Πέμπτη 18 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Ο ύπνος του Σαββατοκύριακου μειώνει τον κίνδυνο πρόωρου θανάτου

Ο ύπνος του Σαββατοκύριακου μειώνει τον κίνδυνο πρόωρου θανάτου

Η μελέτη επιβεβαίωσε, επίσης, αυτό που είναι ήδη γνωστό για την τρίτη ηλικία (μετά τα 65), ότι όσο γερνάει κανείς, τόσο κοιμάται λιγότερο

Οι άνθρωποι που κοιμούνται λίγο κινδυνεύουν να πεθάνουν πρόωρα, εκτός και αν το Σαββατοκύριακο αναπληρώνουν τις ώρες ύπνου που έχουν χάσει τις καθημερινές, σύμφωνα με σουηδική έρευνα που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο Journal of Sleep Research.

Οι ερευνητές του Ινστιτούτου Καρολίνσκα του Πανεπιστημίου της Στοκχόλμης, με επικεφαλής τον Δρ Τόρμπγιερν Ακερστεντ, ανέλυσαν στοιχεία για περισσότερους από 38.000 ανθρώπους, οι οποίοι είχαν τεθεί υπό ιατρική παρακολούθηση για διάστημα έως 13 ετών.

Όσα άτομα κάτω των 65 ετών κοιμούνταν το πολύ πέντε ώρες το βράδυ και τις επτά μέρες τις εβδομάδες, είχαν κατά μέσο όρο 65% μεγαλύτερη πιθανότητα να πεθάνουν πρόωρα, σε σχέση με όσους κοιμούνταν έξι έως επτά ώρες καθημερινά.

Όμως, δεν υπήρχε αυξημένος κίνδυνος πρόωρου θανάτου για όσους κοιμούνταν έως πέντε ώρες τις καθημερινές, εάν το Σαββατοκύριακο (Παρασκευή και Σάββατο βράδυ) κοιμούνταν πάνω από οκτώ ώρες.

Από την άλλη, όσοι κοιμούνταν περισσότερες από οκτώ ώρες και τα επτά βράδια της εβδομάδας, είχαν κατά μέσο όρο 25% μεγαλύτερη πιθανότητα να πεθάνουν πρόωρα, σε σχέση με όσους κοιμούνταν έξι ή επτά ώρες καθημερινά.

Η μελέτη επιβεβαίωσε, επίσης, αυτό που είναι ήδη γνωστό για την τρίτη ηλικία (μετά τα 65), ότι όσο γερνάει κανείς, τόσο κοιμάται λιγότερο και τα Σαββατοκύριακα.

Sports in

LIVE: Ολυμπιακός – Προμηθέας Πάτρας

Παρακολουθήστε live στις 17:15 την εξέλιξη της αναμέτρησης Ολυμπιακός – Προμηθέας Πάτρας για την 4η αγωνιστική του Top-6 της Stoiximan Basket League. Τηλεοπτικά από ΕΡΤ3.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 18 Απριλίου 2024