Παρασκευή 26 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Eurogroup: Στα τελευταία μέτρα για την έξοδο, σημαντική η συμμετοχή του ΔΝΤ

Eurogroup: Στα τελευταία μέτρα για την έξοδο, σημαντική η συμμετοχή του ΔΝΤ

Στα καλά νέα από την Ελλάδα εστιάζει ο Σεντένο, ενώ τονίζοντας τη σημασία της συμμετοχής του ΔΝΤ στο πρόγραμμα, λέει ότι «είμαστε κοντά». Δεν θα υπάρξει τελική συμφωνία για το χρέος σήμερα, ξεκαθαρίζει ο Π. Μοσκοβισί. «Ξεκάθαρο» και «ισχυρό» απέναντι στις αγορές μηχανισμό για το χρέος ζητά ο Λεμέρ.

Την ικανοποίησή τους για την πρόοδο που έχει σημειωθεί σε ότι αφορά την τέταρτη αξιολόγηση εξέφρασαν Ευρωπαίοι αξιωματούχοι προσερχόμενοι στο Eurogroup, μιλώντας για καλά νέα από την Ελλάδα και επιβεβαιώνοντας ότι βρισκόμαστε στο τελευταίο μίλι για την έξοδο από το πρόγραμμα.

Ενδιαφέρουσα η παρατήρηση του επικεφαλής του Eurogroup Μ.Σεντένο που επαναλαμβάνοντας τη σημασία της συμμετοχής του ΔΝΤ στο πρόγραμμα πάει ένα βήμα παραπέρα λέγοντας ότι είμαστε σχεδόν εκεί σε ότι αφορά τη συμφωνία και το χρονοδιάγραμμα.

Και αν η δήλωση Σεντένο επιβεβαιώνει ότι το θέμα του ελληνικού χρέους συζητείται εντόνως, αφού αποτελεί βασικό όρο του ΔΝΤ για ενεργοποίηση του προγράμματός του, ο Επίτροπος Π.Μοσκοβισί ξεκαθαρίζει ότι«δεν θα δούμε σήμερα την τελική συμφωνία για το ελληνικό χρέος».

Στο περιεχόμενο αυτής της συμφωνίας για το χρέος που θα έρθει τον Ιούνιο εστιάζει την προσοχή ο γάλλος υπουργός Οικονομικών Μπ.Λεμέρ, τονίζοντας ότι απαιτείται «ξεκάθαρος» και «ισχυρός» απέναντι στις αγορές μηχανισμός.

Βρισκόμαστε «κοντά» σε ό,τι αφορά τη συμμετοχή του ΔΝΤ

«Υπάρχουν πολύ καλά νέα από την Ελλάδα» δήλωσε ο Μάριο Σεντένο αναφερόμενος στην επίτευξη της τεχνικής συμφωνίας (SLA) για την τέταρτη αξιολόγηση, σημειώνοντας παράλληλα ότι τις επόμενες εβδομάδες θα πρέπει να εφαρμοστούν τα προαπαιτούμενα.

«Αυτό σημαίνει ότι οι μεταρρυθμίσεις θα εφαρμοστούν τις επόμενες εβδομάδες και η χώρα θα κάνει άλλο ένα βήμα για την ολοκλήρωση του προγράμματος», ανέφερε.

Σε ότι αφορά τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα, υποστήριξε ότι «βρισκόμαστε σχεδόν εκεί» σε ότι αφορά τη συμφωνία και το χρονοδιάγραμμα, τονίζοντας ότι η συμμετοχή του ΔΝΤ παραμένει «σημαντική».

«Είναι σημαντικό να υπάρχει το ΔΝΤ στο πρόγραμμα και όλες οι πλευρές εργάζονται για μία συμφωνία που θα εκπληρώνει τον βασικό στόχο: την επιτυχή ολοκλήρωση του τέταρτου προγράμματος με ολοκληρωμένες όλες τις μεταρρυθμίσεις και με σχέδιο η Ελλάδα να σταθεί στα πόδια της και να αποκτήσει πρόσβαση στις αγορές», τόνισε ο πρόεδρος του Eurogroup.

Μοσκοβισί: Είμαστε στο τελευταίο μίλι για συμφωνία

Μια συμφωνία για το ελληνικό χρέος δεν αναμένεται σήμερα, ωστόσο «είμαστε πια στο τελευταίο μίλι», δήλωσε ο Ευρωπαίος επίτροπος Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων Πιερ Μοσκοβισί λίγο πριν την έναρξη του Eurogroup στις Βρυξέλλες.

«Σήμερα δεν θα έχουμε συμφωνία για το χρέος, αυτό είναι όμως κάτι που χρειάζεται να έχουμε, ένα ισχυρό πακέτο για το χρέος που θα πείσει τις αγορές και θα δώσει στην Ελλάδα την ικανότητα να επενδύσει στο μέλλον της», δήλωσε ο Ευρωπαίος επίτροπος, προσθέτοντας ότι «σημειώνουμε καλή πρόοδο, είμαστε πια στο τελευταίο μίλι»

Η Ελλάδα έδειξε ότι σέβεται τα συμφωνηθέντα και τώρα οι εταίροι της θα πρέπει να δείξουν ότι σέβονται κι αυτοί τα όσα έχουν συμφωνηθεί.

«Έχουμε θέσει ως στόχο την ολοκλήρωση του ελληνικού προγράμματος τον Ιούνιο, στις 21 Ιουνίου, ώστε τον Αύγουστο να μπορούμε να πούμε ότι η Ελλάδα βγήκε από το πρόγραμμα και ότι αφήνουμε πίσω 10 χρόνια κρίσης στην ευρωζώνη», ανέφερε.

Παράλληλα, ο Π. Μοσκοβισί τόνισε ότι η επίτευξη τεχνικής συμφωνίας στο πλαίσιο της τέταρτης αξιολόγησης είναι ένα πολύ θετικό σημάδι που δείχνει ότι η διαδικασία μεταρρυθμίσεων στην Ελλάδα συνεχίζεται.

«Είναι σημαντικό οι εταίροι της Ελλάδας να σεβαστούν τις δικές τους δεσμεύσεις», προσέθεσε.

Αναπόσπαστο σημείο της τελικής συμφωνίας, τόνισε, για την έξοδο της χώρας από το Μνημόνιο είναι να σχεδιαστεί ένα πακέτο μέτρων για το ελληνικό χρέος, το οποίο θα είναι αξιόπιστο στις αγορές και το οποίο θα επιτρέψει στην Ελλάδα να στηρίξει το επενδυτικό της πρόγραμμα στο μέλλον.

Σε ό,τι αφορά τον «μηχανισμό» για το χρέος και τις διαφορές Γαλλίας και Γερμανίας για τον «αυτοματισμό», αρκέστηκε να πει ότι χρειάζεται μια προσέγγιση βραχυπρόθεσμη, μεσοπρόθεσμη και μακροπρόθεσμη και γι’ αυτή δουλεύουμε.

Λεμέρ: Χρειάζεται καθαρός μηχανισμός για το χρέος

«Είμαστε σε καλό δρόμο προς μία συμφωνία για το χρέος τον Ιούνιο» δήλωσε από τις Βρυξέλλες, ο υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας, Μπρουνό Λεμέρ, προσερχόμενος στο Eurogroup.

Ο κ. Λεμέρ ανέφερε ότι η Ελλάδα έχει ήδη λάβει σημαντικές αποφάσεις στο πλαίσιο της τέταρτης αξιολόγησης, σημειώνοντας πως πρέπει να συνεχίσουμε προς αυτήν την κατεύθυνση.

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι όταν ολοκληρωθεί αυτή η διαδικασία, οι χώρες της Ευρωζώνης θα πρέπει να προσδιορίσουν έναν μηχανισμό για το ελληνικό χρέος, ο οποίος θα είναι «ξεκάθαρος» και «ισχυρός» απέναντι στις χρηματοπιστωτικές αγορές.

«Είμαστε σε καλό δρόμο για να φτάσουμε σε μία συμφωνία, σε μία ισχυρή διευθέτηση του ελληνικού χρέους τον Ιούνιο» κατέληξε ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών.

Sports in

Ολυμπιακός: Σίνα, Μουζακίτης και Χαράλαμπος Κωστούλας στην καλύτερη 11άδα του Youth League

Τρεις παίκτες του Ολυμπιακού συμπεριλήφθηκαν από την ιστοσελίδα Football talent Scout στην καλύτερη 11άδα της διοργάνωσης.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 26 Απριλίου 2024