Τρίτη 16 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Πάνω από τα 80 δολάρια το βαρέλι η τιμή του μπρεντ

Πάνω από τα 80 δολάρια το βαρέλι η τιμή του μπρεντ

Εν μέσω ανησυχιών για περαιτέρω μείωση της παραγωγής της Βενεζουέλας

Η τιμή του πετρελαίου αυξήθηκε πάνω από τα 80 δολάρια το βαρέλι σήμερα, Τρίτη, ενισχυμένη από την ανησυχία ότι η φθίνουσα παραγωγή αργού της Βενεζουέλας και πιθανή μείωση των ιρανικών εξαγωγών θα μπορούσαν να περιορίσουν περαιτέρω την παγκόσμια προσφορά.

Το αργό κινείται στα υψηλότερα επίπεδα από τα τέλη του 2014, στηριζόμενο από τη συμφωνία των χωρών του ΟΠΕΚ και της Ρωσίας και άλλων χωρών εκτός του ΟΠΕΚ για τη μείωση της προσφοράς καθώς και την ισχυρή παγκόσμια ζήτηση.

Η τιμή του μπρεντ διαμορφωνόταν πριν λίγο στα 80,35 δολάρια, σημειώνοντας άνοδο 1,4%.

Η τιμή του αμερικανικού αργού διαμορφωνόταν στα 72,71 δολάρια με άνοδο 0,7%.

Η κυβέρνηση των ΗΠΑ, υπενθυμίζει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, επέβαλε νέες κυρώσεις στη Βενεζουέλα μετά την επανεκλογή του προέδρου Νικολάς Μαδούρο στις εκλογές της Κυριακής, μία κίνηση, που σύμφωνα με τους αναλυτές, μπορεί να μειώσει και άλλο την παραγωγή πετρελαίου της χώρας, που έχει υποχωρήσει ήδη στο χαμηλότερο επίπεδο δεκαετιών.

Η ανησυχία για πιθανή μείωση των ιρανικών εξαγωγών πετρελαίου μετά την αποχώρηση της Ουάσιγκτον από την πυρηνική συμφωνία με την Τεχεράνη και την απειλή αμερικανικών κυρώσεων, στηρίζει επίσης τις τιμές. Χθες, οι ΗΠΑ σκλήρυναν τη στάση τους έναντι του Ιράν.

Η Βενεζουέλα και το Ιράν είναι μέλη του ΟΠΕΚ. Εν μέρει λόγω της ακούσιας μείωσης της παραγωγής της Βενεζουέλας, ο ΟΠΕΚ υπερκαλύπτει τις προβλέψεις της συμφωνίας για μείωση της παραγωγής.

Η Σαουδική Αραβία και άλλοι μεγάλοι παραγωγοί του ΟΠΕΚ θα μπορούσαν θεωρητικά να αυξήσουν την προσφορά τους, αλλά δεν το έχουν κάνει ακόμη.

Οι μειώσεις της προσφοράς, με επικεφαλής τον ΟΠΕΚ, έχουν εξαλείψει σε μεγάλο βαθμό ένα πλεόνασμα στα αποθέματα των βιομηχανικών χωρών.

Τα αμερικανικά αποθέματα αργού εκτιμάται ότι μειώθηκαν κατά 2,8 εκατ. βαρέλια την περασμένη εβδομάδα, σημειώνοντας πτώση για τρίτη συνεχόμενη εβδομάδα.

Την ανοδική πίεση στις τιμές του πετρελαίου περιορίζει πάντως η αυξανόμενη προσφορά από τις ΗΠΑ, όπου η παραγωγή σχιστολιθικού αργού προβλέπεται να φθάσει σε νέο υψηλό επίπεδο – ρεκόρ τον Ιούνιο.

Sports in

8 Ιουλίου-15 Απριλίου: τόσο διάστημα περίμενε ο Σλούκας…

Η μετακίνηση του Κώστα Σλούκα στον Παναθηναϊκό και η ανακοίνωση στις 8 Ιουλίου ήταν μια στιγμή που έφερε δονήσεις στο ελληνικό και ευρωπαϊκό μπάσκετ.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 16 Απριλίου 2024