Παρασκευή 26 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Μέχρι πότε η «αγελάδα» θα κατεβάζει γάλα;

Μέχρι πότε η «αγελάδα» θα κατεβάζει γάλα;

Η σχέση του Ελληνα με τα ακίνητα και η προσπάθεια της εκάστοτε κυβέρνησης να βγάλει όσο το δυνατόν περισσότερα από αυτή τη «χρυσή» αγελάδα

Ο Έλληνας, ανέκαθεν, είχε μια ιδιαίτερη σχέση με τα ακίνητα. Θα μπορούσαμε να τη χαρακτηρίσουμε και ερωτική. Θέλει με πάθος να αποκτήσει ένα ακίνητο. Να βάλει το κεφάλι του κάτω από ένα κεραμίδι. Και όταν το αποκτήσει, με όποιο τρόπο (δάνειο, κόποι μιας ζωής, γονική παροχή, κληρονομιά), θα κάνει τα πάντα προκειμένου να το κρατήσει στην κατοχή του.

Έρευνες έχουν δείξει ότι 6 στους 10 Έλληνες έχουν ιδιόκτητη κατοικία. Και κάπου εδώ, έρχεται η Εφορία να παίξει το δικό της ρόλο διαταράσσοντας τη σχέση του Έλληνα με το ακίνητο.

Τα ακίνητα γίνονται η χρυσή αγελάδα που γεμίζουν τα κρατικά ταμεία. Στα χρόνια της κρίσης και των Μνημονίων η φορολόγηση της ακίνητης περιουσίας χτύπησε κόκκινο.

Η κτηματαγορά μπορεί να κατέρρευσε αλλά οι φόροι εκτοξεύτηκαν στα ύψη.  Τα τελευταία οκτώ χρόνια οι εισπράξεις από τους φόρους ακινήτων αυξήθηκαν σχεδόν κατά 570%!  Ναι καλά διαβάσατε. Από 487 εκατ. ευρώ που ήταν το 2010 εκτινάχθηκαν στα 3,285 δις. ευρώ στα τέλη του 2017.

Η εισπραξιμότητα του ΕΝΦΙΑ κινείται πάνω από 70% με τα στοιχεία να δείχνουν ότι οι φορολογούμενοι επιλέγουν να πληρώσουν το φόρο για τα ακίνητά τους και να αφήσουν απλήρωτους  άλλους φόρους  π.χ. το φόρο εισοδήματος ή άλλες υποχρεώσεις τους (δόσεις δανείων, λογαριασμούς ΔΕΚΟ, κοινόχρηστα κλπ).

Οι επιβαρύνσεις δεν έχουν τελειωμό για τους ιδιοκτήτες ακινήτων. Η κυβέρνηση ενώ προεκλογικά υποσχόταν κατάργηση του ΕΝΦΙΑ ετοιμάζεται να στείλει τον Αύγουστο  φουσκωμένα εκκαθαριστικά σε χιλιάδες φορολογούμενους. Ο φόρος θα υπολογιστεί με τις νέες αντικειμενικές αξίες και οι πληροφορίεςαναφέρουν ότι έρχονται επιβαρύνσεις για όσους έχουν ακίνητα στις λεγόμενες λαϊκές συνοικίες. Δηλαδή σε περιοχές που κατοικούν νοικοκυριά με χαμηλά εισοδήματα. Θα αντέξουν οι φορολογούμενοι το νέο φορολογικό χτύπημα;

Ακόμα και η φυσική αγελάδα όταν μόνιμα την αρμέγουν χωρίς να την ταϊζουν, θα έρθει μια μέρα που δεν θα κατεβάζει γάλα όπως λέει ο σοφός λαός μας.

Για να συνεχίσει η «αγελάδα» να δίνει γάλα απαιτούνται μεταρρυθμίσεις και φοροελαφρύνσεις όπως εκλογίκευση του ΕΝΦΙΑ και του τεκμηρίου της κατοικίας, μείωση του ΦΠΑ στις νέες οικοδομές. Μικρότερη φορολογία, λιγότερη γραφειοκρατία για νέες επενδύσεις και για να ξαναπάρει μπροστά η κτηματαγορά.

Sports in

Ολυμπιακός: Σίνα, Μουζακίτης και Χαράλαμπος Κωστούλας στην καλύτερη 11άδα του Youth League

Τρεις παίκτες του Ολυμπιακού συμπεριλήφθηκαν από την ιστοσελίδα Football talent Scout στην καλύτερη 11άδα της διοργάνωσης.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 26 Απριλίου 2024