Σάββατο 20 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Δύο τρόποι πρόληψης των σχετικών με την παχυσαρκία καρκίνων

Δύο τρόποι πρόληψης των σχετικών με την παχυσαρκία καρκίνων

Η διατήρηση ενός σταθερά υγιούς βάρους στη μέση ηλικία, ανεξαρτήτως του ΔΜΣ, αλλά και η αποφυγή απότομης αύξησης του βάρους, είναι δύο σημαντικά μέτρα πρόληψης των καρκίνων που σχετίζονται με την παχυσαρκία στις γυναίκες

Η πρόληψη της παχυσαρκίας δια της διατήρησης σταθερού σωματικού βάρους κατά τη μέση ηλικία μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη συγκεκριμένων καρκίνων στις γυναίκες, σύμφωνα με νέα μελέτη που θα παρουσιαστεί σήμερα στο Πανευρωπαϊκό Συνέδριο για την Παχυσαρκία (23-26 Μαΐου) στη Βιέννη.

Η μελέτη του Αρκτικού Πανεπιστημίου της Νορβηγίας, με επικεφαλής την Μαρίσα ντα Σιλβα, δείχνει επίσης ότι οι γυναίκες που έχουν αυξήσει κατά 10 κιλά ή και περισσότερα το σωματικό τους βάρους σε έξι χρόνια, έχουν σχεδόν διπλάσιο κίνδυνο να εκδηλώσουν καρκίνο του παγκρέατος.

Η παχυσαρκία και η πρόσληψη βάρους είναι γνωστοί ανεξάρτητοι παράγοντες κινδύνου για αρκετές μορφές καρκίνου. Παλαιότερες μελέτες είχαν δείξει ότι αρκεί μόνο να έχει κανείς υψηλό Δείκτη Μάζας Σώματος, αλλά και η μεγάλη αύξηση του σωματικού βάρους παίζει καθοριστικό ρόλο σε ορισμένες μορφές καρκίνου.

Στην παρούσα μελέτη, οι ερευνητές καθόρισαν τον ρόλο του ΔΜΣ και της αλλαγής του βάρους στον συνολικό και επιμέρους σχετικό με την παχυσαρκία κίνδυνο καρκίνου (μαστού, ορθοπρωκτικού, ενδομητρίου, ωοθηκών, παγκρέατος, νεφρού, χοληδόχου κύστης, γαστρικού, ήπατος, οισοφάγου, θυρεοειδούς, μηνιγγιώματος και πολλαπλού μυελώματος) σε δείγμα γυναικών που είχαν λάβει μέρος στη μελέτη Norwegian Women and Cancer.

Η ανάλυση της επιρροής του ΔΣΜ έγινε σε δείγμα 137.205 γυναικών και εντός αυτής της ομάδας καταγράφηκαν 9.963 περιπτώσεις καρκίνου σχετικές με την παχυσαρκία κατά τη διάρκεια των 18 ετών της μελέτης. Η παχυσαρκία φάνηκε να αυξάνει τον κίνδυνο μετεμμηνοπαυσιακού καρκίνου του μαστού κατά 20% και νεφρού κατά 95%. Ο καρκίνος ενδομητρίου είχε τη μεγαλύτερη αύξηση στις παχύσαρκες γυναίκες που είχαν υπερδιπλάσια πιθανότητα νόσησης από αυτές με φυσιολογικό σωματικό βάρος.

Η επίπτωση της αλλαγής του σωματικού βάρους αξιολογήθηκε σε δείγμα 82.001 γυναικών που είχαν διαγνωστεί με συνολικά 5.329 σχετικούς με την παχυσαρκία καρκίνου σε διάστημα 13,7 ετών. Η μεγάλη αύξηση του βάρους, δηλαδή δέκα ή περισσότερα κιλά σε έξι χρόνια σχετίστηκε με 36% αυξημένο κίνδυνο μετεμμηνοπαυσιακού καρκίνου του μαστού, 40% καρκίνου ενδομητρίου, ενώ η ισχυρότερη επιρροή εντοπίστηκε στον καρκίνο παγκρέατος, με 91% αύξηση.

«Συνεπώς, η διατήρηση ενός σταθερά υγιούς βάρους στη μέση ηλικία, ανεξαρτήτως του ΔΜΣ, αλλά και η αποφυγή απότομης αύξησης του βάρους, είναι δύο σημαντικά μέτρα πρόληψης των καρκίνων που σχετίζονται με την παχυσαρκία στις γυναίκες», υπογραμμίζεται στα συμπεράσματα της μελέτης.

Sports in

Μάχες «επιβίωσης» στα playout της Super League

Mάχη για την επιβίωσή τους στην Super League δίνουν αρκετές ομάδες στην 5η αγωνιστική των playout.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 20 Απριλίου 2024