Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Τα αβγά μειώνουν τον κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου

Τα αβγά μειώνουν τον κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου

Τα αβγά είναι μια καλή διατροφική πηγή χοληστερόλης αλλά και υψηλής ποιότητας πρωτεΐνης, ενώ εμπεριέχουν πολλές βιταμίνες και βιοενεργά συστατικά, όπως τα φωσφολιπίδια και τα καροτενοειδή

Τα άτομα που τρώνε ένα αβγό την ημέρα μειώνουν σημαντικά τον ατομικό κίνδυνο εκδήλωσης καρδιαγγειακών παθήσεων, σύμφωνα με κινεζική μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο Heart.

Τα καρδιαγγειακά νοσήματα είναι κύρια αιτία θανάτου και αναπηρίας παγκοσμίως, περιλαμβανομένης της Κίνας, κυρίως λόγω της ισχαιμικής καρδιακής νόσου και του εγκεφαλικού επεισοδίου.

Εν αντιθέσει με την καρδιακή ισχαιμία, που είναι κύρια αιτία πρόωρου θανάτου στις περισσότερες δυτικές χώρες, το εγκεφαλικό επεισόδιο είναι κύρια αιτία στην Κίνα.

Τα αβγά είναι μια καλή διατροφική πηγή χοληστερόλης αλλά και υψηλής ποιότητας πρωτεΐνης, ενώ εμπεριέχουν πολλές βιταμίνες και βιοενεργά συστατικά, όπως τα φωσφολιπίδια και τα καροτενοειδή.

Παλαιότερες μελέτες είχαν εστιάσει στη σχέση κατανάλωσης αβγών και των επιπτώσεων τους στην υγεία αλλά με αντικρουόμενα αποτελέσματα.

Έτσι, επιστημονική ομάδα από την Κίνα και το Ηνωμένο Βασίλειο, με επικεφαλής τον καθηγητή Λιμινγκ Λι και τον Δρ Τσανκουινγκ Γου, από τη Σχολή Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου του Πεκίνου, θέλησε να εξετάσει τους συσχετισμούς μεταξύ κατανάλωσης αβγών και καρδιαγγειακής νόσου, ισχαιμικής καρδιακής νόσου, μειζόνων στεφανιαίων επεισοδίων, αιμορραγικού εγκεφαλικού επεισοδίου και ισχαιμικού εγκεφαλικού επεισοδίου.

Με στοιχεία από τη μελέτη China Kadoorie Biobank (CKB), μια διαρκή προοπτική μελέτη στην οποία είχαν πάρει μέρος 512.891 ενήλικες, 30-79 ετών από δέκα διαφορετικές γεωγραφικές περιοχές της Κίνας, οι επιστήμονες ρώτησαν τους συμμετέχοντες για την συχνότητα κατανάλωσης αβγών και ετέθησαν υπό ιατρικής παρακολούθηση για τον καθορισμό της θνησιμότητα και θνητότητας.

Στη συνέχεια εστίασαν σε 416.213 που ήταν ελεύθερα καρκίνου, καρδιαγγειακής νόσου και διαβήτη. Κατά τη διάρκεια των 8,9 ετών που βρίσκονταν υπό ιατρική παρακολούθηση, καταγράφηκαν συνολικά 83.977 περιπτώσεις καρδιαγγειακής νόσου και 9.985 καρδιαγγειακοί θάνατοι, όπως επίσης και 5.103 μείζονα στεφανιαία συμβάματα.

Στην αρχή της μελέτης, το 13,1% των συμμετεχόντων είχε αναφέρει ότι κατανάλωση αβγού και το 9,1% ποτέ ή πολύ σπάνια.

Από τη συνδυαστική ανάλυση των στοιχείων, οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι, όσοι έτρωγαν καθημερινά αβγό είχαν 26% μικρότερο κίνδυνο αιμορραγικού εγκεφαλικού επεισοδίου, 28% θανάτου από αιμορραγικό εγκεφαλικό επεισόδιο και 18% μικρότερο κίνδυνο καρδιαγγειακού θανάτου.

Επιπλέον, καταγράφηκαν 12% μείωση του κινδύνου ισχαιμικής καρδιοπάθειας στα άτομα που έτρωγαν 5,33 αβγά την εβδομάδα, συγκριτικά με αυτούς που δεν έτρωγαν ποτέ ή σπάνια.

Sports in

O Τζόλης των 17 γκολ και η… αδικία του Πογέτ (vids)

Ο Γκουστάβο Πογέτ δεν έκανε σωστή διαχείριση στο ματς με τη Γεωργία και αυτό φαίνεται από τον Χρήστο Τζόλη, που είναι ο πιο φορμαρισμένος Έλληνας παίκτης αυτή τη στιγμή και ήταν εκτός αποστολής.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024