Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Ενρίκο Λέτα: Έρχεται 18μηνο - φωτιά για την ΕΕ

Ενρίκο Λέτα: Έρχεται 18μηνο – φωτιά για την ΕΕ

Ο πρώην πρωθυπουργός της Ιταλίας μιλάει στα «ΝΕΑ» για τη χαμένη αλληλεγγύη στη Γηραιά Ήπειρο, την προσφυγική κρίση, αλλά και τα ερωτήματα που έχει προκαλέσει ο Αλέξης Τσίπρας στον χώρο της ευρωπαϊκής Αριστεράς

«Μέσα στους ερχόμενους 18 μήνες η ΕΕ θα αλλάξει όλη την ηγεσία της, κάτι που δεν είχε συμβεί ποτέ ως σήμερα» τονίζει στα «ΝΕΑ» ο Ενρίκο Λέτα. Ο πρόεδρος του Ινστιτούτου Ζακ Ντελόρ (ενός πολιτικού think tank με σημαντική επιρροή στις Βρυξέλλες) επισημαίνει πως ύστερα από αυτό το χρονικό διάστημα θα υπάρχει μια εντελώς διαφορετική Ευρώπη «και το ερώτημα είναι αν τελικώς θα είναι καλύτερη ή χειρότερη» από τη σημερινή.

Προς τα πού βαδίζει η Ευρωπαϊκή Ένωση;
Το βέβαιο είναι πως οι ερχόμενοι 18 μήνες θα είναι από τους σημαντικότερους της ιστορίας της. Και αυτό διότι θα υπάρξουν μεγάλες αλλαγές σε πρόσωπα και πράγματα. Μέσα στους ερχόμενους 18 μήνες η ΕΕ θα αλλάξει όλη την ηγεσία της, κάτι που δεν είχε συμβεί ποτέ ως σήμερα. Κατά το παρελθόν, για παράδειγμα, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας δεν άλλαζε την ίδια χρονική περίοδο με τους προέδρους των θεσμικών οργάνων της ΕΕ. Και όχι μόνο αυτό. Το 2019 θα γίνουν οι ευρωεκλογές και θα αλλάξει η σύνθεση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, θα ολοκληρωθεί η διαδικασία αποχώρησης του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ και θα κορυφωθούν οι διαβουλεύσεις για τις ευρωπαϊκές χρηματοδοτήσεις ώς το 2027. Νομίζω δε ότι μέσα στους επόμενους 18 μήνες θα ξεκαθαρίσουν και ορισμένα άλλα πράγματα, αρχής γενομένης από την αντίθεση Δύσης – Ανατολής στο εσωτερικό της Ευρώπης που, κατά τη γνώμη μου, είναι η σημαντικότερη κρίση που διέρχεται σε αυτήν τη φάση η ΕΕ. Ύστερα από 18 μήνες θα υπάρχει λοιπόν μια διαφορετική Ευρώπη και το ερώτημα είναι αν τελικώς θα είναι καλύτερη ή χειρότερη από αυτή που έχουμε σήμερα. Το βέβαιο είναι πως δεν θα είναι ίδια με αυτή που έχουμε σήμερα. Δεν είμαι ωστόσο βέβαιος ότι οι πάντες έχουν αντιληφθεί τόσο σημαντικό είναι το σταυροδρόμι στο οποίο βρισκόμαστε.

Ολόκληρη τη συνέντευξη μπορείτε να τη διαβάσετε εδώ:

Sports in

Μπαρτσελόνα – Ολυμπιακός 75-77: ΘΡΥΛΑΡΑ στη Βαρκελώνη – Μυθική εμφάνιση και break για το 1-0!

Μυθικό παιχνίδι για τον Ολυμπιακό, που «έσπασε» την έδρα της Μπαρτσελόνα και έκανε το 1-0 στη σειρά των playoffs της Euroleague.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 25 Απριλίου 2024