Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Στο «Design Museum» του Λονδίνου η τελευταία δουλειά του Azzedine Alaïa

Στο «Design Museum» του Λονδίνου η τελευταία δουλειά του Azzedine Alaïa

Στο «Design Museum» του Λονδίνου φιλοξενείται η τελευταία έκθεση του μικροσκοπικού μεν αλλά ογκόλιθου δε της μόδας, Αζεντιν Αλάϊα που έφυγε από τη ζωή στις 18 Νοεμβρίου 2017.

Στο «Design Museum» του Λονδίνου φιλοξενείται η τελευταία έκθεση του μικροσκοπικού στο ανάστημα μεν αλλά θεόρατου δημιουργού  δε, Αζεντίν Αλάϊα, που έφυγε από τη ζωή στις 18 Νοεμβρίου 2017.

Ο Τυνήσιος σχεδιαστής, που έχει ντύσει τις σημαντικότερες προσωπικότητες παγκοσμίως μερικές εξ’αυτών οι: Γκρέις Τζόουνς, Μαντόνα, Μόνικα Μπελούτσι, Λέιντι Γκάγκα, Ναόμι Κάμπελ, Μπιγιόνσε, Μισέλ Ομπάμα, Μαριόν Κοτιγιάρ και πολλές ακόμη, φαίνεται ότι έχει να πει πολλά ακόμη και μετά… θάνατον.

Ο αντισυμβατικός couturier, που σπούδασε γλυπτική πριν αφοσιωθεί στην μόδα γιατί πίστευε ότι αυτά τα δύο ήταν αλληλένδετα, ήταν ένας πραγματικός τεχνίτης με αισθητική και έμπνευση. Συμπεριφερόταν στην γυναίκα σαν γλυπτό, καθώς χρησιμοποιούσε τα ίδια του τα χέρια για να σμιλεύει τη γυναικεία σιλουέτα. Συχνά έλεγε ο ίδιος ότι δεν μπορεί να εμπνευστεί αν δεν βρεθεί μπροστά σε ένα μανεκέν και αν δεν πιάσει στα χέρια του ύφασμα και ψαλίδι.

Μία έκθεση που θα έφερε το όνομα του δε θα μπορούσε να είναι μία απλή έκθεση Haute Couture, έτσι πρόκειται για μία ανατρεπτική, όπως ο ίδιος, έκθεση και σίγουρα με περισσότερη καλλιτεχνική προοπτική.

Έτσι και έγινε! Στο «Design Museum» στο Λονδίνο, όπου πραγματοποιείται η σημαντικότερη τελευταία δουλειά του Αλάϊα, παράλληλα με ένα διαμορφωμένο «φόντο»  φτιαγμένο από σχεδιαστές όπως ο Bouroullec brothers και ο Marc Newson, σαν φόρο τιμής στον αλησμόνητο καλλιτέχνη.

Σε σύλληψη και συν-διοργάνωση του ίδιου του σχεδιαστή,  λίγο πριν το θάνατό του, η έκθεση παρουσιάζει εξήντα σπάνια ενδύματα του, καλύπτοντας την πορεία της  καριέρας του από τα τέλη της δεκαετίας του 1970 έως τις τελευταίες του δημιουργίες.

Στην περίφημη έκθεση του μπορεί ο θεατής να θαυμάσει χαρακτηριστικά φορέματα που έχουν φορεθεί από σημαντικές προσωπικότητες αλλά και το μεγαλείο του μάγου του «κολλητού φορέματος», όπως τον έχουν χαρακτηρίσει.

Οι ειδικά διαμορφωμένες οθόνες της έκθεσης δημιουργήθηκαν από φίλους, συνεργάτες και άτομα που θαύμαζε ο ίδιος ο σχεδιαστής  και προσκλήθηκαν για να προσδώσουν την δική τους συμβολή πάνω στο έργο του.

Επιπλέον, μία σειρά φωτογραφιών του φωτογράφου Richard Wentworth, τραβηγμένες μέσα στον κύριο οίκο του σχεδιαστή, όπου εργάστηκε για πάνω από 30 χρόνια, είναι τοποθετημένες στον πίσω τοίχο του κεντρικού εκθεσιακού χώρου.

Ως συλλέκτης τέχνης, ο Αλάϊα, είχε όραμα να δείξει τη δουλειά του παράλληλα με εκείνες άλλων καταξιωμένων δημιουργών σαν μία κολεκτίβα αφιερωμένη στη μόδα και την τέχνη.  Ακόμα και μετά τον θάνατο του μας αποδεικνύει πόσο μπροστά ήταν οι ιδέες του και πόσο αγαπούσε την τέχνη και τη μόδα μέσα από μία έκθεση για τους λάτρεις της μόδας και όχι μόνο. Πολλές από τις αυθεντικές και χαρακτηριστικές του δημιουργίες, μεταποιήθηκαν για τις ανάγκες της έκθεσης,  η οποία δεν είχε σκοπό να τις  πουλήσει αλλά να τις προβάλει ως αυτούσια έργα τέχνης.

Σε όλη την «περιπλάνηση» στην έκθεση του Αζεντίν Αλάϊα , ο θεατής θα απολαύσει εκπλήξεις όμοιες με αυτές που θα άρεσαν και στον ίδιο.

Η έκθεση θα διαρκέσει έως τις 7 Οκτωβρίου 2018.

Sports in

LIVE: Παναθηναϊκός – Ολυμπιακός

LIVE: Παναθηναϊκός – Ολυμπιακός. Παρακολουθήστε live στις 15:00 την εξέλιξη της αναμέτρησης Παναθηναϊκός – Ολυμπιακός για τον 4ο τελικό της Α1 μπάσκετ γυναικών.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 25 Απριλίου 2024