Σάββατο 20 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Σταφύλια και μούρα κρατούν τους πνεύμονες υγιείς

Σταφύλια και μούρα κρατούν τους πνεύμονες υγιείς

Τα άτομα που έτρωγαν τροφές με συγκεκριμένο τύπο φλαβονοειδών, τις ανθοκυανίνες, διατηρούσαν καλύτερη πνευμονική λειτουργία καθώς μεγάλωναν

Σταφύλια και μούρα μπορούν να γίνουν αναπόσπαστο κομμάτι μιας υγιεινής διατροφής και να σας βοηθήσουν να ενισχύσετε την υγεία των πνευμόνων, σύμφωνα με νέα αμερικανική μελέτη που παρουσιάστηκε στο ετήσιο συνέδριο της Αμερικανικής Εταιρείας Θώρακος, στο Σαν Ντιέγκο.

Επιστημονική ομάδα της Σχολής Δημόσιας Υγείας Bloomberg, με επικεφαλής την Βανέσσα Γκαρσία-Λάρσεν, αξιολόγησε 463 άτομα από τη Νορβηγία και την Αγγλία, κατά μέσο όρο 44 ετών.

Όλοι είχαν συμπληρώσει διατροφικά ερωτηματολόγια και είχαν υποβληθεί σε τεστ πνευμονικής λειτουργίας. Δέκα χρόνια έπειτα, ελέγχθηκαν και πάλι για τη πνευμονική λειτουργία.

Από την αξιολόγηση των στοιχείων προέκυψε ότι τα άτομα που έτρωγαν τροφές με συγκεκριμένο τύπο φλαβονοειδών, τις ανθοκυανίνες, διατηρούσαν καλύτερη πνευμονική λειτουργία καθώς μεγάλωναν.

Οι ανθοκυανίνες εμπεριέχονται σε όλα τα σκουρόχρωμα φρούτα και λαχανικά, όπως τα κόκκινα σταφύλια, τα βατόμουρα και οι μοβ πατάτες.

«Μια διατροφή πλούσια σε φρούτα και λαχανικά μπορεί να λειτουργήσει προστατευτικά για τους πνεύμονες έναντι της οποιασδήποτε βλάβης και να συμβάλλει στη διατήρηση της λειτουργικότητας και τη μείωση του κινδύνου εκδήλωσης αναπνευστικών παθήσεων μετέπειτα στη ζωή του ατόμου», εξήγησε η Δρ Γκαρσία-Λάρσεν.

Και πρόσθεσε ότι μέχρι να φτάσει το άτομο στην ηλικία των 30 ετών, γενικώς έχουν πετύχει και την κορύφωση της πνευμονικής τους ικανότητας.

Μετά από το ηλικιακό αυτό ορόσημο η πνευμονική λειτουργία αρχίζει να φθίνει. Η ταχύτητα με την οποία συμβαίνει αυτό διαφέρει από άνθρωπο σε άνθρωπο καθώς συμβάλλουν διάφοροι παράγοντες, όπως το κάπνισμα, η φυσική δραστηριότητα, η έκθεση σε συγκεκριμένους ρυπογόνους παράγοντες και η παρουσία άλλων ιατρικών παθήσεων

Μελέτες έχουν δείξει ότι τα κατεργασμένα τρόφιμα, όπως τα αλλαντικά, σχετίζονται με πιο απότομη φθορά της πνευμονικής λειτουργίας.

Αλλά, η νέα αμερικανική μελέτη δείχνει ότι όσοι έτρωγαν μεγάλες ποσότητες σκουρόχρωμων φρούτων και λαχανικών είχαν βραδύτερη ετήσια εξασθένηση της πνευμονικής λειτουργικότητά τους.

«Η βραδύτερη εξασθένηση ήταν εμφανής ακόμα και όταν συνεκτιμήθηκαν άλλοι σημαντικοί παράγοντες, όπως το κάπνισμα και η ηλικία», διευκρίνισε η ερευνήτρια.

Αναφορικά με την αιτιολόγηση του συσχετισμού, είπε ότι τα πλούσια σε ανθοκυανίνες τρόφιμα μπορεί να προστατεύουν τους πνεύμονες μέσω των αντιοξειδωτικών και αντι-φλεγμονωδών ιδιοτήτων που έχουν ήδη τεκμηριωθεί σε πειραματικές μελέτες.

«Ώρες μετά την κατανάλωση μούρων, για παράδειγμα, υπάρχουν αποδείξεις ύπαρξης φλαβονοειδών στον πνευμονικό ιστό. Αυτό δείχνει ότι οι ανθοκυανίνες μπορεί να έχουν λειτουργικό ρόλο στην προστασία των πνευμόνων έναντι των ρυπογόνων παραγόντων και άλλων περιβαλλοντικών ‘επιθέσεων’», σύμφωνα με την Δρ Γκαρσία-Λάρσεν.

Πάντως, τα σκουρόχρωμα φρούτα και λαχανικά είναι πιο επιβοηθητικά για τα άτομα που δεν έχουν καπνίσει ποτέ και όσους έχουν διακόψει την ανθυγιεινή αυτή συνήθεια.

Sports in

Η UEFA αποθέωσε τον Ολυμπιακό για τις δύο προκρίσεις (pic)

Η UEFA με ποστάρισμά της στάθηκε και στην ομάδα Νέων του Ολυμπιακού, αλλά και στην ομάδα των ανδρών για τις δύo ευρωπαϊκές προκρίσεις μέσα σε λιγότερο από 20 ώρες στην διαδικασία των πέναλτι

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 20 Απριλίου 2024