Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Τα οφέλη της ντομάτας στην υγεία μας

Τα οφέλη της ντομάτας στην υγεία μας

Μπορεί να αποτελέσει έναν καλό διατροφικό σύμμαχο για τη διατήρηση της καλή μας υγείας

Οι ντομάτες, ως γνωστόν, είναι πλούσιες σε λυκοπένιο, μια ουσία που τους χαρίζει το κόκκινο χρώμα τους και τις προστατεύει από την υπεριώδη ηλιακή ακτινοβολία. Επίσης, είναι πλούσιες βιταμίνη Β και Ε, κάλιο και άλλα θρεπτικά συστατικά.

Είναι λοιπόν εμφανές ότι μπορεί να αποτελέσει έναν καλό διατροφικό σύμμαχο για τη διατήρηση της καλή μας υγείας.

Έξι μέρη του σώματος στα οποία κάνει καλό το λυκοπένιο

Ανοσοποιητικό σύστημα

Το λυκοπένιο είναι αντιοξειδωτικό, άρα καταπολεμά τις ελεύθερες ρίζες που μπορούν να καταστρέψουν τα κύτταρα και να κάνουν κακό στο ανοσοποιητικό. Τροφές πλούσιες σε λυκοπένιο, όπως οι ντομάτες, μειώνουν τις πιθανότητες εκδήλωσης καρκίνου στο στομάχι, στον πνεύμονα ή τον προστάτη. Μάλιστα, μελέτες έχουν δείξει ότι μπορεί να συμβάλλει στην πρόληψη παθήσεων του παγκρέατος, του παχέος εντέρου, του μαστού, της στοματικής κοιλότητας, του λάρυγγά και του τραχήλου της μήτρας.

Καρδιά

Το λυκοπένιο μπορεί επίσης συντελέσει σε μείωση της LDL («κακής») χοληστερόλης, καθώς και της αρτηριακής πίεσης. Αυτό με τη σειρά του μειώνει τις πιθανότητες καρδιακής νόσου. Βέβαια και άλλα θρεπτικά συστατικά της ντομάτας, ενισχύουν την υγεία της καρδιάς, όπως τα φλαβονοειδή και οι βιταμίνες Β και Ε.

Μάτια

Οι ντομάτες περιέχουν επίσης λουτεΐνη και ζεαξανθίνη, ουσίες που συντελούν στην προστασία των ματιών από το μπλε φως των ψηφιακών οθονών, ενώ ανακουφίζουν και από την οπτική κούραση. Έρευνες έχουν δείξει ότι οι ντομάτες μπορούν να αποτελέσουν ασπίδα προστασίας των ματιών και έναντι της ηλικιακής εκφύλισης της ωχράς κηλίδας, κύρια αιτία τύφλωσης στον δυτικό κόσμο.

Πνεύμονες

Μελέτες έχουν δείξει ότι οι ντομάτες μπορεί να κάνουν καλό στα άτομα με άσθμα, ενώ μπορεί να προλαμβάνουν και το εμφύσημα. Η δράση αυτή αποδίδεται στο λυκοπένιο, τη λουτεΐνη, τη ζεαξανθίνη, μεταξύ των άλλων αντιοξειδωτικών που περιέχει, καθώς καταπολεμούν τις επιβλαβείς ουσίες του καπνού.

Αιμοφόρα αγγεία

Όσες περισσότερες ντομάτες τρώει κανείς στο πλαίσιο μιας υγιεινής διατροφής, τόσο μειώνονται οι πιθανότητες εγκεφαλικού επεισοδίου. Μελέτες έχουν δείξει ότι αμβλύνουν τη φλεγμονή, ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημα, μειώνουν τη χοληστερόλη και λειτουργούν ως φυσικό αντιπηκτικό του αίματος.

Στοματική κοιλότητα

Έρευνες έχουν αποδείξει ότι το λυκοπένιο μπορεί να καταπολεμήσει την ουλίτιδα και την περιοδοντική νόσο κατά τον ίδιο τρόπο που συμβάλλει στην πρόληψη του καρκίνου, καταπολεμώντας τις ελεύθερες ρίζες. Ωστόσο, θα πρέπει να σημειωθεί ότι η κατανάλωση μεγάλων ποσοτήτων ντομάτας μπορεί να κάνει κακό στο σμάλτο των δοντιών.

Δέρμα

Το λυκοπένιο προστατεύει το δέρμα κατά τον ίδιο τρόπο με τα αντηλιακά προϊόντα, μόνο που το κάνει εκ των έσω προστατεύοντας τα κύτταρα.

Sports in

«Τελικός» για Παρτιζάν και Ολυμπιακό στο Βελιγράδι

Ο Ολυμπιακός φιλοξενείται απόψε (28/3, 21:30) στο Βελιγράδι από την Παρτιζάν για την 32η αγωνιστική της Euroleague.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024