Σάββατο 20 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Το στοίχημα του «Μακρόπουλου»

Το στοίχημα του «Μακρόπουλου»

Στοίχημα δύσκολο κι απαιτητικό έβαλε με τον εαυτό της η Εθνική Λυρική Σκηνή στο φινάλε της εφετινής, πρώτης πλήρους σεζόν λειτουργίας της στη νέα της στέγη, στο Κέντρο Πολιτισμού Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος. Και το κέρδισε αναμφίβολα. Η πρεμιέρα της όπερας του τσέχου συνθέτη Λέος Γιάνατσεκ «Υπόθεση Μακρόπουλου» -η πρώτη στην ιστορία του οργανισμού- το βράδυ […]

Στοίχημα δύσκολο κι απαιτητικό έβαλε με τον εαυτό της η Εθνική Λυρική Σκηνή στο φινάλε της εφετινής, πρώτης πλήρους σεζόν λειτουργίας της στη νέα της στέγη, στο Κέντρο Πολιτισμού Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος. Και το κέρδισε αναμφίβολα. Η πρεμιέρα της όπερας του τσέχου συνθέτη Λέος Γιάνατσεκ «Υπόθεση Μακρόπουλου» -η πρώτη στην ιστορία του οργανισμού- το βράδυ της 20ης Μαϊου χειροκροτήθηκε θερμά. Και δίκαια. Ηταν μια σπουδαία επιτυχία με μεγάλους πρωταγωνιστές της βραδιάς την αγαπητή σοπράνο Ελενα Κελεσίδη αλλά και την ορχήστρα της ΕΛΣ υπο τη διεύθυνση του σλοβάκου αρχιμουσικού Οντρέι Ολος.

Η πρώτη έπλασε μια εντυπωσιακή τόσο φωνητικά όσο και σκηνικά  Εμίλια Μάρτυ: την ηλικίας… 337 ετών ντίβα της όπερας η οποία έζησε όλα αυτά τα χρόνια αλλάζοντας ονοματεπώνυμα μα διατηρώντας πάντα τα αρχικά του πραγματικού της ονόματος – Ελίνα Μακροπούλου- αφού ήταν η κόρη του κρητικού αλχημιστή Ιερώνυμου Μακρόπουλου που κατασκεύασε ένα ελιξίριο νεότητας και πρώτα σ’ εκείνη έδωσε να δοκιμάσει.

Η επί σκηνής ερμηνεία της ήρθε να επιβραβεύσει την πολύμηνη προετοιμασία της πρωταγωνίστριας σ΄έναν δύσκολο ρόλο με πολλές προκλήσεις μεταξύ των οποίων και η τσέχικη γλώσσα.

Εξόχως ευχάριστη έκπληξη η ορχήστρα της ΕΛΣ που απέδωσε την παρτιτούρα ενός έργου το οποίο δεν είχε παρουσιαστεί ξανά από τον οργανισμό με εντυπωσιακή λεπτομέρεια και φινέτσα, αναδεικνύοντας την ομορφιά της μουσικής του Γιάνατσεκ. Η σκηνοθεσία του Γιάννη Χουβαρδά καλόγουστη, εστίασε στους χαρακτήρες, με εύληπτα ευρήματα και χωρίς υπερβολές που «βαραίνουν» τη δράση.

Λίγες ημέρες πριν από την πρεμιέρα του βερντιανού «Ναμπούκο» στο Ηρώδειο,  το ανέβασμα της «Υπόθεσης Μακρόπουλου» (μένουν δυο ακόμη παραστάσεις στις 23& 25 Μαϊου) έκλεισε με τον εντυπωσιακότερο τρόπο μια σεζόν στο «κλειστό» θέατρο η οποία από την εναρκτήρια κιόλας παραγωγή, την «Ηλέκτρα» του Ρίχαρντ Στράους , μας έπεισε πως η μεταστέγαση της Εθνικής Λυρικής Σκηνής στο ΚΠΙΣΝ σήμανε παράλληλα και την αλλαγή επιπέδου έτσι ώστε τα επόμενα χρόνια να συγκαταλέγεται επάξια στα σημαντικά θέατρα της Ευρώπης.

Ο προγραμματισμός της επόμενης καλλιτεχνική περιόδου που έχει ήδη ανακοινωθεί και πέρα από ενδιαφέροντες τίτλους περιλαμβάνει και λαμπερά διεθνή ονόματα- από τη Φανί Αρντάν ως την τολμηρή ομάδα La Fura dels Baus- φέρνει τον στόχο ακόμα πιο κοντά. Παρά τη δύσκολη οικονομική συγκυρία και τον απαιτητικό χαρακτήρα της ίδιας της  (ακριβής)  τέχνης της Οπερας, οι θετικές εκπλήξεις ναι, μπορούν να συμβούν!..

Sports in

Η UEFA αποθέωσε τον Ολυμπιακό για τις δύο προκρίσεις (pic)

Η UEFA με ποστάρισμά της στάθηκε και στην ομάδα Νέων του Ολυμπιακού, αλλά και στην ομάδα των ανδρών για τις δύo ευρωπαϊκές προκρίσεις μέσα σε λιγότερο από 20 ώρες στην διαδικασία των πέναλτι

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 20 Απριλίου 2024