Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Politico: Κατ' όνομα μόνο η έξοδος της Ελλάδας από τα μνημόνια

Politico: Κατ’ όνομα μόνο η έξοδος της Ελλάδας από τα μνημόνια

Με κοντό λουρί θέλουν να κρατήσουν δεμένη την Ελλάδα οι δανειστές μετά τη λήξη του τρίτου μνημονίου, φοβούμενοι για νέο «ελληνικό δράμα»

Mόνο κατ’ όνομα θα είναι η έξοδος από τα μνημόνια αναφέρει σε κεντρικό της θέμα η ιστοσελίδα Politico, η οποία στη συνέχεια περιγράφει την ανησυχία των πιστωτών για τη συμπεριφορά της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ ενόψει εκλογών και για το κατά πόσον η Ελλάδα θα τηρήσει τις μεταρρυθμίσεις.

«Για την Ελλάδα, η επικείμενη έξοδος από το πρόγραμμα διάσωσης αποτελεί μια ευκαιρία να απαλλαγεί επιτέλους από τα δεσμά της λιτότητας. Όμως, οι πιστωτές της έχουν άλλες ιδέες», αναφέρει η ιστοσελίδα politico.eu, η οποία κάνει λόγο για έξοδο από τα μνημόνια «μόνο κατ’ όνομα».

Όπως αναφέρει ο συντάκτης του άρθρου, οι αξιωματούχοι της λεγόμενης τρόικας -Κομισιόν, ΕΚΤ και ΔΝΤ- «κάνουν ό,τι καλύτερο μπορούν για να διασφαλίσουν ότι οι χειροπέδες θα μείνουν στη θέση τους» και συνεχίζει επισημαίνοντας ότι: «παρότι όλοι συμφωνούν ότι έχει έρθει η ώρα να ολοκληρωθεί επισήμως το πρόγραμμα, είναι πολύ λιγότερο πρόθυμοι να εκχωρήσουν στην Ελλάδα την ίδια πλήρη ελευθερία που έδωσαν στις άλλες χώρες οι οποίες πέρασαν από την ίδια διαδικασία».

Στο άρθρο παρατίθεται δήλωση κυβερνητικού αξιωματούχου της ευρωζώνης, που σημειώνει: «Όταν χρωστά κανείς σε μια τράπεζα ένα εκατομμύριο ευρώ, είναι δικό του πρόβλημα. Όταν, όμως, της χρωστά ένα δισ. τότε γίνεται πρόβλημα της τράπεζας. Μας χρωστούν πάνω από 200 δισ. ευρώ, άρα δεν μπορούμε να αγνοήσουμε τι θα συμβεί στην Ελλάδα».

Έτσι λοιπόν, σύμφωνα με το Politico οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης έχουν αποφασίσει ήδη ότι η Αθήνα θα υπόκειται σε αυστηρότερους ελέγχους σε σύγκριση με Κύπρο, Ιρλανδία, Πορτογαλία και Ισπανία. Έτσι, ενώ οι χώρες που προαναφέραμε είναι υποχρεωμένες να δέχονται δύο ετήσιους ελέγχους από την Κομισιόν και τον ESM, για την Ελλάδα θα προβλέπονται τέσσερις, στο πλαίσιο της «ενισχυμένης επιτήρησης». Αυτό θα συνεχιστεί μέχρι να αποπληρωθεί το 75% του χρέους που ανέρχεται στα 230 δισ. ευρώ.

«Κοντό λουρί»

«Το λουρί θα είναι κοντό», λέει άλλος αξιωματούχος της ευρωζώνης και συνεχίζει: «Θυμηθείτε, έχουν μεγάλο χρέος να αποπληρώσουν».

Στο κείμενο τονίζεται ότι στα ευρωπαϊκά επιτελεία υπάρχει έντονη ανησυχία για το ενδεχόμενο να επιχειρηθεί να ακυρωθεί το πρόγραμμα ή σημαντικές πλευρές του μετά την ολοκλήρωσή του.

Οι διπλωμάτες της ευρωζώνης είναι ανένδοτοι, δικαιολογώντας τις σκληρές απαιτήσεις από την Αθήνα μετά από χρόνια πολιτικών κρίσεων και αθετημένων υποσχέσεων και μάλιστα θα ήθελαν να είναι ακόμη αυστηρότεροι οι περιορισμοί.

«Η κυβέρνηση της οποίας ηγείται ο ΣΥΡΙΖΑ, μπροστά στις ενδεχόμενες εκλογές το επόμενο έτος, έχει την τάση να παρουσιάσει το τέλος του προγράμματος ως μια πλήρη αποδέσμευση από τους πιστωτές της», γράφει. «Είναι επιφυλακτικοί ότι θα μπορούσαν να προκύψουν κι άλλα ελληνικά δράματα είτε από τη νυν ή κάποια μελλοντική κυβέρνηση, η οποία , όπως φοβούνται, θα μπει στον πειρασμό να διαλύσει όλα όσα έχουν επιτευχθεί τα τελευταία οκτώ χρόνια».

Το χρέος

Τέλος, υπενθυμίζεται ότι Γαλλία και Ιταλία έχουν προτείνει το χρέος να μειώνεται αυτόματα όταν η οικονομία της αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα, μια πρόταση που προκαλεί φόβους σε άλλα μέλη της ευρωζώνης ότι μελλοντικές ελληνικές κυβερνήσεις ίσως θελήσουν εσκεμμένα να σαμποτάρουν την οικονομία της χώρας με σκοπό να μειωθεί το βουνό του χρέους.

«Πρέπει να βρούμε έναν τρόπο να αποτρέψουμε τους Έλληνες από το να επιστρέψουν στις παλιές τους συνήθειες», αναφέρει τρίτος αξιωματούχος της ευρωζώνης. «Πρέπει να μείνουν προσηλωμένοι στις μεταρρυθμίσεις τους».

Sports in

Stella McCartney: H στήριξη από τον αδερφό της James και η ομοιότητά του με τον πατέρα τους

Oι οικογενειακές λήψεις από την οικογένεια McCartney στο show της Stella McCartney.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 25 Απριλίου 2024