Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Βρυξέλλες: Εκτός συζήτησης η πρόωρη εφαρμογή της μείωσης του αφορολόγητου

Βρυξέλλες: Εκτός συζήτησης η πρόωρη εφαρμογή της μείωσης του αφορολόγητου

Η μείωση του αφορολογήτου από το 2019 έχει φύγει οριστικά από το τραπέζι, καθησυχάζει ευρωπαίος αξιωματούχος. Εκφράζει αισιοδοξία για την υλοποίηση των προαπαιτούμενων, αν και επισημαίνει ότι «το χρονοδιάγραμμα είναι στενό». 21 Ιουνίου έτοιμη η τελική συμφωνία με ή χωρίς ΔΝΤ. Τι λέει για συλλογικές διαπραγματεύσεις και μεταμνημονιακή περίοδο

Το ενδεχόμενο μείωσης του αφορολογήτου από το 2019 έχει φύγει οριστικά από το τραπέζι, καθησυχάζει ευρωπαίος αξιωματούχος. Εκφράζει αισιοδοξία για έγκαιρη υλοποίηση των προαπαιτούμενων, αν και επισημαίνει ότι «το χρονοδιάγραμμα είναι στενό».

Ουσιαστικά η Ελλάδα έχει διορία ως τα μέσα Ιουνίου να έχει καλύψει τα προαπαιτούμενα, ώστε αμέσως μετά οι θεσμοί να πιστοποιήσουν την εφαρμογή τους. Στις 18-19 Ιουνίου αναμένεται να είανι έτοιμη και η επικαιροποιημένη ανάλυση βιωσιμότητας του χρέους, η οποία θα αποτελέσει βάση για τις αποφάσεις σχετικά με τα μέτρα ελάφρυνσής του.

Τα παραπάνω αποτελούν αναγκαίους όρους, προκειμένου στις 21 Ιουνίου το Eurogroup να λάβει τις τελικές αποφάσεις για την εκταμίευση της δόσης, το χρέος και το μεταμνημονιακό πλαίσιο.

Σε ό,τι αφορά τις συλλογικές διαπραγματεύσεις ο αξιωματούχος επιβεβαίωσε ότι θα επανεκκινήσουν από το 2019, ενώ έδειξε προς αύξηση του κατώτατου μισθού αν όχι άμεσα, σταδιακά.

 «Το χρονοδιάγραμμα είναι στενό»

Την πεποίθηση ότι η ελληνική κυβέρνηση θα έχει ολοκληρώσει την εφαρμογή των 88 προαπαιτούμενων της τέταρτης αξιολόγησης μέχρι τα μέσα Ιουνίου εξέφρασε Ευρωπαίος αξιωματούχος που ενημέρωσε τον Τύπο στις Βρυξέλλες σχετικά με την τεχνική συμφωνία που επιτεύχθηκε στην Αθήνα.

Όπως ανέφερε, το χρονοδιάγραμμα είναι «στενό», καθώς αμέσως μετά την ολοκλήρωση της εφαρμογής των προαπαιτούμενων θα πρέπει οι θεσμοί να συντάξουν την καθιερωμένη έκθεση συμμόρφωσης, η οποία θα περιλαμβάνει και την επικαιροποιημένη έκθεση βιωσιμότητας του χρέους.

Αυτή αναμένεται να είναι έτοιμη περί τις 18-19 Ιουνίου προκειμένου να λάβει την έγκριση και του EuroWorking Group πριν πάει στη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης στις 21 Ιουνίου.

Ο ίδιος αξιωματούχος εκτίμησε ότι ήδη έχουν προχωρήσει οι διαδικασίες εφαρμογής των προαπαιτούμενων και δεν θα υπάρξουν καθυστερήσεις.

Τελική συμφωνία στις 21 Ιουνίου με ή χωρίς ΔΝΤ

Στο πλαίσιο αυτό, στις 21 Ιουνίου στόχος είναι να έχει ετοιμαστεί και ένα «αξιόπιστο» πακέτο μέτρων ελάφρυνσης του χρέους, σημείωσε ο ίδιος αξιωματούχος, συμπληρώνοντας ότι αυτό δεν πρέπει να συνδέεται με την ενεργοποίηση ή όχι του προγράμματος του ΔΝΤ.

«Έφυγε οριστικά από το τραπέζι» η μείωση του αφορολογήτου από το 2019

Ο αξιωματούχος υπογράμμισε ότι το ενδεχόμενο να εφαρμοστεί το μέτρο της μείωσης του αφορολόγητου το 2019 αντί για το 2020 «έχει φύγει οριστικά από το τραπέζι», καθώς όλοι συμφωνούν ότι η Ελλάδα θα πετύχει το στόχο για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% τόσο το 2018 όσο και το 2019, ενώ από το 2020 θα έχει αυξητική τροχιά, καθώς θα αυξάνεται η παραγωγικότητα.

Ως εκ τούτου, είπε πως δεν αναμένεται να χρειαστεί κανένα νέο δημοσιονομικό μέτρο.

Επιστροφή συλλογικών διαπραγματεύσεων το 2019

Σε ό,τι αφορά τις συλλογικές διαπραγματεύσεις, ο αξιωματούχος σημείωσε ότι θα επανεκκινήσουν από το 2019 και ότι αυτό δεν αποτελεί σε καμία περίπτωση ανατροπή ήδη εφαρμοσμένων μεταρρυθμίσεων, καθώς έχει ήδη συμφωνηθεί ότι είχαν ανασταλεί μόνο για την περίοδο του μνημονίου.

Ωστόσο, σημείωσε ότι προ του 2009, οι συλλογικές διαπραγματεύσεις οδηγούσαν σε κόστος πολύ πέραν της παραγωγικότητας και σε συστημική ανεργία άνω του 10% ακόμα και στις καλές εποχές, οδηγώντας μαθηματικά στην κατάρρευση της ελληνικής οικονομίας.

Διευκρίνισε επίσης ότι η τρόικα εξετάζει αυτή τη στιγμή το πως επιστρέφοντας στις συλλογικές διαπραγματεύσεις, θα πιστοποιηθεί η συλλογικότητα της εκπροσώπησης και το πως το νέο σύστημα δεν θα εγκλωβίζει την οικονομία μόνο σε αυξήσεις.

Στο σωστό χρόνο η αύξηση του κατώτατου μισθού

Επίσης, επιβεβαίωσε ότι η ελληνική κυβέρνηση θα είναι αυτή που θα καθορίσει τον κατώτατο μισθό μετά το τέλος του προγράμματος, και ο πρώτος γύρος διαπραγμάτευσης θα γίνει τον ερχόμενο Ιανουάριο.

Ο αξιωματούχος επισήμανε ότι μετά από μια κρίση τέτοιου βαθμού, κατά την οποία μειώθηκαν οι μισθοί κατά 25%, είναι λογικό ο κατώτατος μισθός να πάρει αυξητική πορεία.

Ωστόσο, τόνισε ότι αυτό πρέπει να γίνει στο σωστό χρόνο, με δεδομένο ότι η ανεργία στην Ελλάδα είναι ακόμα υψηλή και ο κατώτατος μισθός της είναι ήδη στον ευρωπαϊκό μέσο όρο.

Το μεταμνημονιακό πλαίσιο δεν θα μοιάζει με πρόγραμμα, αλλά….

Αναφορικά με το πλαίσιο επιτήρησης στη μεταμνημονιακή περίοδο, ο Ευρωπαίος αξιωματούχος σημείωσε ότι «όλες οι χώρες έχουν δεσμεύσεις, στόχους και επιτήρηση» και εξήγησε ότι το πλαίσιο αυτό για την Ελλάδα δεν θα είναι και δε θα μοιάζει με τέταρτο πρόγραμμα.

Ωστόσο, επισήμανε ότι εφόσον η Ελλάδα θα λάβει ελάφρυνση χρέους, είναι λογικό να έχει μια πιο αυστηρή εποπτεία και πως η Επιτροπή έχει προτείνει να χρησιμοποιηθεί το εργαλείο της «ενισχυμένης εποπτείας» που προβλέπεται από το Σύμφωνο Σταθερότητας.

Ερωτηθείς σχετικά με το εναπομείναν 1 δισ. της τρίτης αξιολόγησης (που έχει συνδεθεί με τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς και την αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου) εκτίμησε ότι η έκθεση των θεσμών θα είναι θετική ως προς τη λειτουργία του συστήματος των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών, ενώ για την αποπληρωμή οφειλών τα στοιχεία θα κατατεθούν στις 4 Ιουνίου.

Στις 4 Ιουνίου αναμένεται η δημοσιοποίηση της έκθεσης προόδου και αν δεν είναι ικανοποιητική, μετά τις 15 Ιουνίου το 1 δισ. της υποδόσης θα επιστρέψει πίσω στο πρόγραμμα και «αυτό θα είναι απογοητευτικό»

Τέλος, κληθείς να σχολιάσει τις προκλήσεις που θα αντιμετωπίσει η Ελλάδα στη μετά-μνημόνιο εποχή, είπε ότι το επιχειρηματικό περιβάλλον παραμένει περίπλοκο και κοστοβόρο για τους επενδυτές, ενώ η δημόσια διοίκηση έχει ακόμα περιθώρια βελτίωσης.

Sports in

Αυτός είναι ο πρώτος υποψήφιος για τον πάγκο της Λίβερπουλ

Μετά την διαφαινόμενη παραμονή του Τσάμπι Αλόνσο στη Μπάγερν Λεβερκούζεν, η Λίβερπουλ έχει τον επόμενο υποψήφιο αντί-Κλοπ.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024