Πέμπτη 18 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Eurogroup: Δέσμευση για συμφωνία στις 21 Ιουνίου, πυρετώδεις διαβουλεύσεις για χρέος

Eurogroup: Δέσμευση για συμφωνία στις 21 Ιουνίου, πυρετώδεις διαβουλεύσεις για χρέος

Δέσμευση του Eurogroup για συμφωνία πακέτο στις 21 Ιουνίου. Η συζήτηση έγινε σε καλό κλίμα, ενώ διαπιστώθηκε πρόθεση σύγκλισης μεταξύ Βερολίνου και ΔΝΤ για μέτρα ελάφρυνσης του χρέους λένε ελληνικές πηγές. Νέα συνάντηση προγραμματίζει το λεγόμενο Washington Group.

Το καλό κλίμα στη συζήτηση και την ικανοποίηση των ομολόγων του Ευ.Τσακαλώτου για την επίτευξη της τεχνικής συμφωνίας για την τέταρτη αξιολόγηση, τονίζουν οι ελληνικές πηγές, μετά την ολοκλήρωση του πρώτου μέρους της συνεδρίασης του Eurogroup κατά το οποίο συζητήθηκε το ελληνικό ζήτημα.

Οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης δεσμεύτηκαν να υπάρξει συνολική συμφωνία για το χρέος, μαζί με την ολοκλήρωση της τελευταίας αξιολόγησης του 3ου προγράμματος στο Eurogroup στις 21 Ιουνίου, τονίζουν οι ίδιοι, προσθέτοντας ότι ζητήθηκε από τους θεσμούς νέα ανάλυση βιωσιμότητας για το ελληνικό χρέος.

Επίσης μιλούν για πρόθεση σύγκλισης μεταξύ Βερολίνου και ΔΝΤ στο ζήτημα του χρέους.

Και αν η διαπίστωση πρόθεσης σύγκλισης είναι ακόμη παρακινδυνευμένη, υπάρχουν στοιχεία που αποδεικνύουν ότι όντως υπάρχει πίεση και εντείνεται η προσπάθεια για εύρεση κοινού τόπου μεταξύ Βερολίνου και ΔΝΤ, όπως η δήλωση του επικεφαλής του Eurogroup Μ.Σεντένο λίγο πριν την έναρξη της συνεδρίασης ότι «βρισκόμαστε κοντά» σε συμφωνία με το Ταμείο για συμμετοχή του στο πρόγραμμα.

Επίσης, η πληροφορία για νέα συνεδρίαση του λεγόμενου Washington Group (στο οποίο μετέχουν οι θεσμοί, οι ΥΠΟΙΚ Γερμανίας, Γαλλίας, Ιταλίας, Ισπανίας και ο επικεφαλής του Eurogroup) στις 31 Μαΐου.

Όπως αναφέρουν tanea.gr μετά τη σημερινή (Πέμπτη) συνεδρίαση τους (έγινε πριν την έναρξη του Eurogroup), στην οποία σημειώθηκε μεν πρόοδος αλλά όχι συμφωνία, ανανεώθηκε το ραντεβού τους για τις 31 Μαΐου, στο Γουίσλερ του Καναδά, όπου αναμένεται να λάβει χώρα η σύνοδος των υπουργών οικονομικών των επτά πιο αναπτυγμένων κρατών του κόσμου (G7).

Όλες οι πλευρές θα ξαναπροσπαθήσουν στο τέλος του μήνα να έρθουν πιο κοντά, με τον χρόνο να πιέζει, όπως επεσήμανε υψηλόβαθμος κοινοτικός αξιωματούχος στην αρχή της εβδομάδας. Το παρών στη συζήτηση θα δώσει η Γερμανία, η Γαλλία και η Ιταλία από τα κράτη – μέλη της ευρωζώνης, μαζί με την επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ αλλά και τον επικεφαλής του Eurogroup Μάριο Σεντένο.

Επικαιροποιημένη ανάλυση για το χρέος ζητήθηκε από τους θεσμούς

Για το ζήτημα του χρέους, οι πηγές του υπουργείου Οικονομικών, λένε ότι το σημερινό Eurogroup αφού χαιρέτισε τη συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο για τη δ’ αξιολόγηση, έστρεψε την προσοχή του στην ελάφρυνση του χρέους που αποτελεί τον τελευταίο κρίσιμο κρίκο για την ολοκλήρωση του προγράμματος.

Στο πλαίσιο αυτό, το Eurogroup ανέθεσε στους θεσμούς την ολοκλήρωση επικαιροποιημένου DSA (ανάλυση βιωσιμότητας χρέους) που θα αποτελέσει τη βάση για τον τελικό προσδιορισμό των μέτρων ελάφρυνσης, και δεσμεύεται να υπάρχει συνολική συμφωνία για το χρέος μαζί με την ολοκλήρωση της τελευταίας αξιολόγησης του 3ου προγράμματος στις 21 Ιουνίου.

Ικανοποίηση του ελληνικού υπουργείου Οικονομικών

Σύμφωνα με πηγή του υπουργείου Οικονομικών η συζήτηση έγινε σε «καλό κλίμα», ενώ οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης χαιρέτισαν την επίτευξη τεχνικής συμφωνίας μεταξύ των ελληνικών αρχών και των θεσμών το περασμένο Σάββατο στην Αθήνα.

Σε ό,τι αφορά τη συζήτηση για το χρέος, σύμφωνα με την ίδια πηγή, διαπιστώθηκε η πρόθεση σύγκλισης μεταξύ Βερολίνου και ΔΝΤ για μέτρα ελάφρυνσης και συμφωνήθηκε να συνεχιστούν οι διαβουλεύσεις με στόχο να βρεθεί λύση στο Eurogroup της 21ης Ιουνίου.

Την ολοκλήρωση της συζήτησης στο Eurogroup για το ελληνικό ζήτημα ανακοίνωσε πρώτος μέσω twitter ο επικεφαλής Μάριο Σεντένο, γράφοντας ότι ολοκληρώθηκε το πρώτο μέρος της συνεδρίασης (σσ στο οποίο κεντρικό θέμα ήταν η Ελλάδα) και τώρα θα συζητήσουν οι υπουργοί Οικονομικών και των «27» χωρών της ΕΕ.

Η συζήτηση, προπαρασκευαστική για τη Σύνοδο Κορυφής του Ιουνίου, όπου στόχος είναι να ληφθούν αποφάσεις για την εμβάθυνση της Ευρωζώνης, αφορά σύμφωνα με την ατζέντα της συνεδρίασης την ολοκλήρωση της τραπεζικής ένωσης και τον μελλοντικό ρόλο του ESM.

Sports in

Έγραψε ιστορία η Ρεάλ: Μυθικό επίτευγμα για τη «Βασίλισσα»!

Η Ρεάλ πέτυχε κάτι που δεν έχει καταφέρει ποτέ καμία άλλη ομάδα στο Champions League!

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 18 Απριλίου 2024