σε ένα σουσάδικο στο Σύνταγμα που ήταν πάντα… τίγκα και το 2014 ήταν άδειο. Και σκέφτηκα ότι πρέπει να υπάρχει κάποιος τρόπος να επανέλθει η φυσική ισορροπία».

Γύρισε στην Ολλανδία αλλά όπως λέει «κάτι τον έτρωγε μέσα του να επιστρέψει στην Ελλάδα». Μόλις τελείωσε με το πτυχίο του, δούλεψε σε ένα ερευνητικό πρότζεκτ, μάζεψε κάποια χρήματα και επέστρεψε. Είχε επεξεργαστεί την ιδέα των διαδικτυακών δημοπρασιών και εμπνεύστηκε και από μια αντίστοιχη ολλανδική startup.

«Τα μοναδικά χρήματα που είχα είναι αυτά που μάζεψα από την δουλειά μου, τίποτε άλλο» θα πει. Ξεκίνησε να δουλεύει την ιδέα του arpato.com πριν από περίπου 1,5 χρόνο. Τώρα το εγχείρημα είναι «στον αέρα» εδώ και σχεδόν 4 μήνες.

Ο τρόπος που δουλεύουν οι startup επιχειρήσεις βασίζεται κατά πολύ στην αρχικά εθελοντική εργασία. Το ίδιο συνέβη και με την επιχείρηση του Τουσμάνωφ. «Full time δουλεύω μόνος μου», λέει και συνεχίζει «Έχω άτομα γύρω μου που είναι part time και λίγο παραπάνω και έχουμε την προφορική συμφωνία πως μόλις έρθει η επένδυση -που είμαστε πολύ κοντά σε αυτό- και μπούνε τα πρώτα λεφτά, θα είναι οι πρώτοι που θα προσλάβουμε».

Το πώς μπορεί μία τέτοια επιχείρηση να προσελκύσει επενδυτές, το απαντά ο ίδιος ο Τουσμάνωφ.  Πέρυσι ήρθε δεύτερος σε έναν ολλανδικό διαγωνισμό που αφορά startup επιχειρήσεις. Αυτή η επιτυχία τον έφερε σε επαφή με έναν επενδυτικό κόσμο, που αποδείχθηκε ιδιαίτερα χρήσιμος. «Χρειαζόμαστε ένα σοβαρό κεφάλαιο για το επόμενο βήμα. Η επισκεψιμότητα πιάνει τους στόχους και έχουμε ήδη κλείσει τη μισή χρηματοδότηση από Ολλανδό επενδυτή. Τώρα μας μένει να προσελκύσουμε και Έλληνες επενδυτές».

Το μοτίβο της κρίσης φαίνεται πως άλλαξε και το μοτίβο της ίδιας της νέας επιχειρηματικότητας, πράγμα που αποδεικνύεται και από το στην αρχή εθελοντικό μοντέλο της εργασίας. Ο Τουσμάνωφ πιστεύει ότι η άνοδος της startup επιχειρηματικότητας είναι ένα από τα καλά της κρίσης. «Με την κρίση άλλαξαν οι ίδιοι οι νέοι. Τώρα ρισκάρουν. Από εκεί που ήθελαν όλοι να βρουν δουλειά στο δημόσιο -σε κάτι στάνταρ- τώρα θέλουν να ξεκινήσουν κάτι δικό τους και στην Αθήνα υπάρχουν τρόποι να στηριχτούν τέτοιες ιδέες».

Μπορεί σε 10 χρόνια ο βασικός κορμός της νεανικής επιχειρηματικότητας να αποτελείται από τέτοιες επιχειρήσεις, αν και είναι ακόμα νωρίς για τέτοιες υποθέσεις. Πάνω σε αυτό το ερώτημα ο Τουσμάνωφ δεν μπορεί να απατήσει, αλλά έχει την δική του εικόνα. «Οι startups έχουν πολύ μεγάλο αντίκτυπο στην κοινωνία. Δημιουργούν και ένα μεγάλο αντικείμενο γνώσης, δημιουργούνται και θέσεις εργασίας, αυτού του είδους η επιχειρηματικότητα θα μπορέσει όντως να αποτελέσει την ραχοκοκαλιά της οικονομίας». Με το τέλος της κρίσης οι startups θα μπορούν να βοηθήσουν το χρήμα να κινηθεί στην αγορά και επομένως να στηρίξουν την οικονομία, εξηγεί.

Και ποιο είναι το μεγάλο στοίχημα; Ο Τουσμάνωφ πιστεύει πως είναι αυτό: «Κάποτε έπρεπε να γίνει κουλ το να έχεις startup. Τώρα πρέπει να πετύχουμε να είναι κουλ το να δουλεύεις σε startup».

Ο 29χρονος Κίμωνας Τουσμάνωφ είναι παράδειγμα της γενιάς της κρίσης. Μένει να αποδειχθεί και αν οι startups θα αποτελέσουν και το παράδειγμα του νέου επιχειρηματικού μοντέλου.

Sports in

Νέα ήττα για Μπακς - Συνεχίζει ασταμάτητος και… μόνος ο Αντετοκούνμπο (107-100)

Οι Μπακς ηττήθηκαν από τους Πέλικανς (107-100) και πλέον πιέζονται έντονα από Νικς και Καβαλίερς για τη δεύτερη θέση στην Ανατολή.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024