Παρασκευή 26 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
«Μαραθώνιες» συζητήσεις Κοτζιά – Ντιμιτρόφ στη Νέα Υόρκη

«Μαραθώνιες» συζητήσεις Κοτζιά – Ντιμιτρόφ στη Νέα Υόρκη

Η πρώτη ημέρα των επαφών του έλληνα υπουργού Εξωτερικών με τον σκοπιανό ομόλογό του για τις εξελίξεις για την ονομασία της ΠΓΔΜ ολοκληρώθηκε, με τις δύο αποστολές να συνεχίζουν το πρωί της Παρασκευής

Τον πρώτο κύκλο των συνομιλιών για την ονομασία της γειτονικής χώρας, έπειτα από τις τελευταίες εξελίξεις στις συζητήσεις των δύο χωρών, ολοκλήρωσαν ο έλληνας υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς και ο ομόλογός του της ΠΓΔΜ Νίκολα Ντιμιτρόφ στην Νέα Υόρκη.

Οι διαπραγματεύσεις,  που γίνονται υπό την παρουσία του ειδικού διαμεσολαβητή Μάθιου Νίμιτς στην έδρα των Ηνωμένων Εθνών, θα συνεχιστούν το πρωί της Παρασκευής (09:30 το πρωί) σύμφωνα με τον αρχικό προγραμματισμό.

Σύμφωνα με τη χθεσινή ενημέρωση, που έκανε ο έλληνας υπουργός στους δημοσιογράφους, η Ελλάδα προσέρχεται στο τραπέζι του διαλόγου επιθυμώντας έμπρακτα την επίτευξη λύσης.

Δύο ονόματα στο τραπέζι

Όλα δείχνουν ότι πρόκειται για ένα ιδιαίτερο κύκλο επαφών που θα κρίνει και το μέλλον των διαπραγματεύσεων. Αυτό που κρίνεται ουσιαστικά είναι αν μπορούν οι δύο πλευρές να συμφωνήσουν οριστικά σε ένα όνομα κι αν οι Σκοπιανοί είναι σε θέση να περάσουν τις συνταγματικές αλλαγές που απαιτούνται και τις οποίες η ελληνική πλευρά θεωρεί απαραίτητες προκειμένου να μη ναυαγήσουν οι συζητήσεις.

Όλα τα δεδομένα συγκλίνουν στην άποψη ότι δύο είναι τα ονόματα που «παίζουν» και όλα τα υπόλοιπα έχουν αποκλειστεί. Το «Republika Nova Makedonija» («Δημοκρατία της Νέας Μακεδονίας») είναι αυτό που προκρίνεται, ενώ κάποιες πιθανότητες διατηρεί και η ονομασία «Republika Gorna Macedonia» (Δημοκρατία της Άνω Μακεδονία), υπό τον όρο ότι θα είναι για όλες τις χρήσεις και θα γίνουν συνταγματικές αλλαγές, που θα εξαφανίζουν τον αλυτρωτισμό των Σκοπιανών.

Αν βέβαια στις συναντήσεις της Νέας Υόρκης επιτευχθεί συμφωνία μεταξύ των δύο χωρών, τότε αναμένεται να επιταχυνθούν οι διαδικασίες και οι συζητήσεις για τις απαραίτητες συνταγματικές αλλαγές ώστε να πάρουν τα Σκόπια προσκλητήριο ένταξης από το ΝΑΤΟ.

«Πρώτη» μετά το Ίλιντεν

Η συνάντηση των «τριών» είναι η πρώτη εκπροσώπων των δύο χωρών, έπειτα από τη σύντομη πορεία που είχε η ονομασία «Ιλιντένσκα Μακεντόνια» από τις διαδοχικές συζητήσεις που είχαν στη Σόφια οι πρωθυπουργοί, Αλέξης Τσίπρας και Ζόραν Ζάεφ.

Μπορεί η ελληνική πλευρά να μην συζητά πλέον το σενάριο αυτό, ωστόσο στη γειτονική χώρα επιμένουν ότι παραμένει ακόμη σε ισχύ.

Σύμφωνα με μέσα ενημέρωσης των Σκοπίων, ο Ζόραν Ζάεφ τόνισε ότι η πρόταση για το «Ίλιντεν» δεν φαίνεται να συγκεντρώνει την απαραίτητη πλειοψηφία στην ελληνική Βουλή, εξέφρασε όμως την ελπίδα πως η ελληνική πλευρά θα επανεξετάσει σοβαρά την θέση της.

Ο σκοπιανός πρωθυπουργός υποστήριξε πάντως πως η λύση του «Ίλιντεν» είναι «win-win», δηλαδή συνιστά κέρδος και για τις δύο πλευρές, και πρόκειται για μια καλή λύση που μπορεί να λύσει την 25ετή διένεξη για το ονοματολογικό.

Στο πλαίσιο αυτό, ανέφερε ότι τα Σκόπια μελετούν το πάγιο αίτημα της Αθήνας για αναθεώρηση του Συντάγματός τους μόνον εφόσον προκριθεί η συγκεκριμένη ονομασία.

Sports in

Ολυμπιακός: Σίνα, Μουζακίτης και Χαράλαμπος Κωστούλας στην καλύτερη 11άδα του Youth League

Τρεις παίκτες του Ολυμπιακού συμπεριλήφθηκαν από την ιστοσελίδα Football talent Scout στην καλύτερη 11άδα της διοργάνωσης.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 26 Απριλίου 2024