Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Ιταλία: Εντολή σχηματισμού κυβέρνησης έλαβε ο Τζουζέπε Κόντε

Ιταλία: Εντολή σχηματισμού κυβέρνησης έλαβε ο Τζουζέπε Κόντε

Ο Ιταλός πρόεδρος Σέρτζιο Ματαρέλα έδωσε εντολή σχηματισμού κυβέρνησης στον Τζουζέπε Κόντε.

Ο Ιταλός πρόεδρος Σέρτζιο Ματαρέλα έδωσε εντολή σχηματισμού κυβέρνησης στον 54χρονο καθηγητή Νομικής Τζουζέπε Κόντε, τονίζοντας ότι ο νέος πρωθυπουργός θα πρέπει να γνωρίζει ότι πρέπει να καλύψει τις ευρωπαϊκές και διεθνείς υποχρεώσεις του.  Η συνάντηση των δύο ανδρών κράτησε σχεδόν δύο ώρες.

Από την πλευρά του, ο νέος πρωθυπουργός της Ιταλίας δήλωσε η κυβέρνησή του θα είναι «η κυβέρνηση της αλλαγής» και θα υπερασπιστεί τα συμφέροντα των απλών Ιταλών, αναγνωρίζοντας ωστόσο ότι θα πρέπει παράλληλα να εκπληρώσει τις ευρωπαϊκές και διεθνείς υποχρεώσεις της.

Ο Κόντε, ένας ελάχιστα γνωστός καθηγητής του δικαίου, σημειώνει το Reuters, θα είναι ο επικεφαλής του συνασπισμού της Λέγκα και του «αντισυστημικού» Κόμματος των Πέντε Αστέρων, δέσμευση του οποίου αποτελεί η αμφισβήτηση των κανόνων της ΕΕ και της ευρωζώνης σχετικά με τη δημοσιονομική σταθερότητα και την αντιμετώπιση του μεταναστευτικού.

«Προετοιμάζω τον εαυτό μου για να υπερασπιστώ τα συμφέροντα όλων των Ιταλών σε όλα τα μέρη, στην Ευρώπη και διεθνώς» είπε στους δημοσιογράφους ο Τζ.Κόντε, μετά την αποδοχή της εντολής σχηματισμού κυβέρνησης.

«Θα είμαι ο δικηγόρος υπεράσπισης του ιταλικού λαού» πρόσθεσε.

Ο Ιταλός εντολοδόχος πρωθυπουργός αύριο, Πέμπτη, αναμένεται να συναντήσει όλα τα πολιτικά κόμματα (παρ΄όλο που προτάθηκε μόνον από τα Πέντε Αστέρια και την Λέγκα) και να επιστρέψει -πιθανώς αύριο βράδυ ή μεθαύριο- στον πρόεδρο της Δημοκρατίας, με την λίστα των προτεινόμενων υπουργών του.

«Θα είναι μια κυβέρνηση υπέρ των πολιτών»

Ειδικότερα, κατά τη λήξη της συνάντησής του με τον Ματταρέλλα, μετά από συνομιλία που διήρκεσε μια ώρα και πενήντα λεπτά, ο Τζουζέπε Κόντε, μεταξύ των άλλων, δήλωσε:

«Δέχθηκα με την προβλεπόμενη επιφύλαξη την εντολή του προέδρου. Το πρόγραμμά μου θα βασίζεται στις συμφωνίες των πολιτικών δυνάμεων που με στηρίζουν. Με τον Ιταλό πρόεδρο μιλήσαμε για την κρίσιμη φάση που διανύουμε και γνωρίζω ότι πρέπει να επιβεβαιωθεί η διεθνής και ευρωπαϊκή τοποθέτηση της χώρας μας.»

» Θα ασχοληθούμε με τη διαπραγμάτευση για τον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό, για το δικαίωμα του ασύλου και για την ολοκλήρωση της τραπεζικής ένωσης. Θα κάνω ότι δύναμαι υπέρ του εθνικού συμφέροντος.»

» Η χώρα μας αναμένει μια νέα κυβέρνηση και απαντήσεις. Θα είναι η κυβέρνηση της αλλαγής. Το πολιτικό συμβόλαιο στο οποίο βασίζεται εκπροσωπεί τα αιτήματα αλλαγής των πολιτών. Θα αποτελέσουν και τη βάση της κυβερνητικής δράσης, με σεβασμό στις δικαιοδοσίες που μου δίδει το Σύνταγμα.»

» Θα είναι μια κυβέρνηση υπέρ των πολιτών και του συμφέροντός τους.»

» Ως δικηγόρος υπερασπίσθηκα πολλούς πολίτες. Τώρα θα υπερασπισθώ τα συμφέροντα των Ιταλών, στην Ευρώπη και σε διεθνές επίπεδο. Θα είμαι ένας συνήγορος υπεράσπισης του ιταλικού λαού.»

» Τις επόμενες ημέρες θα επιστρέψω στον πρόεδρο της Δημοκρατίας για να λύσω την επιφύλαξη με την οποία δέχθηκα την εντολή, και να του προτείνω, σε περίπτωση θετικής έκβασης, όπως ελπίζω, τα ονόματα για τη λίστα των υπουργών. Δεν βλέπω την ώρα να αρχίσω να εργάζομαι».

Εμπλοκή με το βιογραφικό

Προηγουμένως είχε υπάρξει εμπλοκή καθώς όπως μετέδιδαν ιταλικά μέσα φέρεται να υπήρχαν κάποια «κενά» στο βιογραφικό του Κόντε. Πιο συγκεκριμένα, κατά τον ιταλικό Τύπο, δεν υπάρχουν στοιχεία που να επιβεβαιώνουν μεταπτυχιακά και έρευνές του στην Νέα Υόρκη και στο Παρίσι.

Τα παραπάνω ανάγκασαν τον πρόεδρο της ιταλικής Δημοκρατίας Σέρτζιο Ματαρέλα να εξετάσει πολύ προσεκτικά το βιογραφικό του Τζουζέπε Κόντε, πριν τελικά του δώσει την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης.

Πρόταση που παρουσιάζει προβλήματα φέρεται να είναι και αυτή για τον υπουργό Οικονομικών. Κόμμα Πέντε Αστέρων και Λέγκα προωθούν για τη θέση αυτή τον γνωστό οικονομολόγο Πάολο Σαβόνα.

Ο Σαβόνα όμως, σε βιβλίο του που εκδίδεται τις ημέρες αυτές (σύμφωνα με την εφημερίδα Ιl Giornale) έχει γράψει ότι «το ευρώ είναι ένα γερμανικό κλουβί», και ότι «η Ιταλία χρειάζεται ένα σχέδιο Β’».

Πρόκειται για απόψεις oι οποίες σίγουρα δεν ταυτίζονται με εκείνες του προέδρου Ματαρέλα, ο οποίος επιθυμεί να αποφευχθούν συγκρούσεις και προβλήματα με την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Σημειώνεται ότι σήμερα η Κομισιόν προχώρησε σε αυστηρή προειδοποίηση στην Ιταλία σχετικά με το δημόσιο χρέος της, τονίζοντας ότι αναμένει «αξιόπιστη» απάντηση για τη μείωση του.

Ενδεικτικά των φόβων της Ευρώπης σχετικά με την πολιτική -κυρίως την οικονομική- που θα ακολουθήσει η νέα ιταλική κυβέρνηση και τις επιπτώσεις που αυτή μπορεί να έχει στη σταθερότητα της ευρωζώνης, είναι και τα δημοσιεύματα του γερμανικού Τύπου.

«Το μακροχρόνιο δράμα των Αθηνών δεν επιτρέπεται να επαναληφθεί με τη Ρώμη διότι εάν η τρίτη σε μέγεθος οικονομία της Ευρώπης καταστραφεί, τότε η ΕΕ κινδυνεύει με διάλυση» αναφέρει χαρακτηριστικά η εφημερίδα Tagesspiegel.

Η Ελλάδα έχει ένα επιπλέον λόγο να ανησυχεί και να παρακολουθεί με αγωνία τις εξελίξεις στη γειτονική χώρα, ενώ προετοιμάζεται για την έξοδό της από το μνημόνιο στις 20 Αυγούστου, καθώς μια νέα οικονομική αναταραχή στην Ιταλία και την Ευρώπη γενικότερα θα μπορούσε να επιφέρει σημαντικές καθυστερήσεις και κυρίως να δυσχεράνει πολύ τις συνθήκες για την έξοδο της στις αγορές.

Sports in

O Τζόλης των 17 γκολ και η… αδικία του Πογέτ (vids)

Ο Γκουστάβο Πογέτ δεν έκανε σωστή διαχείριση στο ματς με τη Γεωργία και αυτό φαίνεται από τον Χρήστο Τζόλη, που είναι ο πιο φορμαρισμένος Έλληνας παίκτης αυτή τη στιγμή και ήταν εκτός αποστολής.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024